Actualitat

La DO Garrigues sol·licita duplicar el seu àmbit geogràfic de producció

SEGREcom
08-10-2015
  • La DO Garrigues sol·licita duplicar el seu àmbit geogràfic de producció

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Garrigues ha sol·licitat a la conselleria d'Agricultura duplicar la seua zona geogràfica de producció, amb la qual cosa preveu passar de les 17.000 hectàrees anuals a les 33.000 hectàrees, segons l'anunci publicat ahir en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Actualment, la DO Garrigues produeix 4.300.000 quilos d'oli i comprèn 48 municipis de la comarca de les Garrigues i el sud de les comarques del Segrià i de l'Urgell. Amb l'ampliació, la zona geogràfica de la denominació oleícola englobarà 106 municipis al permetre la inclusió de tres noves comarques (Pla d'Urgell, Noguera i Segarra) i pobles de les comarques ja incloses.

Segons va explicar ahir a SEGRE el president de la DO, Joan Segura, la petició d'ampliació de la zona de producció es basa en una raó operativa, ja que en l'actualitat moltes finques estan en els límits dels municipis, per la qual cosa algunes es queden fora. A més, algunes envasadores han demanat la inclusió en la denominació d'origen i per la seua situació no és possible si no hi ha una ampliació, que, al seu torn, provocarà l'expansió de les instal·lacions. La publicació de la petició és el primer pas del procés d'ampliació, que no es farà efectiva fins que s'aprovi i registri per part de la Comissió Europea.

Segons Segura, el Canal Segarra-Garrigues hauria de ser una oportunitat per als productors, però el reg encara no arriba a les zones de secà que, segons Segura, es troben en una situació complicada.

En aquest sentit, va reiterar que la falta de pluja i la sequera estan provocant una caiguda de la producció, que segons l'AICA serà propera al 40% a Catalunya. El president de la DO va assenyalar que actualment falta gent jove al sector i que el 30% de les finques estan abandonades, un fenomen que porta que la producció sigui la mateixa que fa 20 anys.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta