Actualitat

L’hospital Arnau no programa mamografies de control i reconeix falta de radiòlegs

L.RIBES/S.ESPÍN
01-06-2017
  • L’hospital Arnau no programa mamografies de control i reconeix falta de radiòlegs

L’hospital Arnau de Vilanova no programa des de fa mesos mamografies de control, és a dir, les que no són urgents ni de cribratge, segons hem pogut saber per l’experiència de diverses usuàries que esperen dia i hora per a aquesta prova ordinària. Una de les circumstàncies que poden influir-hi, encara que l’hospital va eludir ahir relacionar-ho directament, és la falta de radiòlegs. En aquest sentit, la direcció ho va qualificar d’“un problema endèmic” i va anunciar que està en procés de realitzar entrevistes a cinc especialistes per augmentar la plantilla ben aviat. No obstant, va destacar que la falta de programació en cap cas afecta les mamografies de cribratge ni les urgents, que es fan “pràcticament de forma immediata”. En canvi, en les de control hi ha algun cas en què la mamografia va ser sol·licitada a començaments d’octubre i encara no ha estat programada, quan ja ha transcorregut més de mig any. Ahir mateix, personal de l’Arnau va indicar a una de les afectades que no poden “programar ecografies ni mamografies ordinàries” i que ja li trucarien quan poguessin concertar-li una cita. Fonts de la direcció van indicar que el ritme de mamografies que practiquen és l’habitual, que les de control tenen una llista d’espera d’un a dos anys i que l’Arnau fins i tot té capacitat per fer més activitat. Així, van afegir que actualment dóna suport a l’hospital Santa Maria en la realització d’aquestes proves a causa de la substitució d’un mamògraf d’aquest centre.

La falta de radiòlegs és un motiu de queixa habitual de la junta de personal. Els sindicats asseguren que els professionals de la unitat suporten una alta càrrega de treball i que si no es fan més proves és per falta de personal. “Caldria doblar la plantilla de Radiologia, tant d’especialistes com reforçar la de tècnics”, afirmen des de Metges de Catalunya. Segons treballadors del centre, ara hi ha dos radiòlegs de baixa que no han estat substituïts, per la qual cosa la demora en la programació de proves podria agreujar-se aquest estiu si no es contracten més especialistes.

Actualment, la sanitat pública de Lleida distribueix les proves radiològiques en tres centres –els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI)– a part de l’activitat que deriva a Clínica de Ponent. La previsió és unificar la direcció per poder coordinar millor el servei i distribuir els recursos d’una forma més equilibrada segons la demanda.

D’altra banda, la màquina de ressonàncies magnètiques del Santa Maria, que estava avariada des de dijous passat ja funciona amb normalitat.

Judit Sánchez, cap territorial del SEM, va destacar la importància de coordinar l’assistència mèdica extrahospitalària i hospitalària per reduir el temps d’espera dels pacients crítics. “Quan els professionals del SEM detecten una aturada cardiorespiratòria, un ictus o una sèpsia, activen el codi corresponent i els especialistes de l’Arnau es preparen per rebre el pacient”, va dir.

El 30% de les atencions del SEM són a domicili

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va intervenir en 29.517 incidents amb almenys una ambulància durant l’any 2016 a la regió sanitària de Lleida, dels quals un 30% van ser a domicilis i el 5,7% accidents de trànsit. Així ho van indicar ahir fonts del SEM durant la jornada d’actualització de formació d’aquest ens públic celebrada a l’Arnau. L’objectiu era donar a conèixer el SEM com a opció laboral i formativa entre els metges i infermers que estudien la seua especialitat.

Comparteix

Altres notícies del dia