5 coses que creies sobre la vacunació contra la grip i no són certes

REDACCIÓ
Publicat: 
16-11-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 5 coses que creies sobre la vacunació contra la grip i no són certes

Ja ha començat la campanya de vacunació contra la grip 2020-2021 i encara són molts els que dubten de la seva efectivitat, influïts per afirmacions falses.

En aquest post intentarem desmuntar tòpics sobre la vacunació contra la grip en un any en què la pandèmia causada per la SARS COV 2 ens fa prendre consciència de la importància de les vacunes.

1. La vacuna provocarà que emmalalteixi perquè conté el virus

Fals. Els ceps que s'injecten en posar-nos la vacuna contra la grip estan inactivades, per tant, no és possible que patim el virus després de l'administració.

La reacció adversa més comuna és una reacció local on s'ha produït la injecció de la vacuna. Si després de la vacuna notem símptomes de catarro o grip, significa que el virus ja s'estava incubant prèviament a la vacunació.

2. La vacuna no és prou efectiva

Fals. La vacuna ha demostrat ser eficaç punt en joves, adults i persones majors amb percentatges molt alts. Si bé no té un 100% d'efectivitat, avui dia continua sent la mesura més eficaç contra el virus. S'estima que redueix en un 80% el nombre d'hospitalitzacions per pneumònia en majors de 65 anys i solo en la campanya 2019-2020 la vacunació contra la grip va evitar el 40% dels ingressos en UCI, així com el 37% de les morts atribuïbles a la grip en persones majors de 64 anys.

3. Si et contagies enforteixes el teu sistema immunològic

Fals. No està demostrat que contreure la malaltia de la grip enforteixi el nostre organisme, al contrari, el nostre sistema immunològic pot afeblir-se, ja que és aquest el que lluitarà contra el virus.

4. Els símptomes no són per a tan

Fals. S'estima que cada temporada unes 7.000 persones moren per malalties atribuïbles a la grip. Unida a la pneumònia constitueix la setena causa de mortalitat al nostre país. Per tant, no hem de restar-li importància a les conseqüències que pot tenir contreure la malaltia.

A més, el de la grip és un dels virus de major prevalença i velocitat de contagi entre persones.

5. Hi ha major risc d'infectar-se de coronavirus si em vacuno contra la grip

Fals. Recentment el Ministeri de Sanitat va publicar una nota informativa desmentint aquest punt. La comunicació posava l'accent que "no hi ha evidència científica que justifiqui un major risc d'infectar-se de SARS COV-2 o de patir la COVID-19 de major gravetat per haver rebut la vacuna enfront de la grip. De fet, diversos estudis apunten que la vacunació enfront del virus de la grip podria associar-se amb menor gravetat i menys mortalitat per coronavirus".

Recorda

Cada temporada moren unes 7000 persones per malalties atribuïbles a la grip.
La vacuna contra la grip és la mesura més eficaç contra el virus.
S'estima que la vacuna redueix en un 80% el nombre d'hospitalitzacions per pneumònia en majors de 65 anys i solo en la campanya 2019-2020 va evitar el 40% dels ingressos en UCI, així com el 37% de les morts atribuïbles a la grip en persones majors de 64 anys.

Comparteix

També t'interessarà