7 consells per a evitar les estafes durant el Black Friday

REDACCIÓ
Publicat: 
22-11-2022
Actualitzat: 06-12-2022 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 7 consells per a evitar les estafes durant el Black Friday
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

S'acosta el tan esperat Black Friday per als consumidors. Els descomptes estan a l'ordre del dia i tots maldem per avançar les compres dels regals de Nadal i aconseguir les millors ofertes. El nostre mail i telèfon mòbil s'inunden d'informació entorn d'ofertes i descomptes únics, alertes sobre aquest producte que fa mesos teníem intenció d'adquirir i que ara és un autèntic regal per a la butxaca.

No obstant això, aquesta allau comercial fa que baixem la guàrdia i ens llancem a comprar sense comprovar la fiabilitat de la web, l'oferta, el venedor i, com a conseqüència, passem a engrossir la llista de víctimes de compres en línia fraudulentes.

En l'informe de cyber amenaces del segon quadrimestre de l'any que va presentar recentment ESET, companyia experta en ciberseguretat, Espanya se situava com un dels països del món amb més atacs dirigits al robatori d'informació. En la presentació d'aquest informe, Josep Albors, director de recerca i conscienciació d'ESET Espanya, subratllava que "els delinqüents continuen aprofitant l'auge del comerç en línia i usen aquesta estratègia tant per a preparar webs de phishing on robar les dades de les targetes de crèdit, com per a descarregar aplicacions malicioses que s'encarreguen de capturar les credencials d'accés a la banca en línia i robar els diners dels comptes".

Les dades de la Policia Nacional informaven a la fi d'aquest mes d'agost del desmantellament de 49 botigues en línia fraudulentes que es dedicaven a vendre productes que mai arribaven a ser enviats. Centenars de consumidors de tota Espanya van ser estafats, arribant a recaptar més de mig milió d'euros.

Tenint el Black Friday tan a prop i amb l'objectiu d'avançar les compres de Nadal i treure'ls el màxim partit a les ofertes, ESET ha preparat una sèrie de consells per a treure el màxim benefici als descomptes sense ser víctima dels ciberdelinqüents:
Desconfia dels descomptes molt agressius. Si la veritat és que a tots ens agrada trobar les millors ofertes, cal tenir especial cuidat abans d'efectuar la compra. Els ciberdelinqüents aprofiten les marques i els articles més buscats perquè les seves campanyes siguin tan lucratives com sigui possible, aconseguint un gran nombre de víctimes. És molt important fer una comparativa de preus a través de qualsevol cercador.

Una web de confiança. Si decideixes adquirir un producte en una pàgina web en la qual mai has comprat abans Ves amb compte amb el cybersquatting i observa bé el nom, ja que pot semblar-se a alguna web coneguda però no ser igual, per exemple, substituint la lletra o pel número 0. Així mateix, és fonamental comprovar que la web compta amb segell de qualitat i que aquest no és fals. Pots fer-ho clicant sobre ell, ha de redirigir-te a la web de l'empresa que ho va emetre o donar-te una altra informació, ja que els falsos solen ser imatges estàtiques. A més, veu el seu disseny, com de cura és i si t'ofereix tota la informació que necessites sobre consum i tractament de les dades.

ℹ️ Guia de supervivència per evitar ensurts i ciberestafes en les compres en línia
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Targeta per a efectuar pagaments en línia. Sempre que sigui possible utilitza una targeta d'ús exclusiu per a fer pagaments en línia. D'aquesta manera evitaràs que, en cas de ser víctima d'un robatori de credencials, els ciberdelinqüents no puguin accedir a tot el teu compte.

Compte amb accedir a ofertes des d'enllaços de missatges rebuts a través de Whatsapp, SMS, correu electrònic o xarxes socials. Comprova sempre en cas d'aquestes últimes que l'oferta es llança des del perfil oficial de la botiga o marca i en el cas d'SMS, Whatsapp o email que l'oferta sigui una comunicació directa de la botiga o marca i sempre que hagis donat permís per a rebre aquest tipus de notificacions. Si no, desconfia ja que pot tractar-se d'una campanya de phishing.

Assegura't que es garanteixi la devolució en cas que el producte no compleixi les teves expectatives o tingui algun defecte. Recordem que per llei pots desistir d'una compra sense haver de donar explicacions en els 14 dies posteriors a l'adquisició. I en el cas de desistir o fer ús de la garantia, això no ha de tenir cap cost ni tampoc despeses d'enviament.

Mai enviïs diners en metàl·lic. Si no acabes de veure-ho clar, pots fer una cerca per Internet per si existeix informació d'altres consumidors sobre la pàgina web en qüestió o fins i tot sobre aquesta presumpta oferta que acabes de trobar.

Comparteix

També t'interessarà