Així serà la Nit dels Museus 2024 a Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
16-05-2024
Actualitzat: 16-05-2024 10:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Així serà la Nit dels Museus 2024 a Lleida
    Peu de foto: 
    Presentació de la Nit dels Museus 2024 a Lleida ©Ajuntament de Lleida

Un any més, els museus i equipaments culturals de la ciutat de Lleida celebren conjuntament la Nit dels Museus, que enguany coincidirà amb el Dia Internacional dels Museus, el dissabte 18 de maig. En aquesta ocasió hi participaran 11 equipaments, a través de diverses propostes adreçades a tots els públics i portes obertes des de les 20.00 hores i fins a mitjanit, sota el lema “Museus per l'educació i la investigació”.

La novetat d’aquesta edició és l’estrena del nou MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, ara ubicat a la Rambla de Ferran número 13, el qual va obrir portes el passat 13 d’abril. A més, el programa d’enguany també compta amb la incorporació de la Sala Temàtica d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida.

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran celebra el Dia Internacional dels Museus
Peu de foto: 
Directors dels diferents museus de la Xarxa de Museus de Lleida i Aran ©Museu de Lleida

El MORERA, proposa una nova jornada de portes obertes per visitar l’exposició “Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art”, mostra que dona el tret de sortida al nou MORERA, i que presenta la col·lecció que el museu ha anat consolidant amb el pas dels anys, amb un recorregut cronològic des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, i que posa l’accent en algunes de les obres de la col·lecció que permeten explicar moments rellevants de la nostra història.

De la seva banda, el Museu de Lleida ofereix dos representacions de “La ciutat de les llums”, de David Zuazola, una coproducció conjunta del museu i el Centre de Titelles, estrenada durant la 35a Fira de Titelles. A més a més, després de les actuacions, “La ciutat de les llums” es podrà visitar com a exposició. Les portes obertes inclouen també la col·lecció  permanent del museu i la mostra “Exvots. Miralls de l’agraïment”, instal·lada al Cor del museu.

Al Roda Roda Museu de l’Automoció de Lleida hi haurà la xerrada “El cos de bombers de Lleida”, a càrrec de Leonard Jové, bomber i historiador, sobre la història, l’evolució i els fets més destacats del servei de bombers a Lleida, primer com a servei municipal i actualment integrat als Bombers de la Generalitat. Les portes obertes permetran visitar, a més de la col·lecció permanent, l’exposició “Bombers, 40 anys”, que repassa les quatre dècades d’història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya, i que s’acompanya dels dos camions de bombers que conserva el museu.

El Dipòsit del Pla de l’Aigua acull un concert de Santiago Latorre i Carlos Monleón, en el marc del projecte “Respiració fluvial”. Latorre intervé en la instal·lació de Monleón, en què ha col·laborat amb la composició sonora i utilitzant les seves escultures-altaveu i l’arquitectura del Dipòsit com a sistema d’amplificació electroacústic. Aquesta és una activitat coordinada entre el Museu de l’Aigua i el Centre d’Art La Panera. I al Campament de la Canadenca es realitzarà una observació astronòmica als jardins del museu, a càrrec de la Societat Astronòmica de Lleida, i es podran visitar les exposicions “La força de l’aigua”, “Aigües del món” i “Joan Oró. El científic de la vida”.

Al Centre d’Art La Panera s’oferiran visites comentades a les exposicions en curs: “Cossos d’aigua”, a cura de Christian Alonso, a l’Espai 0 + Dipòsit del Pla de l’Aigua; “Pol Merchan. Pirates, faunes, dimonis”, a cura de Marta Sesé, a l’Espai 1; “Alicia Santamaria. Per amor”, a cura de Roser Sanjuan, a l’Espai Transversal; “Montsita Rierola i Jordi Lafon. Som com som. Celebrem-ho”, a cura d’Helena Ayuso, a l’Espai miniPanera; i “Ignasi Aballí. White pages”, a cura d’Anna Roigé, al Centre de Documentació.

La Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida ofereix portes obertes a l’exposició “Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya”, que reivindica el videojoc com a artefacte cultural d’interès artístic i posa en valor tots els satèl·lits al voltant del seu univers: l’entreteniment, la creació artística, l’economia i les finances, els estudis universitaris i molts altres aspectes socioculturals, a través d’instal·lacions immersives, continguts interactius i jocs.

De la seva banda, el Castell Templer de Gardeny ofereix visites guiades a la poderosa comanda de Gardeny, amb les quals es descobreix la comunitat de monjos guerrers que hi van viure. Una visita guiada entorn de la història i el mite de la Casa de Gardeny. A més a més, a l’església de Santa Maria de Gardeny, Bany de gongs, sota la direcció del Centre Dhamma, en un espai d’alta vibració.

La Sala Temàtica d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida ofereix visites guiades sobre els orígens de les arts gràfiques, a través d’una singular i extensa col·lecció de caràcters tipogràfics, objectes, eines i maquinària, que permetran descobrir el funcionament de les primeres impremtes de tipus mòbils, així com ser testimonis de la creació de documents originals.

La Seu Vella de Lleida farà portes obertes a partir de les 21.00 hores i fins a mitjanit. A més, a la Casa de la Volta, s’hi exhibeix “Burn to shine”, de l’artista Ugo Rondinone, una peça que pertany a la Col·lecció Fundació Sorigué, i que mostra els cinc elements de la natura, movent-se al ritme de percussionistes i d’un cos de ball. L’activitat està organitzada en col·laboració amb la Fundació Sorigué.

Per últim, a CaixaForum Lleida, fins a mitjanit, es podrà visitar l’exposició “Còmic. Somnis i història”, que reuneix una selecció de les millors vinyetes del món occidental i subratlla la doble condició del còmic com a eina de reflexió sobre el present i el futur, i com a poderós mitjà de creació de realitats paral·leles i universos imaginaris. A més a més, presenta tres microconcerts de 20 minuts, a càrrec de Ramiro Pinheiro Trio, amb un repertori de cançons pròpies i revisions d’altres compositors.

Comparteix

També t'interessarà