Alcarràs comença les obres del futur centre d'innovació BiohubLab

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
20-09-2022
Actualitzat: 20-09-2022 18:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alcarràs comença les obres del futur centre d'innovació BiohubLab
    Peu de foto: 
    Foto Ajuntament d'Alcarràs

Les escoles velles d'Alcarràs (Segrià) acolliran el futur centre d'innovació BioHubLab i les obres per remodelar l'edifici ja han començat. El BioHubLab s'emmarca en el Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) 'Green&Circular' que promouen Diputació de Lleida, Generalitat, Paeria de Lleida, Ajuntament d'Alcarràs, UdL i les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega, amb l'objectiu impulsar la bioeconomia agropecuària i obtenir també fons europeus Next Generation per desenvolupar projectes en aquest àmbit. El pressupost total de l'espai BioHubLab és de 591.534 euros, finançats per la Generalitat, la Diputació i el consistori alcarrassí. La previsió és que els treballs per adequar l'equipament acabin el novembre del 2023.

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, apunta que “el repte és que el nostre municipi lideri la transformació que necessita l’economia basada en els recursos que tenim al nostre territori per aconseguir una bioeconomia circular i més sostenible”. Janés, que ha visitat l’inici de les obres de remodelació de les escoles velles on s’ubicarà el futur centre d’innovació BioHubLab, advoca per “treballar per aquest canvi de model econòmic i, ara, la nostra feina és que les empreses i emprenedors vinguin a l’accelerador d’empreses d’Alcarràs per desenvolupar programes concrets i crear oportunitats de negoci en el sector agropecuari”. El pressupost total de l’espai BioHubLab de la capital del Baix Segre és de 591.534 euros finançats per la Generalitat, Diputació i el consistori d’Alcarràs.

Imatge Ajuntament d'Alcarràs
Imatge Ajuntament d'Alcarràs

“Es tracta d’habilitar les escoles velles per crear un espai on experts en tecnologia, bioeconomia, ‘startups’ i emprenedors investiguin i treballin per tal de crear projectes específics que impulsin la bioeconomia agropecuària”, ha dit Janés. Com a exemple, l’alcalde d’Alcarràs ha posat el cas del compost, és a dir, “les restes de poda d’enguany i de l’any passat les enviem a la planta de compostatge i, després, els productors el transformen en compost”. “Aquest procés circular, surt de la terra i  i torna a la terra, és pel que apostem per un futur sostenible per a totes i a tots”, ha afegit Janés.

L’Ajuntament aporta 89.133 euros

El projecte de transformació econòmica BioHubLab d’Alcarràs té un pressupost de 591.534 euros dels quals 282.469 es destinen a la reforma dels edificis de les escoles velles, situades al carrer Doctor Castells, i que es preveu que finalitzin el novembre de 2023. Un total de 174.240 euros són per a la contractació de serveis per fer les obres, 56.870 euros es destinen a la compra d’equipaments i mobles per al futur centre d’innovació, i 67.787 euros són per a despesa de personal.

El cost està subvencionat per la Generalitat, Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Alcarràs, qui només tindrà una despesa de 89.133 euros del total de 591.434 als que ascendeix el projecte.

Zona ‘coworking’ i sala de reunions per a 60 persones en total

El nou espai amb què es convertiran les escoles velles com a seu del BioHubLab Alcarràs tindrà una planta baixa i un altell, una sala de ‘coworking’, 4 despatxos de treball, dos ‘boxes’, una sala de reunions, un ‘office, bany adaptat i un magatzem. Tot l’edifici, adaptat, tindrà una capacitat per a 60 persones. “A més a més, el projecte arquitectònic que hem fet des de l’Ajuntament és una intervenció que millora l’eficiència energètica, l’accessibilitat i optimitza l’espai de l’edifici de les escoles velles”, ha afegit Janés.

Integració del carrer Doctor Castells al centre BioHubLab

L’alcalde, Jordi Janés, ha anunciat durant la visita a les obres a les escoles velles que l’Ajuntament té intenció “d’incloure en els pressupostos municipals de l’any que ve una partida per anivellar el carrer Doctor Castells”, actualment amb dues voreres i una via de doble sentit, “per tal d’integrar-lo a aquest nou espai del BioHubLab i que el carrer i les antigues escoles creïn una sensació d’estar en una plaça, pensant en un urbanisme que convidi a les persones a gaudir dels espais públics”.

Comparteix

També t'interessarà