Alcarràs recupera el Pou de Gel del segle XVII com a espai patrimonial i cultural
El Pou de Gel d’Alcarràs, una construcció del segle XVII descoberta fortuïtament, ha estat rehabilitat i obert al públic aquest passat dissabte 26 d'abril, coincidint amb la Setmana Cultural del municipi. L’estructura, que destaca per conservar les bigues de fusta originals, és única a les terres de Lleida i esdevé un nou actiu per entendre la vida preindustrial del territori.
Situat al talús on conflueixen el carrer Vista Alegre i el carrer dels Timons, al sector nord-oest del poble, el pou va ser localitzat de manera accidental i ha estat objecte d’un procés de neteja i consolidació que ha posat al descobert restes de ceràmica, metall i cuir, testimoni del seu ús al llarg dels segles.
Aquest tipus d'infraestructura va tenir un paper clau entre els segles XVII i XX, abans de la comercialització dels refrigeradors elèctrics.
S’utilitzava per conservar gel durant llargues temporades i subministrar-lo a la població per a usos alimentaris i mèdics
La seva restauració no només permet conservar un exemple singular de l’arquitectura tradicional en matèria de conservació de gel, sinó que també possibilita l'urbanització d’un espai que coincideix amb l’antic nucli fundacional d’Alcarràs, obrint la porta a futures intervencions arqueològiques i a una millor comprensió del passat de la vila.
Amb aquesta actuació, Alcarràs recupera un element de la seva història silenciosa i el projecta com a recurs cultural i turístic, en un moment en què el patrimoni rural comença a rebre l’atenció que mereix.