Alcarràs museïtzarà i urbanitzarà el pou de gel del carrer Espígol

REDACCIÓ
Publicat: 
09-10-2022
Actualitzat: 14-10-2022 13:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alcarràs museïtzarà i urbanitzarà el pou de gel del carrer Espígol
    Peu de foto: 
    Imatge Ajuntament d'Alcarràs

L’Ajuntament d’Alcarràs projecta urbanitzar la zona on es va trobar fortuïtament el pou de gel del carrer Espígol el 2017, un element patrimonial original del segle XVII, amb la construcció d’un edifici per protegir aquesta troballa arqueològica, millorar els accessos i destinar un espai a zona verda i a parc infantil. Per a executar aquest projecte, el consistori alcarrassí ha sol·licitat dues subvencions, a la Diputació de Lleida i al departament de Cultura de la Generalitat, per costejar el projecte de millora que té un pressupost total de 245.835 euros.

“El projecte pretén millorar l’accessibilitat del jaciment i el seu entorn, ja que es troba dins del nucli urbà, i protegir les restes arqueològiques amb la finalitat de dignificar i restaurar el paisatge d’aquesta zona d’Alcarràs integrant-la dins els carrers del voltant del carrer Espígol, tal com està urbanísticament en l’actualitat i, també, per posar en valor patrimonial la troballa del pou de gel”, explica l’alcalde de la capital del Baix Segre, Jordi Janés.

El cost total de les millores que projecta el consistori és de 245.835 euros, dels quals l’Ajuntament n’assumirà només 15.515 i la resta els aportaran la Diputació de Lleida i la Generalitat a través de subvencions. La Diputació es preveu que es faci càrrec d’un total de 156.408 euros a través del Pla de Cooperació Municipal per al Finançament d’Inversions dels Ajuntaments i la Generalitat aportarà 73.911 euros mitjançant les ajudes de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC).

"La museïtzació del pou de gel és un projecte que se suma a totes les iniciatives que estem endegant des de l'Ajuntament arrel de la visibilitat que ens ha donat la pel·lícula 'Alcarràs' de Carla Simón, per mostrar com es la vida al poble i la història que tenim", diu Jordi Janés

Els treballs de millora duraran 9 mesos

Les obres de millora tenen un termini de 9 mesos i consistiran en la construcció d’un edifici que cobrirà el pou de gel, “ja que aquest no conserva la volta que el cobria i està a l'aire lliure i pateix les inclemències climàtiques”, detalla Janés. També es farà una estructura vertical de murs de formigó sobre les restes de l’accés original, instal·lació d’elements de protecció, baranes, treballs de consolidació del mur del pou i la delimitació de l’excavació a mig metre d’alçada.

A més a més, s’urbanitzaran els accessos, es pavimentarà el carrer Espígol amb peces de llambordins de formigó i la coberta, amb pedra granítica i formigó rentat. Es construiran unes escales i grades de pedra granítica, una barana perimetral i s’habilitarà una zona verda on es preveu una àrea recreativa infantil.

Conservació d’un Bé Cultural d’Interès Local

L’any 2017, durant les obres d’urbanització del carrer Espígol, es va trobar el pou de gel d’Alcarràs, declarat pel consistori com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta d’una estructura soterrada de carreus de pedra amb un diàmetre d’uns set metres i al fons d’aquesta estructura, a uns quatre metres per sota el nivell de circulació actual del carrer, es van localitzar 17 bigues de fusta, en força bon estat de conservació.

Donades les seves característiques, els serveis tècnics de l’Ajuntament van concloure que era molt difícil treure les bigues de fons amb garanties de conservació i, per això, l’objectiu és conservar-les al lloc on es van trobar.

“Es tracta d’un monument molt interessant per entendre la història del municipi i des de l’Ajuntament volem recuperar el pou de gel i fer-lo valdre com a element patrimonial”, explica l’alcalde, Jordi Janés, qui afegeix que “es netejarà tot l’entorn i es faran tasques d’excavació i consolidació per llur conservació i visibilització; això permetrà que, un cop finalitzada la urbanització i adequació d’aquest espai, els visitants puguin gaudir d’aquest pou del segle XVII i de l’embigat conservat al fons, que li afegeix, per la seva singularitat, més valor patrimonial”.

Comparteix

També t'interessarà