Augmenta l’activitat científica del servei de Cardiologia de l’Arnau de Vilanova

REDACCIÓ
Publicat: 
03-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Augmenta l’activitat científica del servei de Cardiologia de l’Arnau de Vilanova
    Peu de foto: 
    Salut. Lleida, Alt Pirineu i Aran

L'activitat científica del servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha experimentat un desenvolupament important en els darrers temps. Fruit d'això ha estat la seva participació recent en el Congrés Nacional organitzat per la Societat Espanyola de Cardiologia, que ha tingut lloc a Palma de Mallorca del 20 al 22 d'octubre.

Diferents membres del servei de Cardiologia han participat en dotze activitats, de les quals destaca la seva presència a tres taules rodones on van ser convidats com a experts. La comunicació “Estudi Vaccine-Carditis: Registre nacional espanyol de malaltia inflamatòria cardíaca després de la vacunació contra la COVID-19” va ser triada com una de les sis millors del Congrés, entre les més de 1.300comunicacions presentades. Així mateix, el projecte Pre-shock va arribar a la final i va quedar segon en la categoria de pacients crítics del concurs Cardio-Ruta.

Vaccine Carditis és un registre multicèntric de l’Estat espanyol, avalat per la Societat Espanyola de Cardiologia i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat, en què participen 27 hospitals de l’Estat de tercer nivell i que va idear i liderar el doctor Pablo Pastor. El seu objectiu és estudiar la repercussió de les miopericarditis secundàries a les vacunes contra la COVID-19 i fer un seguiment de les possibles conseqüències a curt i llarg termini. Els resultats inicials permeten deduir que la incidència d'aquesta complicació és molt baixa i assegurar que el curs clínic és benigne en la gran majoria dels casos, sense detectar-se cap cas de mortalitat hospitalària.

El projecte Pre-shock és una via clínica assistencial en pacients que ingressen en la fase aguda d'un infart de miocardi amb elevació del segment ST. El seu objectiu és identificar amb la màxima precocitat, a través de dades clíniques senzilles, aquells pacients en fase molt inicial de xoc cardiogènic o amb risc molt alt de presentar-lo (prexoc). En aquests pacients, s'apliquen de manera immediata mesures més agressives, tant de monitoratge com de suport hemodinàmic. Tot i que es tracta de dades molt preliminars i que inclouen un nombre de pacients relativament petit, des de la posada en marxa d'aquesta via d'actuació clínica, la mortalitat hospitalària bruta per infart amb elevació del segment ST al nostre Hospital ha baixat del 4,08% a l’1,91%.

Gràcies a l'estabilització d'una plantilla de joves cardiòlegs molt actius i amb una formació excel·lent, l'activitat científica no només s'ha incrementat sinó que estan en marxa una sèrie d'interessants projectes que garanteixen un creixement important en els propers anys.

Comparteix

També t'interessarà