Bagergue, un tresor per descobrir

LLEIDA.COM / Sònia Cascón
22-08-2019
  • Bagergue, un tresor per descobrir

Sabíeu que molt a prop de casa nostra tenim un dels pobles més bonics de tot l’Estat? De ben segur que molts de vosaltres heu començat a saber de Bagergue des de fa ben poc, concretament des del passat 27 de juliol, quan va ser nomenat oficialment com ‘un dels pobles més bonics d’Espanya’.

I es que Bagergue ostenta la màxima distinció dins del moviment ‘Viles Florides’ per tercer any consecutiu amb quatre 'Flors d'Honor’. Un moviment que vol posar en valor la riquesa natural i paisatgística del territori a través de tots aquells projectes d'enjardinament, ornamentació floral, mobiliari urbà que són un exemple a seguir.

Foto Jaume Boldú

L’alcalde de Bagergue, Marc Tarrau, ha explicat en conversa amb Lleida.com que, ‘és tot un honor per mi com alcalde i per tots els veïns que el nostre municipi hagi aconseguit aquesta distinció’, i ha afirmat que, ‘ens ha ficat al mapa turístic d’Espanya i del món’.

El poble de Bagergue, és el més alt de tota la Val d’Aransituat a 1.419 metres i és part de l’inventari del ‘Patrimoni Arquitectònic de Catalunya’. Qui visiti aquest bellíssim municipi, quedarà meravellat només passejant pels seus carrers empedrats i florits, i si vol empapar-se de cultura, no pot deixar d’apropar-se a un dels edificis històrics de la població on es situa l'interessant museu ‘Eth Corrau’ on hi ha més de 2500 peces i utensilis que mostren la vida quotidiana i l'artesania del passat més rústic aranès, juntament amb l’església parroquial de Sant Fèlix del segle XIII i que va ser restaurada al XVI.

Val la pena també que no deixeu de conèixer l'ermita de Santa Margarida de Bagergue, on es celebra anualment una romeria, cada 20 de juliol coincidint amb la Festa Major del poble. La trobareu a un quilòmetre cap al nord, seguint el riu.

Foto Jaume Boldú
Foto Jaume Boldú

Recomanació de l’alcalde Tarrau: ‘Si veniu a Bagergue heu de fer la ruta del ‘Riu Vermell’, no us empenedireu. Però per emocions fortes, continua explicant l’alcalde, el Tuc del Mauberme de 2.880 metres d'alçada – ens diu - Espectacular’. M’ho apunto, alcalde!!!

I si parlem de gastronomia lligat a Baguergue, ja sentim l’oloreta a formatge. I es que aquest municipi aranès, disposa de la única formatgeria de la Vall, la més alta de tot el Pirineu, on podreu veure i gaudir el seu procés d’elaboració. I estem convençuts que no tornareu a casa sense un bon bocí de formatge.

Les transformacions que ha patit el poble en els darrers anys, no li han fet perdre el seu encant de poble aranès, amb la seva típica arquitectura aranesa, amb cases de pedra, balcons, portes i finestres de fusta i terrats de pissarra negra. Es troba envoltat de parets verticals i extensos prats de pastura, que t’ofereixen vistes impressionants que varien segons l’època de l’any en que el visitis.

Foto Jaume Boldú
Foto Jaume Boldú
Foto Jaume Boldú

‘Vull agrair personalment la implicació de tots els veïns de Begergue a l’hora del manteniment que fan de les seves cases, dels seus balcons, dels carrers sense la seva ajuda, tot això no hagués estat possible'.

Bagergue és un poble que té 105 habitants i durant aquest més d’agost, a l’espera de les dades oficials, ha superat els 10.000 visitants. ‘Estic emocionat, ha estat una passada’, diu l’alcalde Marc Tarrau.

Els principals visitants que té aquest municipi de la Val d’Aran són de la demarcació de Lleida i de la resta de Catalunya, ‘però aquest agost he començat a veure alemanys... i japonesos...’ riu sorprès Tarrrau.

Totes les èpoques de l'any tenen el seu encant a l’hora de visitar Baguergue: els hiverns amb la seva neu abundant, la primavera  amb les seves flors que ho cobreixen tot, l'estiu que omple de vida les seves muntanyes i la tardor que es converteix en un festival de colors.

‘Hem d’aconseguir poder allargar la temporada d’esquí a nivell turístic – m’explica l’alcalde Tarrau- vivim de la neu, però la primavera i l’estiu són molt llargs i hem d’aprofitar-los a nivell turístic. Ens falta això, saber com poder allargar les temporades’.

Foto Jaume Boldú

El Marc Tarrau és un alcalde tot terreny, tan aviat obre l’església al matí com despatxa a l’Ajuntament de Naut Aran. Amant de la fotografia, i sobretot amant de Bagergue , un encant de persona (ja m’ho havien dit) gràcies a la cual he descobert aquest municipi.

Un poble acollidor i encantador en el que passaràs uns dies tranquils sigui quina sigui la estació de l’any en la que hi vagis. I per cert, aprofita, ja que Baguergue, té la virtut de disposar de les mateixes hores de sol a l’estiu que a l’hivern, ‘a l’estiu el sol marxa més d’hora, però a l’hivern dura més’ m’explica l’alcalde Marc Tarrau.

Sigui com sigui, tan si és de dia, com si es de nit, si és a l’estiu, com a l’hivernno podeu deixar de descobrir i conèixer aquest petit municipiel més alt de la Val d’AranBagergue i quan hi aneu, de pas, pregunteu pel seu alcalde, el Marc Tarrau, l’altre gran descobriment de Bagergue.

Foto Jaume Boldú
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta