Cinc pel·lícules a concurs en el 13è Som Cinema

REDACCIÓ
Publicat: 
15-10-2022
Actualitzat: 15-10-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Cinc pel·lícules a concurs en el 13è Som Cinema
    Peu de foto: 
    Mario Gascón / Ajuntament de Lleida
  • Cinc pel·lícules a concurs en el 13è Som Cinema
    Peu de foto: 
    Mario Gascón / Ajuntament de Lleida

El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema ha presentat la seva 13a edició que se celebrarà a Lleida del 19 al 23 d’octubre. La mostra projectarà 58 produccions arribades de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, que es podran veure en diferents escenaris de la ciutat. ScreenBox Lleida acollirà la majoria de les sessions que també arribaran a la Universitat de Lleida (UdL), Ilerna i Beat Cafè & Soul.

La presentació ha anat a càrrec del paer en cap, Miquel Pueyo; del regidor de Ciutat, Cultura i Transició Ecològica, Jaume Rutllant; del director de l’IEI, Joanjo Ardanuy, i de la directora artística de Som Cinema, Judith Vives.

Les pel·lícules a concurs competiran en les categories de llargmetratges (5 films), curtmetratges (12), llargs documentals (9) i documentals curts (6). Miquel Pueyo ha subratllat l’aposta de Som Cinema pels creadors més joves, a través de la secció Som Secundària a què opten 14 curts presentats per l’INS Escola del Treball, La Caparrella i Josep Lladonosa de Lleida i l’INS La Serra de Mollerussa. Així mateix, el Festival exhibirà curtmetratges d’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d’Espectacles Audiovisuals d’Ilerna (6 treballs) i de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT), que presenta 4 títols.

Joanjo Ardanuy ha destacat les diferents temàtiques de les produccions presents en Som Cinema, moltes de les quals posen l’accent en temes molts socials, reivindicatius i lligats al territori. És el cas del documental Defensores, del Col·lectiu Tara i amb la participació d’entitats de Lleida com Marea Lila i Lika, que tracta sobre les amenaces que posen en risc els drets sexuals i reproductius. Aquesta cinta es podrà veure fora de concurs, en la sessió inaugural de la mostra, el 19 d’octubre, a les 19 h, a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL.

També al marge de les seccions competitives, es presentarà a Lleida el documental El sostre groc, dirigit per Isabel Coixet, sobre els abusos a l’Aula de Teatre de Lleida. Hi haurà un total de quatre passis a l’ScreenBox Lleida, del 20 al 23 d’octubre.

Judith Vives ha subratllat que Som Cinema és una excel·lent oportunitat per veure a Lleida pel·lícules que han passat amb molt èxit per festivals com Sant Sebastià, Màlaga o el D’A de Barcelona i que encara no s’han estrenat comercialment. Som Cinema està organitzat per Suggeriments, amb el suport de l'Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida-Institut d'Estudis Ilerdencs i el Vicerrectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida.

Secció oficial llargmetratges i curts de ficció

Dins de la secció oficial de llargmetratges, es projectarà La Maternal, de Pilar Palomero, que ha estat un dels èxits al darrer Festival de Sant Sebastià. L’actriu protagonista, Carla Quílez, va rebre la Conxa de Plata a la millor interpretació principal. La Maternal narra la història d’una jove en risc d’exclusió que arriba embarassada a un centre d’acollida. Una altre dels llargs a concurs és El fred que crema, de Santi Trullenque, protagonitzat per Greta Fernández i Roger Casamajor. El film explica la vivència d’un matrimoni jove, que viu al Pirineu i acull una família jueva durant la 2a Guerra Mundial.

Mi vacío y yo, d’Adrián Silvestre, ha estat molt ben acollida en festivals com Màlaga -Premi Especial del Jurat- o el D’A de Barcelona. La pel·lícula se centra en la història de Raphaëlle, que s’enfronta a la decisió de canviar de sexe en un entorn d’indiferència i incomprensió. La amiga de mi amiga, òpera prima de Zaida Carmona que presenta una comèdia d’embolics entre lesbianes, arriba a Lleida després del guardó Un Impuls Col·lectiu obtingut al D’A Film Festival de Barcelona i d’una molt bona recepció a Sant Sebastià. Aftersun, de Lluís Galter, és una singular pel·lícula de misteri al voltant de la misteriosa història d’un nen desaparegut als anys vuitanta. Aquesta cinta ha passat amb èxit per festivals com el D’A o el MajorDocs de Mallorca.

Els curtmetratges de ficció a concurs són Neu, de Marta González de la Vega; La dona i els dies, de Joan Ramon Armadàs; Work it class, de Pol Diggler; M.O.M, de Patrícia Huguet; Zama, de Miquel Ángel Marqués; Cos, de Silvia Muzzioli; Crisàlides, de Marc Camardons; Rosa, de Ferran Navarro; Deja ir, d’Àlex Agüera, L’última processó, de Salva Ferrando; Imaginario, de Cristian Beteta, i Nòria, de Elisabet Terri.

El jurat que escollirà el llargmetratge i el curt guanyadors està format per la periodista Montse Majench, directora de l’Acadèmia del Cinema Català entre 2011 i 2017; per Arnau Vilaró, coguionista d’Alcarràs amb Carla Simón, i per la reconeguda cineasta mexicana i professora de l’ECCIT, Carolina Rivas.

Llargmetratges i curtmetratges documentals

La secció oficial de documentals estrenarà dos llargmetratges de producció lleidatana, La veu de Thais, de David Casals-Roma, sobre la figura d'Elena Jordi, la primera dona que va dirigir una pel·lícula a Espanya, i Camí d'Àrreu, d'Aleix Gallardet, sobre l’abandó d'aquest poble del Pirineu lleidatà. Un altre dels llargs documentals a concurs és D'ombres, dirigit per Joan Tisminetzky, sobre el prestigiós director de fotografia català Tomàs Pladevall, darrer Gaudí d’Honor. També es projectaran Robin Bank, d’Anna Giralt, sobre Enric Duran, activista català autor d'un dels desfalcs més coneguts dels darrers temps a Espanya, i Francesca i l'amor, de la guardonada documentalista Alba Sotorra, que narra les vivències d’una artística plàstica en una app de cites.

Des de Balears arriben Urraca, caçador de rojos, de Pedro de Echave i Felip Solé, film sobre un policia franquista que va encapçalar la persecució a exiliats espanyols a França durant l'ocupació nazi, i Memòries de Puerto Rico, de Núria Abad i Marta Hierro, sobre dos dissenyadors mallorquins que descobreixen la història dels seus avantpassats comuns en aquesta illa caribenya. Material Sirles -dirigit per Lulú Martorell, Roger La Puente i Martí Sales- tracta sobre Els Surfing Sirles, banda barcelonina que va marcar l'escena indie de principis del segle XXI. L'Espill, de Màrio Pons, és una història d'emigració republicana en la qual un home torna des de Narbona al seu poble natal, Camarles, seixanta anys després d’haver marxat.

I pel que fa als sis curtmetratges documentals són: Vidres de colors, d’Esteve Riambau; Bienvenides a la House, de Beatriz del Caz, Fabián Muñoz i Sam Rausell; S'altra banda, de Sònia Buj; Un parell de cançons més, de Jaume Carrió; L'última impressió, de Marta Alonso, i La colònia, d'Ismael Muñoz. El jurat de l’apartat de documentals està format pel realitzador Tito Banqué, el fotògraf Lleonard Delshams i la gestora escènica i membre del CoNCA Margarida Troguet.

Ilerna, epicentre de les projeccions dels curts dels centres educatius

Un jurat integrat per les actrius Consol González, Abril Pinyol i Blau Granell escollirà el títol guanyador del Som Secundària. L’INS La Caparrella ha realitzat: Unplugged, Colapso, 5 minutos más, 200 Decisions, Ansiedad Creativa, El Recuerdo i Nefelibata. L’INS La Serra de Mollerussa proposa dues històries, Lucía i Alfa 320, i l’INS Josep Lladonosa, Una tarde en el instituto, Mate CSO i La Nueva Ola.

I ja fora de concurs, els curts de l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d’Espectacles i Audiovisuals d’Ilerna són Alone, d’Àlex Ramírez; Dolços Somnis, de David Comas; El Pla Ressona, de Roger Torres; El Pou d’Or, de David Antúnez; Pinto, després existeixo, de David Comas, i Ruthless, de Ventura Cerón. Per la seva banda, l’ECCIT presenta Ave Maria, de Mac M. Díaz; Un pessic de mel, de Laura Castelo; El misterio de los perros truferos, de Gerard Satorra, i Conticinio, de Barta Saura. Totes aquestes projeccions es realitzaran a Ilerna. 

La cloenda tindrà lloc a ScreeBox Lleida, el diumenge 23 d’octubre a les 12.30 h, on es podrà veure un avançament de la pel·lícula Viaje de vuelta, actualment en rodatge, del lleidatà Carlos Bauhause.

Comparteix

També t'interessarà