Com deixar la porta oberta a l'amistat després d'una ruptura?

REDACCIÓ / Cristina Vidal
11-01-2022
  • Com deixar la porta oberta a l'amistat després d'una ruptura?

Superar una ruptura de parella és tot un procés. No estaràs millor en qüestió d'hores o dies i pots passar per etapes semblants a un procés de dol, com ara la negació (pot ser que al principi no t'ho creguis o consideris que no és definitiu), la ira (pots enfadar-te amb l'altra persona), la tristesa (per la pèrdua de la relació) i l'acceptació (de la situació, essent més capaç de racionalitzar-la, amb un “en realitat no estàvem bé”).

Amb tot plegat, no serà un procés lineal i viuràs una muntanya russa... Alguns dies creuràs que estàs més trist/a que enfadat/a i l'endemà tornarà l'estupefacció (negació). Cal tenir en compte que existeix la possibilitat de finalitzar una relació de manera cordial, i fins i tot, a mig-llarg termini aconseguir tenir una bona amistat amb un/a ex.

En quins casos podem aconseguir ser amics/gues dels nostres ex? És possible deixar la porta oberta a l'amistat, si seguim aquests 4 consells:

  • AFECTE | Si existeix més afecte que ràbia entre totes dues parts, també hi haurà més possibilitats perquè hi hagi una amistat a mig-llarg termini.
  • COMUNICACIÓ | Donar a l'altra persona l'oportunitat d'explicar-se. No fer ni 'ghosting' ni tallant per missatge i permetre a l'altra persona preguntar, encara que les respostes no siguin les esperades. Ull! No és recomanable mantenir un canal obert cada dia. Tenim el risc de rebre retrets cada dia i que l'altre/a se senti encara més enfadat/da. Es parla i es reposa.
  • CONTENCIÓ (AUTOCONTROL) | Si vols arribar a ser amic/ga del teu/va ex, no et comuniquis amb ell/ella desde la ràbia, ni disparis a matar contínuament. Gestiona les teves emocions amb els teus amics, la teva família o, directament, demana ajuda. La teva exparella ho aguantarà una vegada, perquè entén que estàs ferit/a, però si succeeix més vegades, pots allunyar a aquesta persona definitivament de la teva vida. Encara que et perdoni, difícilment oblidarà tot el que li has dit.
  • TEMPS | És molt difícil ser amics res més finalitzar la relació, si un dels dos no estava d'acord. Atès que la comunicació estarà repleta de retrets i existeix un alt risc de ferir més a l'altra persona. Són les parelles que deixen la relació de mutu acord les que mes possibilitats tenen de continuar sent amics a curt termini.  Quan la balança està desequilibrada, hem de buscar suports externs, el nostre ex no és la persona que ha de consolar-nos perquè ja no estem junts. Intenta veure el fons d'un llac després de remoure la terra amb un pal. No podràs, veritat? És el mateix amb una ruptura, deixa que l'aigua torni al seu estat i ho veuràs més clar.

Aquests 4 'tips' garanteixen que sereu amics/gues? Doncs no... Hi ha molts factors que poden impossibilitar-ho. Per exemple, que l'altra persona no senti els mateixos desitjos que els teus, que en un futur prioritzeu altres suports (amistats, parelles futures), que un dels dos marxi a viure a l'estranger, que la relació no flueixi i un llarg etcètera. Malgrat tot, aquests consells t'ajudaran, perquè sembrem el que recollim, i si finalitzem la relació d'una forma respectuosa, és més possible tenir una relació d'amistat madura.


Cristina Vidal, Psicòloga Sanitària i Coach a PsiCo Lleida

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els protocols covid a les escoles et fan sentir...?