ℹ️ FAQS sobre la teràpia EMDR amb la psicòloga Cristina Vidal

REDACCIÓ
Publicat: 
23-02-2022
Actualitzat: 30-08-2023 10:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Preview Cristina Vidal entrevista bullying
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

Cristina Vidal, psicòloga sanitària certificada en EMDR (Nivell 2+supervisió) i directora de Centre PsiCo Lleida, ens explica en què consisteix la tècnica de EMDR, i ens comparteix la seva experiència, responent a les preguntes que reben més sovint per xarxes o correu electrònic.


  • Que és el EMDR?

És una tècnica avalada per la comunitat científica, creada per la Dra. Francince Shapiro que permet processar els records sobre un incident traumàtic, i aconseguir una reducció del símptoma, un canvi de creences i funcionar millor en la vida quotidiana, tal com la pròpia Dra. Shapiro cita.

  • Qualsevol pot aplicar EMDR, la tècnica de la qual ens parlessis? 

No. Només psicólog@s certificad@s per l’associació de EMDR-España  . És imprescindible la formació per a poder manejar el EMDR, adquirir la formació dels nivells i supervisar-se.

  • Quants nivells hi ha?

Existeixen 2 nivells. Però s’aconsella complementar amb formació avançada i també supervisar-se.

  • La persona ha d’exposar-se al trauma?

Si, el mateix que una persona amb fòbia ha d’exposar-se a la seva fòbia. Però ho fa en tot moment acompanyat de la psicoterapeuta certificada en EMDR, en un espai segur de la consulta.

  • La persones expressen por abans d’exposar-se?

En alguns casos si, per això cal tenir una relació honesta amb el/la pacient/client.  I explicar bé en què consisteix.  Han de tenir clar que passarà el que el cervell permeti que passi, no perdran el control de la situació. Podem detenir-nos si el necessiten, però és segur. És una tècnica científica avalada per un protocol estructurat i revisat.

  • El trauma deixa de fer mal?

Aquesta frase ho respondrà perquè al meu entendre, transmet el que és possible aconseguir amb EMDR: “El passat no pot canviar-se ni esborrar-se, però és possible deixar de sofrir per ell” - Jacques Roques.

En els casos que ho he aplicat (trauma) he vist persones capaces de parlar de l’incideix-te traumàtic a partir de la segona sessió, tornar a descansar,  jutjar l’experiència donis d’un altre lloc que no els provoca sofriment, expressar creences més adaptatives, etc. És una tècnica que recomano sens dubte, a qualsevol psicòleg que treballi amb trauma.

A més, la tècnica no sols redueix el malestar present, ens permet enfocar-nos cap a pensaments i comportaments desitjats en el futur.

  • Poden recordar coses que no volen recordar?

Solen recordar més durant el processament, però és una tècnica tan poc invasiva que succeeix el que ha de passar, el cervell no passa per allò que no vol.   La persona no sent que perdi el control.

Poden aparèixer records de paraules que havien oblidat i que faciliten el processament o en algunes casos fets que ni recordaven, com haver estat gravats durant un abús, haver demanat ajuda o haver rebut ajuda d’algú en concret.

  • En quins casos utilitzes el EMDR?

En el meu cas l’aplico únicament en casos de trauma:  abusos sexuals,  violència sexual, bullying,  maltractament,  accidents de trànsit, duel patològic, etc.

  • Quantes sessions són?

Solen ser necessàries 3 sessions mínim en casos de traumes com els descrit. Si el cas és mes complex pot allargar-se alguna cosa més.

  • Valores el cas abans d’aplicar la tècnica?

Si, prèviament faig una exploració o reviso informes previs,  crec important conèixer la persona a la qual aplicaré EMDR atès que no l’aplico en tots els casos. I fins i tot supervisat prèviament un cas abans de començar a aplicar la tècnica.

  • Que diries a algú que t’està llegint i creu que té un trauma?

Que el EMDR és la tècnica que de veritat podrà ajudar-lo.  La teràpia narrativa (quan podem verbalitzar) és molt potent,  però el EMDR, ho és més, perquè va més enllà i aconsegueix que alguna cosa de veritat canviï en la manera de percebre la vivència traumàtica  dins del nostre cervell i cos.  Aplicant la tècnica he observat que el malestar sobre el trauma ha deixat d’interferir en la qualitat de vida de les persones que he atès.

Comparteix

També t'interessarà