Coneixes l'Ictus o l'infart cerebral?

REDACCIÓ
Publicat: 
28-10-2020
Actualitzat: 29-10-2020 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Iptus

El Ictus o infart cerebral és una de les malalties que causen major mortalitat a Espanya, per això el 29 d'octubre, Dia Mundial del Ictus, es tracta de conscienciar sobre aquesta malaltia a població general.

L'edat mitjana de persones afectades per un Ictus és de 74 anys, però això no indica que només les persones d'avançada edat puguin sofrir-ho, en els últims anys s'ha vist incrementat el nombre de joves afectats per un Ictus. Factors de risc com a consum de substàncies nocives, o la malaltia més comuna dels països desenvolupats, l'estrès, estan sent els desencadenants d'una afecció primerenca del Ictus. 

Amb l'arribada de la pandèmia COVID-19 en el món, una societat no preparada per a afrontar un tancament de llarga durada en les llars i les situacions derivades de la paralització de l'activitat econòmica, han vist augmentar al seu torn el nombre de casos de Ictus en la població, sent de nou les persones entre 20 i 50 anys les que més han augmentat en les estadístiques.

Els últims estudis mèdics han indicat com haver patit un Ictus augmenta la probabilitat en 3 vegades de sofrir conseqüències molt greus derivades de la COVID 19, però per contra no hi ha un número significatiu de relació directa de poder tenir possibilitats de patir un Ictus després del COVID19. En canvi, sí que els hospitals han detectat més casos de Ictus sorgits tardanament a causa de la pandèmia: les persones no es fixen en altres malalties més enllà que les del COVID, deixant de costat les malalties lleus prèvies a un Ictus. Això ha donat com a resultat un major número de Ictus tractats tardanament i per tant, amb més seqüeles per al pacient.


ICTUS: Actuar 'RAPID' pot ajudar?


Quines conseqüències té un Ictus no detectat a temps?

Des de la pèrdua de funcions motores fins a la mort, són les conseqüències d'una detecció tardana d'un Ictus. En aquest grup, ens trobem principalment a la gent jove, persones que per la seva edat no l'atribueixen a una malaltia generalment associada a persones d'edat avançada. Els metges adverteixen sobre aquesta situació, la finestra d'actuació enfront d'un infart cerebral és d'unes hores, acudir tard a l'atenció mèdica pot suposar la mort del pacient. L'edat és una de les raons principals per la qual els joves no es preocupen, però també la “generalitat” d'alguns dels símptomes d'aquest com són l'entumiment, la feblesa i la dificultat per a veure o parlar fan que les persones menors de 40 anys no es plantegin acudir a l'assistència sanitària.

Prop d'un 70% dels casos de Ictus, no són tractats en una unitat especialitzada en les quatre primeres hores des de la detecció, la qual cosa suposa entre un 20 i un 30% menys de possibilitats d'una recuperació satisfactòria per al pacient.


10 coses que has de saber sobre l'Ictus


Quins són els símptomes del Ictus?

Mal de cap fort i espontani, pèrdua sobtada de la visió, problemes per a parlar o entendre el llenguatge, feblesa i falta d'equilibri, falta de sensibilitat en la meitat del nostre cos (cara, braç, cama).

El Ictus té dues denominacions segons l'origen del problema circulatori que el provoca:

  • Ictus hemorràgic: les artèries cerebrals d'una zona determinada, exploten, donant lloc a lesions permanents i variables segons la zona en la qual ha ocorregut la lesió.
  • Ictus isquèmic: es coneix com a infart cerebral. Un vas sanguini es veu obstruït i es talla el reg sanguini. Sol ser transitori i deixa diferents seqüeles segons el temps transcorregut.

En tots dos tipus de Ictus, la zona afectada acaba morint i per tant deixa de funcionar de manera correcta, derivant en problemes com pot ser la parla, memòria, comprensió, mobilitat...

Per tant, a més d'hàbits saludables, una correcta i primerenca detecció, juntament amb el tractament adequat, minimitza en gran manera les seqüeles dels Ictus.

Comparteix

També t'interessarà