Confirmen la prevalença de greix arterial en més del 70% dels lleidatans amb risc cardiovascular baix

REDACCIÓ
03-12-2020
  • Confirmen la prevalença de greix arterial en més del 70% dels lleidatans amb risc cardiovascular baix
  • Confirmen la prevalença de greix arterial en més del 70% dels lleidatans amb risc cardiovascular baix
  • Confirmen la prevalença de greix arterial en més del 70% dels lleidatans amb risc cardiovascular baix
  • Confirmen la prevalença de greix arterial en més del 70% dels lleidatans amb risc cardiovascular baix

El 71,4% de les persones de mitjana edat, de 45 a 70 anys, de Lleida amb un risc cardiovascular baix o mitjà presenten ateromatosis a les artèries, és a dir, plaques de greix. D’aquestes, el 20% tenen malaltia ateromatosa generalitzada, és a dir, més de 3 plaques d’ateroma. Així ho ha confirmat el grup de recerca del projecte ‘El Bus de la Salut’. Aquesta troballa reafirma les suposicions de la prevalença de malalties subclíniques, no diagnòstiques, a la població que presenta factors de risc comuns com la malaltia renal oculta o la diabetis.

L’estudi, que s’ha publicat recentment a la Revista Española de Cardiologia, ha analitzat a 8.330 persones asimptomàtiques que van visitar ‘el Bus de la Salut, dones de 50 a 70 anys i homes de 45 a 65 anys amb almenys un factor de risc i sense antecedents previs de malaltia renal o cardiovasculars i diabetis.

“Aquesta recerca confirma la nostra hipòtesi inicial sobre la prevalença d’ateromatosis a les artèries de la població de Lleida. El diagnòstic precoç d’aquesta patologia permet una actuació prèvia per evitar futures malalties o episodis cardiovasculars” ha explicat el primer autor de l’article, l’investigador del grup Traslacional Vascular i Renal de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Marcelino Bermúdez. ‘El Bus de la Salut’ va iniciar el 2019 la segona fase del projecte que consisteix en la revisió de les 8.330 persones incloses al projecte per estudiar la seva evolució.

La recerca ha comptat amb la col·laboració de personal investigador dels grups de recerca Translacional Medicina Respiratòria, Obesitat, Diabetis i Metabolisme (ODIM) i Neurociències Clíniques de l’IRBLleida, així com els departaments de Medicina Respiratòria, Endocrinologia i Nutrició i la Unitat Ictus de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, el Departament de Medicina Experimental de la Universitat de Lleida, el Centre d’Atenció Primària Cappont de Lleida, la Unitat de Suport a la Recerca Lleida, Fundació Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), el Departament d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) de Barcelona, el Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) i la Red de Investigación Renal (RedInRen-ISCIII).

El Bus de la Salut és un projecte de recerca finançat per la Diputació de Lleida i liderat per la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut i el Servei Científico-Tècnic Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), que van posar en marxa el gener de 2015 pel diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars i renals. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta