Detecten substàncies tòxiques en rímel de tres conegudes marques

REDACCIÓ
Publicat: 
29-12-2022
Actualitzat: 29-12-2022 18:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Detecten substàncies tòxiques en rímel de tres conegudes marques
    Peu de foto: 
    Foto Andrea Piacquadio (Pexels)

L'anàlisi que ha fet OCU sobre les màscares de pestanyes revela que hi ha productes que no ofereixen suficients garanties de seguretat a les seves usuàries, perquè inclouen en la seva composició traces de substàncies expressament prohibides en aquesta mena de productes, com el formaldehid o el níquel. Han detactat la seva presència en algunes màscares de primeres marques.

Ulls bonics... però no a costa de la teva salut

La màscara de pestanyes, o com s'acostuma a conèixer, el 'rímel', és un dels productes estrella quan parlem de maquillatge. Aquest cosmètic permet embellir la mirada, en donar color, volum i fins i tot allargar les pestanyes.

És un producte eficaç? És segur? Des de l'OCU porten al laboratori una selecció de 14 màscares de marques molt conegudes, totes de color negre, amb efecte volum però no 'waterproof' (és a dir, sense resistència a l'aigua).

Totes elles han estat sotmeses a exhaustives anàlisis, així com a proves d'ús, tant per usuàries habituals com per una maquilladora professional. A més, s'ha valorat l'etiquetatge, els ingredients, la sostenibilitat de l'envàs, i el rendiment del producte, entre altres qüestions. En aquest comparador hi trobaràs els resultats.

Màscares de Chanel, Maxfactor i Deliplus amb traces de substàncies tòxiques

Al laboratori s'hi ha detectat la presència de 30 substàncies que poden ser nocives, des de metalls pesants (plom, cadmi, níquel, etc.), fins a impureses derivades del petroli. Malauradament, han comprovat que aquestes substàncies són presents en aquests productes. Troben en algunes màscares de pestanyes traces de substàncies prohibides en cosmètics, que poden donar lloc a possibles reaccions de sensibilització o al·lèrgiques, o directament perquè poden ser cancerígenes. Es tracta del formaldehid i el níquel.

El formaldehid, possible cancerigen que a més pot induir problemes de sensibilització en la pell, està prohibit en cosmètics, per la qual cosa no hauria de ser present en aquests productes. Tot i així, basant-se en les últimes opinions científiques, s'estableix un límit admissible de 10 ppm (parts per milió), que és superat per la màscara 'Le Volume' de Chanel.

El níquel és un metall pesant, també prohibit en cosmètica, que en contacte amb la pell pot induir problemes de sensibilització i desencadenar al·lèrgies. Les màscares 'Divine Lashes' de MaxFactor i 'MaxiVolume' de Deliplus superen un límit que es considera admissible de 5 ppm.

Urgeix una normativa que vetlli pels i les usuàries

Com és possible que aquests productes incloguin aquestes substàncies prohibides? El Reglament de Cosmètics de la Unió Europea inclou una llista de substàncies prohibides en cosmètics, tot i admetre la seva presència com a traces si no s'han afegit deliberadament, no hi ha mitjans tècnics per a eliminar-les i si els fabricants no tenen indicis que el seu producte ocasioni danys. Per a OCU, aquesta és una normativa laxa que prioritza els interessos de les empreses cosmètiques per sobre de la seguretat dels usuaris.

Des de l'OCU consideren que la norma hauria de fixar uns límits màxims admissibles per a aquestes substàncies tòxiques, "però la Comissió Europea no ha legislat sobre les quantitats que es consideren segures per a aquests compostos, deixant l'assumpte en mans dels fabricants, la qual cosa pot suposar un risc per a la salut dels consumidors".

Des l'organització de consumidors demanen a les autoritats sanitàries europees "que prenguin mesures i s'estableixin aquests límits de seguretat, imprescindibles en un producte en contacte amb la pell, amb els ulls i que molts usen diàriament".

Comparteix

També t'interessarà