Alerten de la presència d'al·lergògens en aquests productes

REDACCIÓ
Publicat: 
18-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alerten de la presència d'al·lergògens en aquests productes
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

La llei obliga al fet que en la llista d'ingredients d'un producte es ressaltin els al·lergògens, de manera que siguin fàcilment identificables per als consumidors. Tanmateix, a vegades això no es compleix, o es produeixen contaminacions, errors en la manipulació o envasament que fan que en un determinat producte hi hagi un al·lergogen sense declarar. En aquests casos, aquest producte ha de retirar-se del mercat per a procedir a esmenar el problema.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) avisa puntualment d'aquestes alertes, i des d'OCU expliquen, per a informar els consumidors que siguin sensibles o al·lèrgics a aquests ingredients que han d'evitar consumir els productes objecte de l'alerta.

Per a la resta de consumidors, el consum d'aquests productes no comporta cap risc.

Els possibles símptomes d'una al·lèrgia alimentària poden ser molt variats i combinar-se entre si: des d'urticària o inflor dels llavis, a esternuts, picor nasal, dificultat respiratòria... o vòmits, diarrea i nàusees. La seva gravetat també varia.

Les alertes alimentàries per al·lergògens més recents

Presència d'avellanes en galetes de Mercadona

AESAN ha informat de la presència d'avellanes sense declarar en unes galetes de la marca Hacendado: aquesta fruita seca són un al·lergogen que, no obstant això, no apareix indicat en la llista d'ingredients.

La fallada s'ha detectat en les galetes relleu de la marca Hacendado. El producte afectat té lot L012256 031000P i data de consum preferent 06/2023.

Aquestes galetes, de venda en Mercadona, s'han distribuït en els establiments de tota Espanya. Després de donar-se a conèixer l'alerta des de la Comunitat Valenciana, s'ha procedit a retirar aquest producte del mercat.

Mercadona, per part seva ,ha publicat informació sobre la incidència en el seu web, convidant als clients a retornar el producte en cas de tenir-lo a casa.

Com a mesura de precaució es recomana a les persones al·lèrgiques a aquesta fruita seca que no consumeixin aquest producte. Per a la resta de les persones, aquestes galetes no comporten cap risc.

Presència de lactosa en galetes sense glútens amb xocolata

AESAN ha advertit sobre la presència de lactosa en galetes sense glútens l'etiqueta dels quals no indicava la presència d'aquest al·lergogen.

Es tracta de les galetes Bsan Digestive xocolata sense gluten de la marca VIRGINIAS (en format paquets de 140 g).
El problema es troba en el lot L2520L9 amb data de caducitat 20/02/23.

La incidència va ser detectada i notificada per les autoritats sanitàries de la Comunitat de Madrid. La resta de les comunitats ja estan informades i estan comprovant que el producte afectat, que ha tingut distribució nacional, ha estat retirat del mercat.

Si ets intolerant a la lactosa, per precaució, es recomana no consumir aquestes galetes, però per a la resta de consumidors no sensibles a la lactosa la seva ingesta no suposa cap problema.

Presència de crustacis en lasanya bolonyesa congelada

AESAN ha informat de la presència de crustacis en una lasanya bolonyesa congelada que no incloïa aquests al·lergògens en la llista d'ingredients.

Es tracta de la lasanya bolonyesa de la marca El Corte Inglés. S'embeni congelada en format de 300g (2 unitats).
El problema afecta el lot 22179 amb data de consum preferent 28/03/2024.

Ha estat la mateixa empresa qui ha notificat la incidència a les autoritats sanitàries corresponents.

Segons s'ha informat, la distribució d'aquest producte s'ha realitzat a través de botigues del Grup El Corte Inglés (El Corte Inglés, Supercor, Supercor Expres, i Venda a Distància d'El Corte Inglés), i ja s'ha procedit a retirar del mercat els productes afectats.

El problema afecta les persones al·lèrgiques als crustacis. Per això, com a mesura de precaució, aquestes persones no han de consumir aquest producte , sinó que els recomanem retornar-lo a l'establiment on el van comprar. Menjar aquesta lasanya no implica riscos per a persones que no tinguin aquesta sensibilitat.

Proteïnes de llet en pastes artesanes d'ametlla

AESAN alerta sobre la presència de proteïnes de llet en unes pastes artesanes, sense que estiguin reflectides en la llista d'ingredients.

El producte afectat són les Pastes artesanes d'ametlles de la marca Productes Blanco, en format de 400 g.
En concret, s'ha detectat en el lot 22123, la data de caducitat del qual és 30/06/23.

Segons les dades disponibles, aquest producte s'ha distribuït a Andalusia, Castella-la Manxa i Ceuta: les autoritats competents d'aquestes comunitats autònomes han estat informades per a procedir a la retirada d'aquest producte del mercat.

Es recomana a les persones al·lèrgiques a les proteïnes de la llet que evitin consumir aquestes pastes. No obstant això, aquest producte no presenta riscos per a persones no al·lèrgiques.

Alerta per presència de diversos al·lergògens en patates fregides

AESAN ha alertat sobre la presència de llet, soia i blat no declarats en l'etiqueta en unes patates fregides de la marca Lay's.

En concret, la incidència s'ha produït en les patates LAY'S al Forn al punt de sal comercialitzades en bosses de 150g.
Estan implicats els lots BV 51501 256, BV 51504 256 i BV 51501 257, tots ells amb data de consum preferent 04/02/2023.

L'empresa responsable de la comercialització del producte ha facilitat un enllaç per a informar els consumidors sobre aquesta incidència.

La contaminació va ser notificada des de Bèlgica. A Espanya, aquest producte s'ha distribuït a Andalusia, Astúries, Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i País Basc. Les autoritats d'aquestes comunitats autònomes ja han estat informades i estan verificant la retirada dels productes afectats.

Aquestes patates fregides no representen perill per a persones que no són sensibles a cap dels al·lergògens indicats. No obstant això, la recomanació per a persones sensibles a la soia, als components de la llet o al gluten és que s'abstinguin de consumir-les si les tenen a casa.

Proteïnes de llet en crispetes amb sal

El 12 de setembre AESAN ha advertit sobre la presència de proteïnes de llet en un snack salat de la marca DIA. Aquest al·lergogen no estava indicat en l'etiqueta del producte.

Les dades del producte implicat són:

Crispetes amb sal SNACK MANIAC! de la marca DIA, comercialitzades en bosses de 80g. Aquesta alerta afecta el lot 22213 amb data de consum preferent 31/01/2023.

La incidència va ser detectada en un procés d'autocontrol del fabricador, qui va procedir a comunicar-lo a les autoritats competents i als seus clients.

De moment, se sap que el producte ha estat distribuït a Andalusia, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Madrid i Comunitat Valenciana.

Si ets al·lèrgic a les proteïnes de la llet i tens aquest producte a casa, com a mesura de precaució et recomanem no consumir-lo. Les persones que no tinguin aquest problema d'al·lèrgia poden consumir aquest producte sense risc.

Presència de gluten en producte carni mal etiquetatge

El 4 d'agost AESAN ha notificat la presència de gluten en un producte carni l'etiqueta del qual inclou de manera incorrecta l'esment "sense gluten".

Es tracta d'un lot del producte Cordó Blue Extra comercialitzat per Mercadona que té les següents característiques:

Cordó Blue Extra de la marca JC JUCARNE, un producte refrigerat que es presenta en safates de plàstic.
La incidència s'ha produït en el lot 220730 amb data de caducitat 08/08/2022.

De manera errònia, el producte inclou la llegenda "sense gluten".

Els productes afectats, que només havien estat distribuïts en establiments de Canàries, ja han estat retirats.

Es recomana a les persones amb celiaquia i a les quals tinguin sensibilitat o intolerància al gluten no consumeixin aquest producte si el tenen a casa. Per a la resta de la població, aquest aliment no comporta cap risc.

Comparteix

També t'interessarà