Digitalització, el futur és aquí

REDACCIÓ
Publicat: 
19-12-2020
Actualitzat: 19-12-2020 11:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Digitalització, el futur és aquí
  • Digitalització, el futur és aquí

El futur és aquí i ara. Podria semblar una frase feta però és una realitat si parlem de tecnologia de la comunicació i les oportunitats que ofereix a Lleida, des del pla al Pirineu, des de l’àmbit privat al de les administracions públiques, passant per tota mena d’empreses. Així va quedar de manifest ahir en el webinari organitzat per Telefónica i el Grup Segre amb el títol Innovació i transformació digital empresarial. El director Territorial de Telefónica a Catalunya, José Manuel Casas, va destacar com Lleida, Catalunya i l’Estat compten amb cobertures de fibra òptica de primer ordre. De fet, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit no assoleixen junts la quantitat de fibra òptica que hi ha a Espanya. Tot això, en un procés d’implantació del 5G, la nova revolució tecnològica amb grans avantatges en aspectes com la concurrència o el consum energètic, per posar alguns exemples. Parlem de la tecnologia del mil·lisegon, en paraules de Casas, amb una resposta pràcticament immediata i clau per a l’aplicació en operacions quirúrgiques o el cotxe autònom. Un vehicle sense conductor que el màxim responsable de Telefónica a Catalaunya no va dubtar que veurem a Lleida més d’hora que tard.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo va destacar com la tecnologia ha permès a la Paeria donar solucions ràpides, eficients i econòmiques en temps de pandèmia, en referència per exemple a l’app que va engegar l’ajuntament per gestionar les visites al cementiri per Tots Sants.

El sector primari pot ser un dels grans beneficiats de les noves tecnologies

El president de la Diputació, Joan Talarn, per la seua banda, va posar en relleu la importància de territoris intel·ligents, amb referència a la importància de l’accés a la digitalització. Casas va insistir en el compromís de Telefónica de completar l’arribada de la fibra a tots els racons, però va dir que la companyia no pot fer-ho sola, sinó que necessita la col·laboració poblicoprivada. En aquest punt, Talarn va recordar el pressupost de deu milions d’euros d’aquest any per al desplegament de la fibra òptica.

Casas va remarcar les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies per a les empreses i, en aquest sentit, es va mostrar convençut que el sector primari és un dels que tenen més potencial amb la digitalització.

Una afirmació que va quedar ratificada en una segona taula redona en la qual el director de tecnologia del Grup Vall Companys, Xavier Tarrus, va explicar totes les oportunitats que representa des de les granges a les fàbriques de pinso, i des del control i millora del benestar animal fins a la logística.

En aquesta línia, el director de grans empreses de Telefónica Mediterráneo, Enrique Santiago, va explicar com la pandèmia ha fet que petites i mitjanes empreses que mai no s’havien plantejat entrar en el comerç electrònic o fer un canvi de canal del seu negoci han vist que és possible.

Així mateix, va explicar que les solucions que ofereix Telefónica a les necessitats dels seus clients pivoten en tres pilars. El primer és l’eficiència i la seguretat en tots els àmbits, com poden ser el comerç electrònic o l’emmagatzematge de dades, per posar dos exemples. El segon és tot allò que té a veure amb la integració, com fer que les coses funcionin sobre la base del que ja té el client. Mentre que el tercer són les infraestructures, i tot això amb la seguretat com a clau.

La responsable de tecnologies i informàtica d’Agroxarxa, Mercè Gonzàlez, va destacar que el client ha d’ocupar-se de la seua activitat mentre està segur que l’empresa gestiona tot el que necessita per fer-ho possible. Va posar en èmfasi que la connectivitat amb les administracions així ho permet.

Comparteix

També t'interessarà