Diversos pobles de Lleida participaran en un projecte per evitar la despoblació

REDACCIÓ
05-05-2021
 • Diversos pobles de Lleida participaran en un projecte per evitar la despoblació
  Peu de foto: 
  Foto Ajuntament de Ciutadilla

Un total de 20 petits municipis de les vuit vegueries catalanes han estat seleccionats avui per acollir les proves pilot del nou Programa de mobilització d’habitatge en el món rural, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat a través de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori. L’objectiu del programa és facilitar que les persones i les famílies puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús.

Es tracta d’una proposta per a viure i treballar als municipis petits, molts dels quals viuen un context d’estancament però on, alhora, s’ha detectat un incipient moviment de nous residents. Aquests possibles nous veïns veuen limitades les seves opcions per l’existència d’habitatges buits que no estan en el mercat per manca de conservació. Alhora, els petits municipis tenen dificultats per afrontar intervencions de millora i conservació en les seves trames urbanes, el que limita l’atractiu per a possibles nous residents.

Selecció per a les proves pilot

A finals de 2020 es va obrir la convocatòria per a les proves pilot, adreçada a 372 municipis de l’àmbit rural, de menys de 500 habitants i de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població. S’hi van presentar un total de 56 municipis de tota Catalunya: 15 de l’Alt Pirineu i Aran; 9 de Ponent; 1 de Barcelona; 9 del Camp de Tarragona; 10 de les Comarques Centrals; 5 de les Comarques Gironines; 3 del Penedès, i 4 de les Terres de l’Ebre. Finalment, avui la Comissió de selecció, formada per representants del Departament de TES, de l’Associació de Micropobles, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM), n’ha triat 20.

 • Alt Pirineu i Aran: Baix Pallars, Josa i Tuixén, Isona i Conca Dellà.
 • Ponent: Ciutadilla, Maldà, Llardecans, Almatret.
 • Barcelona: Gallifa.
 • Camp de Tarragona: Passanant i Belltall, Rocafort de Queralt, Capafonts.
 • Comarques Centrals: Vallcebre, Pinós, Riner (aquests dos últims al Solsonès)
 • Comarques Gironines: Ribes de Freser, Vilademuls, Palau de Santa Eulàlia, Planoles.
 • Penedès: Montmaneu.
 • Terres de l’Ebre: Prat de Comte.

Dos pobles de Lleida rehabilitaran i llogaran habitatges en desús per atreure-hi famílies

Foto Ajuntament de Llardecans

Per a la selecció, s’han puntuat diversos factors per a cada municipi, com ara la seva densitat, extensió en quilòmetres, els nuclis agregats, el creixement, les seves necessitats, l’existència d’un pla d’actuació, el suport d’entitats socials, els objectius de l’ajuntament, les accions a desenvolupar o el calendari proposat. Un cop assignada una puntuació total a cada municipi, se n’han escollit els màxims possibles per vegueria, ordenats segons la seva puntuació:

Els municipis seleccionats per a les proves pilot tindran dret a l’obtenció d’una subvenció directa, que s’instrumentarà mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’ajuntament. El Departament de TES ha assignat un pressupost de dos milions d’euros per a aquestes proves.

El Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural es basa en dos eixos: accions de foment d’accés a l’habitatge i de foment de la rehabilitació. Mitjançant el nou programa, es vol contribuir a evitar la pèrdua de població i a incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials i singulars innovadores que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge. El programa es desenvoluparà en dues fases. La primera són les proves pilot que es faran en una vintena de municipis i la segona, genèrica, que es convocarà el mes de juliol  i a la qual es podran acollir la resta de municipis possibles beneficiaris dels ajuts.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta