El bus del Parc Nacional d'Aigüestortes duplica el nombre de viatgers

ACN
Publicat: 
22-10-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El bus del Parc Nacional d'Aigüestortes duplica el nombre de viatgers

El bus del Parc, el servei de transport públic que permet accedir al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ha incrementat en un 134% aquesta temporada el nombre d'usuaris respecte a la de l'any passat. A més, aquests s'han duplicat en comparació amb 2019, l'any que més persones van transportar, un total de 4.044. Així, s'ha assolit la xifra de 7.969 viatgers i l'augment de la demanda dels busos per a accedir al Parc Nacional d'Aigüestortes es tradueix en una millora per al medi ambient. La reducció de CO₂ per l'estalvi de persones que han passat de fer servir el cotxe al bus ha estat d'un 173% en un any, és a dir, s'ha estalviat prop d'onze tones menys de CO₂. Tot plegat representa un estalvi valorat en 54.122,39 euros.

Aquest programa, vigent des de 2016 i que s'ha renovat per un any més, s'ha millorat enguany pel que fa a la cobertura del transport en bus i la digitalització. D'una banda, s'ha ofert als excursionistes la possibilitat de gaudir del Parc Nacional al llarg del dia, des de les 6 fins a les 21 hores, afegint també noves expedicions entre el Pla de l'Ermita, Pobla de Segur, Sort, i Pont de Suert. De l'altra, s'ha permès comprar els bitllets a través del web de l'operador i s'ha incorporat codis QR a totes les parades per facilitar l'accés a la informació per part dels usuaris.

Pel que fa a el bus de La Vall Fosca-Telefèric enguany s'ha ajustat els horaris del bus i del telefèric per tal d'afavorir al màxim les connexions amb el tren La Pobla-Lleida. D'aquesta manera, es permet als viatgers tenir una expedició d'anada i una de tornada perfectament coordinada amb els tres mitjans de transport (bus–tren– telefèric), aconseguint així una mobilitat sostenible i confortable pels usuaris d'aquests trajectes tant d'anada com de tornada. A més, s'ha obert la venda digital de tiquets del telefèric, del bus i del tren.

Aquests serveis de bus formen part del projecte Interreg Europe Last Mile, que promou la implementació de sistemes de transport sostenibles per a accedir a àrees rurals d'interès turístic.

El Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori forma part del projecte Interreg Europe Last Mile, amb sis socis més: l'Agència Mediambiental d'Àustria, l'Administració Regional del Tirol Oriental (Àustria), l'Agència pel suport del desenvolupament regional de Kosice (Eslovàquia), el Club Desenvolupament Sostenible de la Societat Civil (Bulgària), el Parc Natural Upper Sûre (Luxemburg) i el Voivodat de Pomerània Occidental (Polònia). El projecte Last Mile pertany al programa Interreg Europe i és finançat per fons Feder.

L'objectiu principal del Last Mile, centrat en la mobilitat sostenible, és aconseguir solucions innovadores i flexibles que permetin als visitants de zones rurals turístiques fer el darrer tram del recorregut de manera sostenible.

En el cas de Catalunya, el projecte s'ha centrat en la zona de l'Alt Pirineu i Aran, i s'ha desenvolupat des dels inicis de forma conjunta amb el grup de treball del Last Mile, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, depenent del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i l'Ajuntament de la Torre de Capdella.

Més freqüències i durant més temps

Amb la renovació del Last Mile el Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori, treballarà a dissenyar l'ampliació de la freqüència dels autobusos i els serveis de transport a demanda a la regió de l'Alt Pirineu i Aran, tant en la freqüència dels serveis com en el període estacional. Es volen explorar noves accions de flexibilitat i anticipació. També es reforçarà el sistema de bicibusos "bicicletes als autobusos".

A més, en aquest pròxim any de vigència s'ampliarà la ruta cicloturística Lleida-La Pobla a nous trams i es potenciarà la digitalització dels serveis Last Mile, amb la venda de bitllets a través d'Internet i l'ús de codis QR.

Comparteix

També t'interessarà