El Castell dels Templers: buscant les petjades templeres

LLEIDACOM / Sònia Cascón
23-01-2020
  • El Castell dels Templers: buscant les petjades templeres

Us he de confessar que sempre m'ha fascinat la història dels Templers, llegir llibres de l'Ordre Templer i cada estiu, la visita obligada al Castell del Papa Luna, aprofitant els nostres estiuejos a Peñíscola. Però no cal que ens moguem de casa si volem visitar un veritable Castell Templer, el tenim ben a prop, al Turó de Gardeny: el majestuós Castell dels Templers.

La seva recuperació es va iniciar l'any 2003, que va ser quan la Paeria realitza diverses actuacions per fer-lo accessible i encara queda molta feina per fer, tot i que des de fa ja disset anys no es deixa de treballar per tal de poder mostrar el Castell en tot el seu màxim esplendor.

El Castell de Gardeny forma part de la ruta Domus Templi de monuments templers, ja que la família Gardeny, antiga habitant de la construcció, era una de les principals cases templeres de la Corona d'Aragó.

Però per conèixer la història del Castell dels Templers, hem de mirar enrere, molt enrere, tant, tant enrere com fins a l'any 49 aC quan aquest Turó era un campament militar en els enfrontaments duts a terme pel mateix Juli Cèsar i els generals de Pompeu. I si fem un altre salt a la història, i ens plantem l'any 1149, moment en què Lleida, és sarraïna, Ramon Berenguer IV, príncep d'Aragó i Comte de Barcelona, compta amb la col·laboració de la milícia templera per tal d'assetjar Lleida. I guanyen la batalla.

En la conquesta de la ciutat de Lleida, l'any 1149, els templers van rebre diversos béns, com a compensació per l'ajut ofert durant el setge, entre els quals s'incloïa el turó de Gardeny, on en la seva part més alta s'aixeca el Castell dels Templers, del segle XIII.

Va ser l'any 1294 quan a Gardeny viu uns anys Jacques de Molay, el que seria el darrer 'Gran Maestre de l'Orde Templer' i que anys després seria cremat a la foguera, a París, i el 1312, l'Ordre del Temple es dissol i la Casa de Gardeny passa a formar part d'un nou priorat hospitaler amb seu a Amposta.

Vull recordar també, tot i que molts de vosaltres ja ho sabeu, que part dels terrenys al costat del Castell de Gardeny van estar ocupats durant diverses dècades i fins que el servei militar va ser obligatori, per una important caserna militar que va arribar a tenir en alguns moments més de 3.000 soldats.

El conjunt monumental de Gardeny constitueix un dels testimoniatges més destacats de l'arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII.
I dins d'aquest espai, delimitat per un perímetre de muralles, es distribuïen els diferents edificis articulats al voltant d'un pati central entre els quals destaquen:

  • Torre de l'Homenatge

És un dels llocs que més ha patit del Castell, ja que els militars el van convertir en un punt d'accessos. Tot i això, és una de les parts més nobles del fortí, ja que aplegava, entre altres, l'habitació del Comanador, l'arxiu o la 'casa de dipòsits', on els reis i els seus alts càrrecs hi tenien guardats els seus tresors i documents importants.

  • Sala Habitació:

Es tracta d'una gran sala que a la vegada tenia diversos compartiments com el menjador, la cuina, la sala d'armes, o les cambres dels frares, entre d'altres.

  • L'Església de Santa Maria de Gardeny

Aquesta part del conjunt conventual, és la que està més deteriorada. Va ser l'edifici més afectat tant per les guerres com pel fet d'allotjar fins a principis del segle XX una guarnició militar. Tot i això l'església de Santa Maria de Gardeny és l'edifici de major rellevància i un exemple de l'arquitectura dels segles XII i XIII que aviat es va convertir en un gran centre devocionari i en un veritable santuari templer.

El castell templer de Gardeny de Lleida, al costat dels de Miravet, Montsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa, forma part de la ruta templera Domus Templi. Un viatge a través del temps que posa al descobert gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó.

Parlant amb el Tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida i Director de Turisme de Lleida, Paco Cerdá, m'explica que, 'el Castell dels Templers de Gardeny s'ha consolidat com a centre patrimonial d'interès turístic de la ciutat de Lleida any rere any, ja que durant el 2019, em diu, s'ha tornat a superar la xifra de visitants, i és que enguany han estat 10.439 les persones que han visitat el castell medieval amb motiu d'alguna de les activitats programades per Turisme de Lleida. Un 1,17% més que el 2018'.

Si parlem de les activitats paral·leles que poden fer els visitants i turistes que aprofiten la seva visita a Lleida per gaudir d'una visita al Castell Templer de Gardeny, Cerdá destaca el fet que, 'des del 2018, s'ha establert com a fixa la visita guiada a la 'Poderosa Comanda de Gardeny', el quart diumenge de cada mes, i l'activitat familiar, 'Templer per un Dia', el segon diumenge'. Ambdues activitats es complementen a l'estiu amb les visites nocturnes, que es combinen amb activitats gastronòmiques.

'L'objectiu és potenciar i animar als lleidatans que el visitin i descobreixin la història del patrimoni Templer de Lleida, amb iniciatives com les portes obertes, la nit dels museus i les visites programades els diumenges, així com altres activitats de dinamització', m'explica el Tinent d'alcalde i Director de Turisme de Lleida, Paco Cerdá.

Des de Turisme de Lleida m'expliquen que tothom que va a visitar el Castell dels Templers surt molt content, 'si vénen de lluny encara més, o gent que porta records que ve i ens diu, mira jo vaig fer la mili aquí i no hi havia tornat més'.

A Lleida, a la nostra ciutat, tenim molts monuments, molts llocs, moltes coses maques per visitar i seria d'ús obligat que almenys un cop a la vida cada un de nosaltres, cadascun dels lleidatans féssim una visita a cadascun d'aquests llocs.

I és que, si em permeteu, des d'aquestes línies us vull dir que si no coneixíeu el nostre patrimoni, no el podreu estimar, i molts no l'estimeu, perquè no el coneixeu. Lleida té un gran potencial en turisme cultural i el primer que hem de fer és creure'ns-ho nosaltres, els lleidatans.

I aquesta seria una bona excusa, per exemple per visitar i fer alguna de les activitats que us ofereixen des de Turisme de Lleida al Castell dels Templers, i és que en aquest 2020, se celebra el 900 aniversari de la creació de l'Orde del Temple, una data important, que pot ajudar encara més a posar en valor històric el nostre Castell de Gardeny.

Avui, després de més de 800 anys, és possible descobrir com era la casa templera de Gardeny, conèixer i reviure els ideals de l'Orde del Temple i saber com vivia la milícia monacal. Turistes i lleidatans tenim a l'abast un bocí d'història de la ciutat de manera didàctica i accessible. Us ho perdreu?

(Fotos de Turisme de Lleida)

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta