El fiscal demana multar Vila i Puig per “retenir” l’art de Sixena

REDACCIÓ
Publicat: 
19-10-2019
Actualitzat: 19-10-2019 12:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El fiscal demana multar Vila i Puig per “retenir” l’art de Sixena

La fiscalia d’Osca ha reclamat per als exconsellers de Cultura de la Generalitat Santi Vila i Lluís Puig dos anys d’inhabilitació en qualsevol càrrec públic i multes de 18 euros diaris durant 11 mesos (5.940 euros) a cada un al negar-se a tornar al monestir oscenc de Sixena les 44 obres del Museu de Lleida, segons van publicar ahir diversos mitjans de comunicació aragonesos. Així mateix, la petició fiscal inclou que els antics consellers indemnitzin el Govern d’Aragó per les despeses generats en l’operatiu de trasllat el desembre del 2017, tant per l’empresa especialitzada que es va encarregar de la manipulació del patrimoni, que va facturar, segons les mateixes fonts, uns 13.000 euros, com per la resta de costos sobrevinguts. L’escrit acusatori es basa que els dos polítics “es van negar a emprendre cap mena d’activitat” per complir les ordres del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca, tribunal des d’on es va emetre la sentència que obligava a la devolució dels esmentats béns culturals.

La petició també inclou que abonin al Govern d’Aragó els 13.000 euros que va costar el trasllat

Els fets es remunten al 2015, quan la resolució judicial va declarar nul·les les compravendes de les obres d’art fetes per la Generalitat entre el 1983 i el 1992 i pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el 1994, decisió que va ser ratificada posteriorment el 2017 per l’Audiència d’Osca. Després de conèixer-se la resolució, Santi Vila va atendre’n parcialment l’execució i va ordenar el retorn de les últimes peces adquirides pel MNAC de Barcelona, encara que es va negar a fer el mateix amb les 44 dipositades al museu de Lleida. La negativa dels exconsellers va portar el jutjat d’Osca a ordenar l’entrada a l’equipament d’una comissió judicial avalada per la Guàrdia Civil per procedir a la confiscació i trasllat de les peces. Després de ser intervinguda Catalunya amb l’aplicació de l’article 155, el ministre de Cultura Iñigo Méndez de Vigo va autoritzar l’operatiu.

Després de dos dècades de batalles judicials als tribunals entre Aragó i Catalunya, després de l’aplicació de l’article 155, en menys de dos mesos van desaparèixer les obres. Desenes d’efectius de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van secundar l’operatiu i van prendre des de la nit anterior al trasllat la rambla Aragó i els carrers adjacents, convertint el museu de Lleida en un fortí infranquejable vigilat per terra, i també aire, amb un helicòpter.

Un trasllat agilitzat per l’aparició de l’article 155

L’11 de desembre del 2017 és un dia que per a molts lleidatans serà difícil d’oblidar. La ciutat es va despertar amb un gran dispositiu policial liderat per la Guàrdia Civil, que es va emportar en un camió i un furgó les 44 obres originàries del monestir oscenc que va conservar el Museu de Lleida durant desenes d’anys.

Comparteix

També t'interessarà