El Govern anuncia la desviació obligatòria dels camions a l'AP-2 de Montblanc a les Borges

E. FARNELL
13-09-2017
  • El Govern anuncia la desviació obligatòria dels camions a l'AP-2 de Montblanc a les Borges

El conseller de Territori, Josep Rull, va anunciar ahir a les Borges Blanques, davant d’alcaldes de les Garrigues, representants del consell, la Diputació i la plataforma Prou Morts, que per millorar la seguretat de l’N-240 de manera immediata i després de parlar amb Foment i la concessionària Abertis ha proposat en el termini d’un mes aconseguir el consens territorial per desviar de manera obligatòria el trànsit pesant, de la nacional cap a l’autopista AP-2, entre Montblanc i les Borges, a canvi de descomptes en els peatges i “una derivació voluntària des de la capital de les Garrigues fins a Soses”.

La reunió es va produir una setmana després de l’últim accident mortal, fa una setmana, en el qual va morir un jove de 20 anys de les Borges. Amb ell, hi ha hagut 28 morts des del 2009. Rull va recordar que en el tram de la via de les Borges a Lleida el Govern aposta per ampliar la carretera N-240 incorporant un carril per sentit (duplicitat). “És l’opció més viable per a aquest tram de via que dóna accés als polígons industrials”, va assenyalar. En aquest sentit, els vehicles pesants de passada obtindrien bonificacions del 42,5% en el peatge de l’autopista, mentre que per als que fan desplaçaments locals serà del 50%. El conseller va reiterar la voluntat del Govern de fer efectiva la mesura a partir del proper mes de gener. Així mateix, va donar un mes de marge als representants polítics i econòmics de Lleida per buscar un consens que avali aquesta proposta i treballar amb la concessionària de l’autopista per implementar la mesura com a solució provisional fins que comencin les obres per duplicar el tram entre les Borges i Lleida, “el termini de les quals és molt més llarg”, va dir. Així mateix, la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, va destacar que paral·lelament s’està estudiant la implantació d’un radar de tram per reduir la sinistralitat.

Del 42,5% per als vehicles pesants de passada en el peatge i del 50% per a desplaçaments locals

D’altra banda, el conseller de Territori va reiterar la voluntat del Govern d’implantar la vinyeta anual, que haurien de pagar tots els vehicles i permetria l’ús il·limitat de tota la xarxa viària, en la qual s’inclourien les infraestructures de l’Estat. A canvi, desapareixerien totes les barreres dels peatges i s’invertiria íntegrament els beneficis en el manteniment d’aquestes infraestructures i en la xarxa de camins rurals de Catalunya. Aquesta és una mesura que s’aplicaria molt més ràpidament, va dir, “depenent del resultat del pròxim 1-O”, va concloure.
 

Les claus:
  • Rotondes. Foment es va comprometre a licitar aquest any les tres rotondes de Juneda i el projecte per augmentar la seguretat entre Lleida i les Borges, duplicant la via i la variant de Juneda. 
  • Radars. Paral·lelament, s’estudia la implantació d’un radar de tram per tal de reduir l’accidentalitat de la via.
  • Vinyeta. El Govern preveu la vinyeta anual per a tots els vehicles. 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta