El llegat de Joan Tomàs centra la tercera jornada del Dansàneu

REDACCIÓ
28-07-2021
  • El llegat de Joan Tomàs centra la tercera jornada del Dansàneu
    Peu de foto: 
    Foto Joan Blanco

El llegat del músic, investigador i divulgador català Joan Tomàs ha centrat gran part de l’atenció durant la tercera jornada del DansàneuEl Festival de Cultures del Pirineu s’ha sumat a la commemoració de l’Any Joan Tomàs, que festeja el 125è aniversari del naixement d’aquesta destacada figura de la cultura popular catalana. En aquest sentit, el festival ha convidat al migdia el músic instal·lat a l’Alt Urgell, Artur Blasco, el qual ha presentat a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu) una peça audiovisual en què alguns dels testimonis que van ser fonts d’informació per a Tomàs en recorden tonades i figura. La presentació ha anat acompanyada d’una conferència que ha comptat amb la intervenció de Blasco i que ha estat seguida per una quarantena de persones, la capacitat màxima que permetia l’espai.

Ja a la tarda, a l’església de Sant Joan d’Isil (Isil - Alt Àneu), Blasco ha interpretat algunes peces recuperades pel folklorista que va nèixer ara fa 125 anys a Barcelona. Ho ha fet acompanyat per dos dels seus col·laboradors alturgellencs habituals, la violinista Marien de Casimiro i el percussionista i també investigador Arnau Obiols. Durant el concert en record al músic i compositor Joan Tomàs, s’han repassat algunes de les cançons de tradició oral que no s’han arribat a perdre gràcies a la tasca de documentació de l’oralitat que va realitzar Tomàs, peça clau en l’articulació de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

El músic i compositor Arnau Obiols (la Seu d’Urgell, 1985), ja ha participat en nombroses ocasions al Festival de Cultures del Pirineu i, després d’haver acompanyat Blasco en el concert d’avui, participarà de nou al Dansàneu el pròxim diumenge 1 d’agost compartint el resultat d’una ruta artística que porta per títol Brots Transhumans i en què hi participen, també, el ballarí Magí Serra i l’artista visual Pepe Camps. Aquesta intervenció començarà literalment a caminar aquest dimecres, arreu de les Valls d’Àneu.

Recordem, a més, que des de dilluns passat es pot visitar als baixos de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu l’exposició Músic de tot cor, dedicada també a la figura de Joan Tomàs i emmarcada en l’Any commemoratiu impulsat pel Departament de Cultura.

L’organització del Dansàneu es mostra especialment satisfeta per l’interès del públic en aquesta 30 edició. En aquest sentit, aquest dimecres arriba el torn de l’Esbart Marboleny (Les Preses - la Garrotxa), agrupació de referència en la dansa tradicional. La difícil senzillesa és una proposta molt especial que celebra el llegat de Manuel Cubeles, coreògraf i col·laborador de l’esbart des de l’any 1991 i fins a la seva mort. L’espectacle inclou peces íntimament vinculades a l’herència artística de Cubeles, entre les quals destaquen el Ball de Taverna Contradanses i minuets. Precisament Cubeles va treballar intensament per aconseguir aquesta difícil senzillesa que demà arriba al Dansàneu de la mà de l’agrupació garrotxina, a les set de la tarda i al recinte firal d’Esterri d’Àneu.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta