El MUD "manté la qualitat" malgrat reduir a la meitat el pressupost per la "contenció" de la Paeria

ACN / REDACCIÓ
Publicat: 
11-02-2020
Actualitzat: 11-02-2020 14:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El MUD "manté la qualitat" malgrat reduir a la meitat el seu pressupost per la "contenció" de la Paeria
  • El MUD "manté la qualitat" malgrat reduir a la meitat el seu pressupost per la "contenció" de la Paeria

El pressupost del Festival de Músiques Disperses (MUD) de Lleida compta enguany amb la meitat de pressupost a causa de la "contenció general" de l'Ajuntament de Lleida. Tot i que la inversió passa dels 40.000 als 20.000 euros, tant des de la Paeria com des de l'organització asseguren que la reducció pressupostària no n'afectarà la qualitat. La 14a edició del MUD tindrà lloc del 12 al 15 de març i oferirà sis concerts. Inaugurarà el Festival Pau Riba la nit de dijous i divendres hi actuarà el Duo la Loba. Dissabte actuaran Ivory Tusk a les 13h, Cànovas, Adolfo i Guzmán a les 21h i la primera cantautora japonesa, Sachiko Kanenobu, a les 22.30h, en el seu primer concert a l'Estat. Diumenge clourà el MUD Derby Motoreta's Burrito Kachimba.

El Festival està ara organitzat per l'Ajuntament de Lleida de forma exclusiva, després que Guerssen, creadors del festival, hagin passat a fer-ne únicament la direcció artística. Reconegut com un dels festivals més particulars del territori, serveix d'aparador per projectar nous camins que el folk modern emprèn amb el pas del temps, i es reivindica com a missatger inter-generacional, pont entre la tradició i la modernitat.

Aquesta edició s'oferiran cinc concerts al Cafè del Teatre de l'Escorxador, i un de més íntim (entrada lliure amb aforament limitat) a la botiga-cerveseria Grans Records de Lleida dissabte al migdia.

Pau Riba inaugura el MUD

El dijous 12 de març inaugurarà el MUD Pau Riba commemorant els 50 anys del seu exitós disc 'Dioptria'. Fa 50 anys de l'edició d'aquest disc en català, un doble àlbum que aplega rock àcid, folk passat de voltes, ritmanblús i deliris tròpic-mediterranis com si estigués abduït pel tropicalisme brasiler d'aquells anys, en versió nostrada, ha explicat el programador del MUD, Antoni Gorgues. El concert a Lleida arriba en el marc d'una gira per interpretar el disc íntegre, acompanyat de la banda De Mortimers.

La nit de divendres 13 de març el Dúo La Loba presentaran el seu nou disc 'Verbena'. Guadalupe Álvarez Luchía i Javier Calequi són dos artistes argentins (ella també és actriu, i ell és el guitarrista que acompanya Jorge Drexler), que porten més de deu anys a Madrid. Ells són el Dúo La Loba, i s'acompanyen de dos músics més per presentar el seu segon disc. Després d'un disc de debut molt intimista, amb 'Verbena' recuperen ritmes tradicionals llatinoamericans (tan variats com el candombe, la milonga, el tango o el malambo entre altres) i ho barregen amb pop alternatiu i una mica d'electrònica.

I un altre argentí, en aquest cop establert a Barcelona, és Ezequiel de Lima, conegut com a Ivory Tusk en la seva faceta de cantautor. Amb només veu i guitarra, furga en la introspecció de l'existència humana i la relació amb la natura, inspirat per artistes com The Tallest Man on Earth o Jose Gonzalez. La seva actuació tindrà lloc dissabte 14 de març a la botiga-cerveseria Grans Records dins la programació dels 'Concerts Íntims'.

Cánovas, Adolfo i Guzmán obriran la nit de dissabte 14 de març al Cafè del Teatre. Corria l'any 1974 quan aquests tres músics, juntament amb Rodrigo García, van formar el quartet conegut com a Cánovas, Rodrigo, Adolfo i Guzmán, també coneguts per les sigles C.R.A.G. Amb la bellesa del seu folk-pop carregat d'harmonies vocals, han estat sempre comparats amb els mites nord-americans Crosby, Stills, Nash & Young. El mateix 1974 va ser editat el seu primer àlbum, 'Señora Azul', que tot i passar desapercebut al seu dia, resulta ser avui considerat un dels millors àlbums espanyols del segle XX. Un parell d'anades i vingudes en dècades posteriors, i sempre sense actuar en directe, van completar el seu bagatge, i ara es podrà gaudir del seu directe a Lleida (sense Rodrigo), 46 anys després de l'edició de 'Señora Azul'.

La mateixa nit i per primera vegada a l'Estat i en data única, Sachiko Kanenobu, considerada la primera cantautora japonesa, actuarà al MUD. És la responsable del que unànimement se cita com el millor àlbum de folk i folk-rock fet mai al Japó. El disc, de títol 'Misora' i editat l'any 1971, viu una segona vida avui, redescobert per noves generacions d'aficionats arreu del món (va ser reeditat a Catalunya fa més de 10 anys per Guerssen, i l'any passat als EUA per Light in the Attic, mateix segell que va catapultar la tornada de Rodriguez). Als seus 71 anys, Sachiko està fent concerts de manera ocasional al Japó i els Estats Units i en la seva segona visita a Europa actuarà de manera exclusiva a Lleida, una altra llegenda que sumar a les que ja han trepitjat l'escenari del MUD en aquests 14 anys.

Els exitosos Derby Motoreta's Burrito Kachimba tancaran el diumenge 15 de març a les 20h al Cafè del Teatre la catorzena edició del MUD. Tot i el seu curt recorregut, els sevillans, amb un directe esfereïdor, shan guanyat a pols que la seva 'kinkidelia' hagi assolit una rellevància enorme al panorama estatal. Rock psicodèlic, aires flamencs, hard-rock, Triana, Led Zeppelin, Storm, King Gizzard and the Lizard Wizard… tot això ben sacsejat, prepara’t per a que els Motoreta's "rebentin el cap dels assistents", assegura Gorgues.

Comparteix

També t'interessarà