El Museu de Lleida acabarà d'entregar a l'Aragó els béns de la Franja al març

ACN
Publicat: 
25-02-2021
Actualitzat: 25-02-2021 8:46
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu de Lleida acabarà d'entregar a l'Aragó els béns de la Franja al març
  • El Museu de Lleida acabarà d'entregar a l'Aragó els béns de la Franja al març

El Museu de Lleida lliurarà a l'Aragó els 83 béns de la Franja que són objecte de l'execució provisional de la sentència sobre el litigi de l'art sacre en dos trasllats que es faran el 5 i el 10 de març. L'enviament es farà de forma coordinada amb els responsables del Museu diocesà de Barbastre – Monzó. Així s'ha comunicat aquest dimecres al Jutjat de Barbastre a través d'un escrit que ha enviat el Consorci del Museu de Lleida. Això no obstant, el Consorci adverteix al jutjat que abans del trasllat és "imprescindible" resoldre els recursos presentats contra l'execució provisional per no vulnerar "drets fonamentals" ja que seria "impossible" restaurar la situació anterior si aquesta no s'acaba confirmant.

El Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal ha presentat aquest dimecres al Jutjat de primera instància número 1 de Barbastre el Pla d'entrega dels 83 béns de la Franja restants que són objecte de l'execució provisional de la sentència del litigi de l'art sacre que afecta a un total de 111 obres d'art provinents de parròquies que antigament havien format part del Bisbat de Lleida.


Tres anys de l''assalt' al Museu de Lleida per les 44 obres de Sixena


Entre el dilluns passat i el 15 de febrer, el Museu de Lleida ja ha lliurat 28 obres en dos trasllats al Museu de Barbastre. Eren peces d'orfebreria i d'altres que estaven en dipòsit a l'equipament lleidatà, no exposades. Ara però es lliuraran la resta de béns en litigi, inclosos la quinzena que formen part de l'exposició permanent del Museu com el Frontal de Sant Vicenç, l'Arqueta i el Frontal de Sant Hilari, el Frontal o els retaules de Sant Antoni Abat i Sant Hermità, entre molts altres.

El Consorci del Museu ha informat al Jutjat que el passat dia 17 de febrer va adjudicar el contracte pel trasllat a una empresa especialitzada en el transport d'obres d'art. La licitació es va anunciar el 25 de gener, i ara l'empresa en qüestió ha planificat el trasllat de les 83 obres en dos enviaments, un el 5 de març i l'altre el 10 de març. També s'especifica que aquests enviaments es faran de forma coordinada amb els responsables del Museu diocesà de Barbastre – Montsó.

El Consorci també assenyala a l'escrit presentat al jutjat que "sense perjudici de la voluntat de complir amb l'ordre d'entrega dels béns", cal advertir de la necessitat de resoldre els recursos presentats a l'auto de l'11 de febrer i les oposicions a l'execució provisional. S'apunta que això s'hauria d'haver resolt abans del termini de dos mesos que s'havia donat per lliurar els béns el 15 de febrer i s'adverteix que si es compleix la sentencia seria "impossible o d'extrema dificultat" restaurar la situació anterior a l'execució provisional.

Per tot plegat, el Consorci demana al jutjat que resolgui els recursos abans d'acabar de lliurar les 83 peces ja que si després no es confirma la sentència es vulnerarien "drets fonamentals" perquè s'haurien traslladat unes obres sense necessitat. En aquest sentit, el Consorci recorda que els béns són patrimoni cultural protegit i catalogat per la Generalitat i que això obliga a "extremar la prudència" en el seu manteniment i custòdia ja que són de gran "valor artístic i econòmic".

Comparteix

També t'interessarà