⏯️ El nou Centre de Tractament de Residus del Segrià recupera matèria reciclable de les fraccions resta i orgànica

ACN
Publicat: 
24-11-2022
Actualitzat: 24-11-2022 19:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El nou Centre de Tractament de Residus del Segrià recupera matèria reciclable de les fraccions resta i orgànica
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga (ACN)
  • ⏯️ El nou Centre de Tractament de Residus del Segrià recupera matèria reciclable de les fraccions resta i orgànica
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga (ACN)
  • ⏯️ El nou Centre de Tractament de Residus del Segrià recupera matèria reciclable de les fraccions resta i orgànica
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga (ACN)

El Centre de Tractament de Residus (CTR) Municipals del Segrià, ubicat a Montoliu de Lleida, compta des del mes de març passat amb una nova planta que permet tractar fins a 60.000 tones de fracció resta a l'any. Això permet recuperar residus reciclables, com ara plàstics i llaunes, que havien estat dipositats als contenidors de resta i contribueix, alhora, a allargar la vida de la planta que actualment es calcula que és de 15 anys. Les obres han tingut un cost de 20.5 MEUR i han estat finançades per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). També s'ha remodelat la planta de compostatge de fracció orgànica, per assolir una capacitat de 15.000 tones l'any, i s'ha ampliat la capacitat del dipòsit controlat per a la disposició del rebuig.

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha inaugurat aquest dijous el nou Centre de Tractament de Residus del Segrià, acompanyada del director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire; el director dels serveis territorials d'Acció Climàtica, Ferran de Noguera; el president del Consorci de Residus del Segrià, David Masot, i altres alcaldes i representants comarcals.

Les actuacions al centre han estat finançades íntegrament per l'ARC i han consistit a construir una nova planta de tractament de la fracció resta, amb capacitat per a 60.000 tones anuals, i remodelar la planta de compostatge de fracció orgànica, per a assolir una capacitat de 15.000 tones l'any. A més, s'ha ampliat la capacitat del dipòsit controlat per a la disposició del rebuig.

Barnadas ha afirmat que les obren van encaminades a "recuperar el màxim" de matèria que es pot reciclar, com ara plàstics i metalls, i ha indicat que en alguns processos es pot arribar a recuperar fins al 90% d'aquests residus. Tot i això, ha recalcat que el millor reciclatge és el que es fa "molt ben fet" a les llars. "Però mentre això no passi, que puguem fer aquest triatge a les plantes", ha afegit.

Aquet procés evita, doncs, que materials que encara són reciclables acabin enterrats a l'abocador de Montoliu. Es calcula que la vida d'aquest abocador actualment és de 15 anys, però des d'Acció Climàtica i el Consorci de Residus de la Segrià confien que amb la nova planta aquesta vida s'allargarà diversos anys més, tot i que no han concretat quants, ja que això depèn, diuen, de diversos factors.

Aquesta instal·lació donarà servei als 38 municipis de la comarca del Segrià i molt especialment a Lleida. De la seva banda, el president del Consorci de Residus de la comarca, David Masot, ha explicat que les obres no comportaran un increment del preu del servei de recollida de residus. Masot ha explicat també durant el seu discurs que actualment la recollida selectiva a la comarca ha augmentat i ja es troba lleugerament per sobre del 60% de mitjana, en part gràcies al sistema porta a porta que funciona en diversos municipis i  alguns barris de Lleida.

El repte de l'Orgànica

Pel que fa a la planta de compostatge de residus orgànics (FORM), s'ha modernitzat i ha passat a disposar d'una capacitat de tractament de 15.000 tones anuals. De la matèria orgànica, se'n pot obtenir un producte que és el compost, un fertilitzant natural per a l'agricultura i la jardineria.

La FORM, conformada per restes de menjar i fracció vegetal de mida petita, representa, en pes, gairebé el 40% dels residus que es generen en una llar qualsevol. Per tant, en la mesura en què es reculli diferenciadament aquesta fracció, la comarca augmentarà significativament els índexs de recollida selectiva.

Com a actuacions complementàries al Centre de Tractament de Residus, s'han realitzat les obres d'ampliació del dipòsit controlat per a la disposició del rebuig amb la construcció d'un vas i un dic, s'ha construït un edifici que s'adequarà com a aula ambiental, s'han remodelat els edificis administratius i de vestidors, taller i laboratori, i s'ha millorat la planta de tractament de lixiviats.

Comparteix

També t'interessarà