El preu de la llum cau aquest dissabte, però continua multiplicant per sis el de fa un any

ACN
Publicat: 
12-03-2022
Actualitzat: 12-03-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El preu de la llum cau aquest dissabte, però continua multiplicant per sis el de fa un any

El preu de la llum al mercat majorista de l'Estat registrarà dissabte una caiguda del 13,5% comparat amb divendres, registrant el quart descens consecutiu de la setmana en la qual s'han batut tots els rècords. Les últimes dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) apunten que, de mitjana, l'electricitat es pagarà a 246,05 euros el megawatt hora. La franja horària més cara s'allunya dels 400 euros i serà de 290 euros/MWh entre mitjanit i la una de la matinada; mentre que la franja més barata serà entre les dotze i les dues del migdia amb 199,54 euros/MWh. El mercat està marcat per les tensions que genera la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i per l'escalada del preu del gas, que apuja el preu de tota la tarifa.

Encendre els electrodomèstics serà un 54,8% més econòmic que aquest dimarts, quan es va polvoritzar el rècord històric (544,98 euros). Amb tot, el valor que es pagarà és sis vegades més que fa un any, ja que el 12 de març del 2021 el preu mitjà de la llum era de 40,16 euros el megawatt hora.

L'increment de la factura de l'electricitat aquest mes de març, que ha registrat pics de fins a 700 euros el megawatt hora, ha provocat disrupcions en la indústria catalana, que s'ha vist obligada a ajustar la producció per evitar les franges més cares i, fins i tot, a aturar l'activitat a l'espera que baixi el preu. Els sectors més afectats són els que consumeixen grans quantitats d'energia com la siderúrgia, metal·lúrgia no fèrrica, química o gasos industrials; i també la indústria paperera.

L'escalada del cost de l'energia fa mesos que dura, però s'ha agreujat des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, fa dues setmanes. La dependència que té Europa del gas procedent de Rússia és rellevant –aquest últim exercici s'ha situat entorn el 20%, però la mitjana és del 40%-, i Vladímir Putin ha amenaçat de tallar el subministrament de gas al Vell Continent com a resposta a les sancions que se li estan imposant països com els Estats Units i la Unió Europea.

Comparteix

També t'interessarà