El primer any de pandèmia es van detectar menys casos d'ansietat i depressió a la primària

ACN
Publicat: 
13-05-2022
Actualitzat: 13-05-2022 2:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El primer any de pandèmia es van detectar menys casos d'ansietat i depressió a la primària
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Un estudi de l'IDIAP Jordi Gol conclou que es van detectar menys casos d'ansietat i depressió a l'atenció primària durant el primer any de pandèmia. Els investigadors han fet una estimació de la incidència esperada, que posteriorment han comparat amb la realment observada durant l'any posterior a l'inici del confinament per la covid-19. Els resultats mostren com la incidència dels trastorns d'ansietat va mostrar un pic sobtat a l'inici del confinament i va augmentar un 37% en comparació amb els valors esperats. En canvi, es va produir una reducció del 16% dels diagnòstics durant els mesos posteriors al confinament. Els diagnòstics de depressió van baixar un 46% durant el confinament i un 22% en mesos posteriors.

El treball analitza les dades de més de tres milions de persones majors de 18 anys. La discrepància entre el malestar psicològic i la reducció dels diagnòstic pot ser indicativa d'un manca o d'un retard en la detecció d'aquests trastorns. La primera autora de l'estudi, Berta Raventós, afegeix que els resultats indiquen que la detecció d'aquests problemes de salut mental encara no s'ha recuperar dels efectes negatius de la pandèmia.

D'altra banda, s'observa una major afectació d'aquests problemes entre dones, adults joves i habitants de zones urbanes desfavorides. Les reduccions en els diagnòstics en aquests grups són "especialment preocupants", segons Raventós, que punta que precisament són els grups que havien estat identificats com uns dels més afectats per la pandèmia a nivell de salut mental.

L'estudi suggereix també que les persones de 18 a 34 anys eren l'únic grup d'edat amb augments significatius de trastorns d'ansietat durant l'últim trimestre del 2020 i primer del 2021 en comparació amb els mateixos períodes de 2018 i 2019. Els investigadors apunten que l'empitjorament de la salut mental d'aquest col·lectiu s'explica per la interrupció dràstica de la seva vida diària, tant educativa com social.

Els investigadors alerten que l'estudi posa sobre la taula que hi pot haver un gran nombre de trastorns que no han estat diagnosticats ni tractats. Això podria ocasionar un increment en la demanda de serveis de salut mental, un major ús dels serveis d'emergència degut a problemes de salut mental i un major risc de suïcidi.

Comparteix

També t'interessarà