El projecte Bon Tracte de la Creu Roja acull una setantena d'usuàries el 2020

REDACCIÓ
15-06-2021
  • Dia Mundial Maltractament Gent Gran
    Peu de foto: 
    Dia Mundial Maltractament Gent Gran

Demà, Dia Mundial Contra el Maltractament a la Gent gran, des de la Creu Roja volen posar en relleu el programa Bon Tracte que té com a objectius prevenir abusos, negligències i tractes inadequats de la gent gran, com ara el maltractament físic, econòmic o sexual, les traves a la seva participació social, les estafes o l'abandonament, entre d'altres.

La Xarxa Internacional per a la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran defineix el maltractament a la gent gran com a "qualsevol acte únic o repetit, o la manca de mesures apropiades, que es produeixen dins de qualsevol relació on hi ha una expectativa de confiança, i que causa dany o angoixa a una persona gran". Dins d'aquest concepte, s'engloben actituds i comportaments com els abusos, les negligències i tractes inadequats a la gent gran de diferents tipus, com ara el maltractament físic, econòmic o sexual, l'estigmatització per raó d'edat o la infantilització, les traves a la participació social, les estafes a la gent gran o l'abandonament. Aquest fenomen afecta de manera transversal les diferents classes i sectors socials i en major mesura les dones que els homes, i més tenint en compte que les primeres tenen major esperança de vida.

A Lleida, 71 persones (61 dones i 10 homes) van participar el 2020 en les diferents activitats organitzades dins del programa Bon Tracte a les persones grans. Durant l'any passat es van realitzar les següents intervencions i activitats:

• 54 intervencions psicològiques individuals amb l'objectiu de gestionar l'impacte emocional i les afeccions psicològiques ocasionades pel fet d'haver viscut alguna situació de maltractament (robatoris, estafes, maltractament psicològic, maltractament físic, maltractament econòmic...).
• 19 sessions psicològiques grupals (en línia + presencials) amb un total de 34 dones i 6 homes participants.
• 14 tallers de competències personals. Els temes que s'han treballat en aquests tallers han estat les habilitats socials, l'autoestima, les emocions, la gestió de l'estrès, la relaxació i la resolució de conflictes.
• 2 tallers de prevenció d'estafes i robatoris
• 1 taller sobre perspectiva de gènere, dirigit a homes sobre noves masculinitats i 4 tallers d'empoderament dirigit a dones.
• S'han dut a terme 251 trucades de seguiment telefònic a totes les persones usuàries amb l'objectiu de fer un seguiment psicosocial i poder detectar i fer front a les necessitats sorgides durant els mesos de confinament i desconfinament.
• A més a més, s'han realitzat orientacions socials amb la finalitat d'assessorar a les persones grans com realitzar qualsevol mena de tràmit (denúncies, etc.)

Per dur a terme totes aquestes activitats hem comptat amb la participació d'11 persones voluntàries que han realitzat més de 118 hores de voluntariat, amb una dedicació diària de 2,30 hores/setmanals.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?