⏯️ El talent de l'il·lustrador lleidatà, Carles Porta, al Museu Jaume Morera

ACN
Publicat: 
24-02-2021
Actualitzat: 24-02-2021 17:41
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Preview Carles Porta Animac. Arxiu
  • Pla mig de l'il·lustrador, dibuixant i artista lleidatà, Carles Porta, i la directora de l'Animac, Carolina López, en l'exposició 'Carles Porta. La casa infinita' al Museu Morera
  • Primer pla de l'il·lustrador, dibuixant i artista lleidatà, Carles Porta, durant la presentació als mitjans de comunicació de l'exposició 'Carles Porta
  • Primer pla de la directora de l'Animac, Carolina López, durant la presentació de l'exposició 'Carles Porta. La casa infinita' al Museu Morera
  • Pla obert d'algunes de les il·lustracions de l'exposició 'Carles Porta. La casa infinita' al Museu Morera
  • Pla obert d'algunes de les il·lustracions de l'exposició 'Carles Porta. La casa infinita' al Museu Morera
  • Pla obert del director del Museu Morera, Jesús Navarro; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i l'il·lustrador Carles Porta, en la presentació de l'exposició 'Carles Porta. La casa infinita' al Museu Morera

El Museu Morera acull des d'aquest dimecres una exposició dedicada al dissenyador, realitzador audiovisual, il·lustrador, dibuixant i artista lleidatà Carles Porta, i la seva obra creativa per a Animac. Porta ha estat el responsable de la imatge gràfica de la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya durant 24 anys, des de 1997 i fins al 2020. La mostra recull les creacions i col·laboracions de Porta que van veure la llum però també aquelles idees i projectes que no es van acabar materialitzant. 'Carles Porta. La casa infinita' es podrà visitar fins al maig i és la primera col·laboració del Museu Morera amb l'Animac, que enguany celebra els 25 anys amb una edició híbrida presencial i en línia.

La mostra 'Carles Porta. La casa infinita' proposa un recorregut per les creacions de Porta, centrant la seva mirada en el seu procés creatiu, i recordant i establint connexions del que va ser el seu treball vinculat a Animac, però també aquelles altres idees, proves i relats del que no va acabar sent. Aquesta exposició suposa una oportunitat única per endinsar-se en el particular univers de l'autor, un dels creadors lleidatans amb més projecció internacional.

A banda dels cartells de les diverses edicions de l'Animac, la mostra també recull materials que havien quedat en un calaix i que ara surten a la llum, com dibuixos o esbossos. "Amb aquesta exposició intento ensenyar què hi ha darrere del treball, com ara moments que no són tan bonics i que són més caòtics", explica Porta, que reconeix que amb la seva feina intenta "agradar" amb materials que tinguis "certa profunditat, que no siguin superficials. "Moltes d'aquestes imatges parteixen de la fantasia que està al nostre cap. I això fa molta falta avui", relata.

Carles Porta ( Il·lustrador). Arxiu

L'il·lustrador lleidatà s'ha mostrat molt satisfet de "tancar el cercle" de la seva col·laboració amb Animac amb aquesta exposició. "El meu treball s'ha alimentat de l'Animac i l'Animac del meu treball i per a mi, cada any, el moment Animac era créixer, renovar-me, i obligar-se a oferir alguna cosa nova", ha explicat. Tot i que reconeix que la feina que ha fet per l'Animac durant 24 anys li "encantava" perquè unia el món del cartellisme i el de l'animació, necessita tancar aquesta etapa i "fer coses noves".

Per la seva banda, el director del Museu d'Art Morera, Jesús Navarro, ha explicat que l'exposició es podrà visitar fins al maig i que, depenent de l'evolució de les mesures sanitàries, s'oferiran activitats paral·leles com ara visites guiades.

Premi Trajectòria 2021

L'il·lustrador lleidatà rebrà el Premi Trajectòria 2021 de l'Animac per la seva dilatada obra que engloba llibres il·lustrats com ara 'Tales from the Hidden Valley', publicat per The Flying Eye Books, una de les millors editorials de llibres il·lustrats del món. També ha treballat com a il·lustrador per a diverses revistes d'àmbit estatal.

Com a dissenyador gràfic, ha estat responsable des del 1997 de la imatge gràfica d'Animac i ha treballat en nombroses campanyes institucionals. En la seva faceta de cartellista, va ser premiat internacionalment pel grafisme d'Animac amb el Premi Jules Gerat dins del Festival Internacional d'Annecy 1999, i també és autor del cartell de l'edició 2003 del Festival de Cinema d'Animació de Brussel·les.

En el camp del cinema d'animació, ha realitzat dos curtmetratges d'autor, 'François le Vaillant', amb el qual ha estat seleccionat i premiat en nombrosos festivals internacionals, i 'Las vidas ejemplares', que forma part de la col·lecció 'Del trazo al pixel. Un recorrido por la animación española', produïda pel CCCB i presentada al Festival d'Annecy el 2015.

Des de 2009, fa difusió del cinema d'animació d'autor a través del projecte PUCK Cinema Caravana, coproduït amb Toni Tomàs. Un petit cinema en una caravana, que posa a l'abast de tothom, i en llocs públics, una selecció anual del millor de l'animació internacional. Porta és també creador de mapping i d'espectacles immersius destinats als més petits, i és professor d'Il·lustració i Animació a l'Escola d'Arts Municipal Leandre Cristòfol de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà