Els Bombers esperen poder tenir estabilitzats la majoria de focs aquest diumenge al matí

ACN
19-06-2022
  • Els Bombers esperen poder tenir estabilitzats la majoria de focs aquest diumenge al matí
    Peu de foto: 
    Albert Lijarcio (ACN)

Els Bombers de la Generalitat esperen poder estabilitzar aquest dissabte a la nit o avui diumenge al matí la majoria d'incendis forestals. El dia ha estat complicat, sobretot per les represes provocades pel vent als focs d'Artesa de Segre (Noguera). No obstant això, els Bombers han aconseguit els objectius marcats per aquest dissabte i tenen quasi tots els focs importants a punt d'estar ben perimetrats, segons han explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el cap operatiu del cos, David Borrell. Elena i Borrell han explicat que el dia ha estat "dur i cansat" pels Bombers, per la simultaneïtat d'una trentena d'incendis de vegetació, més una vintena d'altres serveis, i per les fortes represes al foc d'Artesa.

Aquest incendi era una prioritat, sobretot el flanc dret, però al flanc esquerre s'ha produït un núvol pirocúmul que ha posat en perill els bombers, que s'han retirat conjunturalment. No obstant, en cap moment ha perillat el perímetre d'aquest flanc i tampoc el dret, que és el que donaria accés a 20.000 hectàrees potencials de bosc. Per això, es manté l'objectiu en un potencial perímetre de 5.000 hectàrees. De moment ja n'han cremat més de 2.400.

Pel que fa a persones evacuades a Artesa de Segre, continuen evacuades les persones de la Clua i les 54 persones de la casa de colònies de Cal Petit romandran a la casa de colònies d’Oliola. Pel que fa als confinaments, es manté el confinament a Alòs de Balaguer.

Aquest dissabte un dels focs que ha portat més feina ha estat el d'Ogern, a l'Alt Urgell però prop del Solsonès, que ha tingut "represes mitjanament complicades", però es preveu que entre aquest dissabte a la nit i diumenge al matí quedi estabilitzat.

Des de dimecres 15 de juny, a l’inici de l’episodi, i fins a les 20.00 hores d’aquest dissabte 18 de juny, els Bombers de la Generalitat han atès 183 serveis d’incendis de vegetació (78 agrícoles, 54 forestals i 51 de vegetació urbana). Dimecres se'n van declarar 49 (21 de vegetació agrícola, 18 de vegetació forestal i 10 de vegetació urbana), dijous, 40, divendres 42, i aquest dissabte 52 (26 agrícoles, 15 forestals i 11 urbans). 

Els Agents Rurals mantenen el nivell 3 del Pla Alfa a 93 municipis de 13 comarques

Per fer front a l’increment del perill d’incendi forestal i la situació de simultaneïtat d’incendis els Agents Rurals mantenen activat per aquest diumenge el nivell 3 del Pla Alfa a 93 municipis de 13 comarques. En concret, es mantindrà activat a 5 municipis de l’Alt Urgell, 18 de les Garrigues, 14 de la Noguera, 7 del Pallars Jussà, 6 de la Segarra, 5 del Segrià, 8 del Solsonès i 4 de l’Urgell. A més, dels accessos a la Baronia de Rialb i Montsec d’Ares seguiran tancats.

El cos operatiu ha reforçat el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i ha incrementat la vigilància en aquests espais per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals. L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal.

Protecció Civil manté l’Emergència 2 del Pla INFOCAT pels diferents incendis forestals simultanis. No obstant ha desactivat aquest dissabte al vespre l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per Onada de calor, activada el passat dissabte 11 de juny. Tot i el lleuger descens de les temperatures, l'increment del vent mantindrà elevat el perill d’incendi.

"Som on volíem ser", ha dit Elena, que ha advertit que aquest diumenge també pot ser un dia complicat, perquè tot i que baixin lleugerament les temperatures i hi hagi una mica més d'humitat, també hi haurà més vent, sobretot a la meitat sud del país, i la vegetació porta molta escalfor acumulada i encara hi pot haver llamps latents.

Minuts abans, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha explicat que el vent del sud que ja esperaven a primera hora ha fet revifar part del foc d'Artesa de Segre però que el fum que s'ha pogut veure no ha comportat "cap tipus de risc" perquè procedia d'unes de les llengües internes del foc de la zona cremada. De moment, aquest vespre, ha continuat, els Bombers treballaven en diversos fronts, especialment en el de Sant Mamet i un altre que està previst controlar en les properes hores, proper a Alòs de Balaguer.

D'altra banda, Solé ha comentat que malgrat que alguns efectius han hagut de desplaçar-se a altres focs forestals d'aquest dissabte arreu de Catalunya no se n'han perdut en xifres absolutes perquè n'han arribat de nous. Així mateix, ha advertit del "desgast" i el cansament dels Bombers que ja porten diversos dies seguits lluitant contra les flames.

En declaracions als mitjans de comunicació des d'Artesa de Segre, el delegat del Govern ha reiterat l'agraïment als pagesos i ha dit que la seva actuació va ser "primordial" per aturar el flanc de Santa Maria de Meià i ha subratllat que els mitjans aeris no poden treballar les 24 hores i que per protocol tant els aparells com els pilots han de fer aturades per motius de seguretat.

Per la seva banda, el cap de suport de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Miquel López, ha comentat que de moment el foc "no està ni en fase d'estabilització" però si que s'està aconseguint que el perímetre creixi en "menys proporció".

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com afrontes l'arribada del setembre?