⏯️ Els partits topen entre la defensa de la unitat de l'art del Museu de Lleida

ACN
Publicat: 
06-02-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Els partits topen entre la defensa de la unitat de l'art del Museu de Lleida
  • ⏯️ Els partits topen entre la defensa de la unitat de l'art del Museu de Lleida

Els candidats lleidatans de nou dels partits que es presenten al 14-F topen entre defensar la unitat de la col·lecció d'art del Museu de Lleida i la necessitat de compartir-lo amb Aragó. Els litigis de les obres de Sixena i les parròquies de la Franja de Ponent porten a les forces independentistes a apel·lar a la Llei de patrimoni de la Generalitat per defensar la necessitat de no disgregar les peces i rebutjar tant el trasllat de 2017 amb l'entrada de la Guàrdia Civil al Museu com la nova amenaça judicial prevista pel 15 de febrer que arriba des del jutjat de Barbastre. Per contra, els partits constitucionalistes critiquen que la manca d'acord entre les parts ha provocat la judicialització del conflicte i demanen acatar les sentències.

Els conflictes judicials de les col·leccions d'art de Sixena i la Franja de Ponent del Museu de Lleida amb l'Aragó han estat a l'ull de l'huracà informatiu, polític i social els darrers anys. Un punt àlgid va tenir lloc al desembre de 2017, quan en ple 155 i també durant una campanya electoral, la Guàrdia Civil va escortar la comitiva judicial que va obligar a executar la sentència provisional de les peces de Sixena cap al monestir.

Al 2019 va arribar el judici entre els bisbats de Barbastre – Montsó i el de Lleida per les 111 peces de les parròquies de la Franja, que va acabar també amb una sentència favorable per als interessos aragonesos demanant-ne l'entrega. Les casualitats han fet que just l'endemà de les eleccions al Parlament, el dia 15 de febrer, el jutge de Barbastre hagi fixat la data límit per executar la sentència, també de forma provisional, que obliga al Museu de Lleida a lliurar els béns de la Franja. La situació és diferent però, ja que no hi ha 155 i el Govern ha pogut presentar recurs a aquesta interlocutòria judicial.


Tres anys després de l''assalt' al Museu de Lleida, les obres de Sixena es troben al monestir oscenc, tancat a les visites i buit des de fa mesos


"No els cal un 155 per tornar-se a emportar peces del museu"

El cap de llista del PDeCat, Marc Solsona, acusa l'Aragó d'intencionalitat política "identitaria" fent servir l'art com a excusa per portar els litigis al camp judicial, mentre que aquí es defensa "un llegat cultural" que des de fa segles s'ha inventariat, restaurat i catalogat. Tot plegat, sense "amagar res" mentre altres fan unes "sentències provisionals i injustes". Segons Solsona, això és el que ha desmembrat la col·lecció del museu i ara hi ha l'amenaça del dia 15. El cap de llista del PDeCat, creu que "no els cal un 155" i per això fa una crida a la societat civil i als poders polítics de Lleida a que no facin una "submissió a la sentència" i impedeixin que les obres de la Franja marxin d'una manera fàcil.

"Si convé anirem als tribunals europeus"

El cap de llista de JxCat, Ramon Tremosa, també creu que els litigis de l'art del Museu de Lleida deriven del procés polític que ha portat a 2 milions de catalans a votar partits independentistes. En aquest sentit, ha assegurat que des de JxCat s'exhauriran totes les vies judicials, no només la del Constitucional, sinó que també s'anirà a instàncies europees després de veure els èxits aconseguits pels eurodiputats catalans a països de "solvència jurídica" com Alemanya, Bèlgica i Escòcia. Tremosa recorda que a Saragossa hi ha obres de Sixena que no han estat reclamades i alerta que a Vilanova de Sixena, les peces "no estan cuidades en un monestir tancat on es malmet la feina de conservació".

"Posarem en valor la Llei de patrimoni perquè no torni a passar el mateix que al 2017"

La candidata d'ERC, Marta Vilalta, també critica la judicialització de la cultura i de l'art, igual que ha passat en l'àmbit polític a Catalunya. Creu que aquest és el gran "error" i aposta per trobar un acord per la via democràtica. En aquest sentit, alerta de l'escenari que pot tenir lloc el 15-F, ja que s'està repetint el mateix patró que al 2017 tot i que ara no hi ha el 155 i el Govern té capacitat per recórrer i impedir un trasllat dels béns. Per això, Vilalta assegura que aniran fins a les "darreres conseqüències". En qualsevol cas, fa una pregunta dirigida al candidat socialista Salvador Illa, sobre si pensa fer com l'alcalde Àngel Ros o el PP quan es van emportar les peces de Sixena, que van "mirar cap a una altra banda".

"És la idea política de disgregar els Països Catalans"

El candidat de la CUP, Pau Juvillà, diu que els litigis de l'art amb l'Aragó formen part de la "idea política de disgregar els Països Catalans", ja que aquestes peces s'han conservat i restaurat a Lleida perquè provenien de llocs que antigament formaven part del Bisbat de Lleida. Juvillà també alerta que el cas de Sixena, deixa molt clar a la sentència, que obre la porta a que molts altres museus d'arreu del món reclamin peces a altres llocs. "És una caixa de pandora", afegeix, i també apel·la a la Llei catalana de patrimoni per defensar la unitat de la col·lecció. Juvillà diu que tan debò no calgui anar a defensar el museu el dia 15-F, però que si cal anar-hi, hi aniran.

"L'independentisme va preferir la confrontació judicial"

El candidat de Cs, Jorge Soler, considera que "l'independentisme va preferir la confrontació judicial" en els litigis del museu. En aquest sentit, lamenta que hi ha hagut solucions i intencions d'arreglar la situació entre les parts abans d'arribar al moment actual. Assegura que el conseller Santi Vila volia arribar a un acord polític per compartir l'art, que comptava amb el suport de la formació liberal, però que al final no va arribar a bon port. Soler creu que això és el que s'hauria de fer i diu que ho han aconseguit altres museus, amb propostes com exposicions itinerants.

"És un nou fracàs de la judicialització de la política"

El candidat del PSC, Òscar Ordeig, dona el màxim recolzament al Govern en la defensa dels interessos del Museu de Lleida i de la resta de Catalunya. Considera que cal esgotar els recursos per no perdre les peces però matisa que cal acceptar la decisió judicial "quan sigui ferma". Afegeix que s'ha arribat en aquest punt arran d'un nou fracàs de la política portada a la judicialització ja que hi havia propostes d'acord entre el Govern i l'Aragó per intentar evitar els litigis a través de mecanismes per compartir l'exposició de les peces. Segons Ordeig, aquests casos suposen un problema perquè Ponent i l'Aragó han fet un camí junt durant molts anys i per això aposta per treballar per resoldre-ho.

"És un patrimoni conjunt i cal garantir la seva preservació i difusió"

El candidat d'ECP, Jaume Moya, assegura que la seva formació ja fa anys que ha obert "taules de diàleg" entre l'Aragó i Catalunya. Diu que ho han fet, sobretot, al costat dels responsables del Museu de Lleida, seguint la seva proposta de "gestió compartida". Segons Moya, es tracta d'un patrimoni conjunt entre els dos territoris i això hauria de comportar una gestió a dues bandes que garantís la preservació. En aquest sentit, alerta que les obres que són ara a Sixena no tenen aquesta preservació garantida, ni tampoc la seva difusió ni coneixement des del punt de vista educatiu i turístic. El candidat d'ECP creu que només una taula de diàleg podria aconseguir això i lamenta actituds com la del president aragonès, Javier Lambán, que "fa mítings a Sixena"; això és "demolidor", conclou.

"Si les obres han de marxar, acabaran marxant"

La candidata del PPC, Marisa Xandri, creu que els polítics ara "poca cosa" poden fer per revertir la situació que ha derivat arran dels litigis i per això demana un "esforç a les administracions catalana i aragonesa per tal que fomentin el coneixement de les obres, sigui a Sixena, al Museu de Lleida, al MNAC o als diferents espais museístics de l'Aragó i les parròquies on aniran a parar les obres. Xandri remarca que els populars respecten les sentències judicials i per això està convençuda que si ara les obres de la Franja han de marxar "acabaran marxant". La popular no sap si això passarà amb la policia o la Guàrdia Civil, però creu que la llei es complirà, el dia 15 de febrer o més endavant.

Comparteix

També t'interessarà