És aconsellable comprar parts de fruita tallada i embenada amb film?

REDACCIÓ
Publicat: 
25-05-2022
Actualitzat: 08-06-2022 18:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • És aconsellable comprar parts de fruita tallada i embenada amb film?
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

És cada vegada més habitual, i més ara que comença la temporada de les grans fruites, trobar en les zones de fruiteria de supermercats i hipermercats que embenin mig meló, mitja pinya o un tros de síndria protegida amb film. D'aquesta manera es tracta d'arribar a un públic que no s'anima a comprar una peça completa, i també de contribuir a reduir el desaprofitament d'aliments, però és una bona opció? No s'espatllen les fruites una vegada obertes?

Fruita, a temperatura ambient o en fred?

En el supermercat, la fruita sencera sol estar exposada en caixes o prestatgeries a temperatura ambient, mentre que en la zona refrigerada aconseguim les amanides en bossa, verdures preparades i la fruita trossejada.

Però a vegades les meitats de fruita no estan en les neveres, sinó a temperatura ambient, la qual cosa, pot donar més "problemes": la fruita una vegada tallada presenta un major risc de contaminació, per la mateixa manipulació (higiene del ganivet, taula de tallar, etc.) i perquè en el procés de tall i preparació la polpa de la fruita, la part comestible, que fins a aquest moment estava protegida per la pell o la pela, queda exposada a l'aire i a agents externs.

És segur consumir aquest tipus de producte?

Un estudi de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ens dona la resposta.

Seguretat de la fruita venuda per meitats

L'AESAN, a partir de dades científiques i recorrent a models predictius, ha elaborat un complet informe centrant-se en les condicions de conservació de síndria, meló, papaia i pinya, del qual s'extreuen interessants conclusions.
La fruita en meitats té una menor vida útil. En mantenir-la així hi ha més risc de creixement de microorganismes patògens com a Salmonel·la, Escherichia coli verotoxigénica o Listeria monocytogenes.

No totes les fruites són iguals: com més àcides siguin i més madures estiguin, major és el risc de deterioració i contaminació. De les 4 fruites (síndria, meló, pinya i papaia) analitzades en l'estudi d'AESAN és la pinya la que presenta major risc de contaminació i deterioració, la qual cosa s'explica per ser una fruita més àcida.

La fruita en meitats en el punt de venda pot romandre fins a 3 hores a temperatura ambient sense que això impliqui un risc microbiològic significatiu, sempre que:

 • La temperatura ambient no superi els 25 °C.
 • El lloc estigui ventilat i protegit de la llum solar.
 • Després de la compra, la fruita es refrigeri de manera immediata (a menys de 5 °C).

En resum, una bona conservació és fonamental per a garantir la seguretat d'aquests productes. Amb tot, a la llum de les conclusions de l'estudi, és possible fer unes recomanacions tant als comerciants o establiments, com als consumidors.

Com evitar problemes

 • En els comerços, els qui preparin i tallin la fruita han d'extremar la higiene dels utensilis i superfícies de tall.
 • Els establiments han de controlar les condicions d'exposició i emmagatzematge: mantenir la fruita allunyada de la calor, la llum solar i a la temperatura adequada.
 • Cal descartar per al tall les fruites molt madures i les que presentin ferides en la superfície.

Els consumidors que comprin aquestes mitges peces:

 • Faran bé evitant agafar peces molt madures.
 • Han de retallar tot el possible el temps que passa des de la compra fins que fiquen la fruita en la nevera de casa.
 • Fer lloc en el frigorífic per a col·locar-les: han de mantenir-se en refrigeració fins que es vagin a consumir.
 • Si no es consumeix tot el tros, tornar a ficar en la nevera la resta com més aviat millor, protegint-lo amb paper film o ficant-lo en un recipient amb tapa per a evitar que es contamini. Així i tot, és millor no demorar-se massa a consumir-ho.
 • Com sempre, en tallar la fruita cal rentar-se bé les mans i assegurar-se que els ganivets i les taules de tall estiguin netes, per a evitar contaminacions creuades.

Recórrer a les fruites per meitats és una alternativa sostenible. I si es compleixen les condicions tant en el supermercat com després en les llars i es respecten les recomanacions de conservació i consum, també pot ser perfectament segura.


Organització de Consumidors i Usuaris (OCU)

Comparteix

També t'interessarà