Feliç aniversari, Mostra!

J.B.
07-06-2019
  • Feliç aniversari, Mostra!
  • Feliç aniversari, Mostra!
  • Feliç aniversari, Mostra!
  • Feliç aniversari, Mostra!

Nit inaugural molt especial de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya ahir a la Llotja de Lleida. No es compleixen 25 edicions cada any. Per això, la mateixa Mostra es va convertir en protagonista rebent fins a quatre distincions per aquests 25 anys de cine. El seu director, Juan Ferrer, i el president del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia, van recollir guardons de la Casa Amèrica de Catalunya, l’Instituto Latino de la Música, el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya i fins i tot del consolat de l’Argentina a Barcelona. Ferrer va voler compartir-los amb tota la gent que ha fet possible el certamen al llarg de la seua història “perquè un director sense equip no és res”. També es van afegir a les felicitacions la regidora de Cultura en funcions, Montse Parra, i Carme Puig, de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

La gala, conduïda per la periodista de Lleida TV Gina Raymat, va tenir el moment àlgid amb els premis que atorga la Mostra. José Luis Alcaine, director de fotografia amb Aranda, Erice, Saura, Pilar Miró, Trueba o Almodóvar en films com Amantes, Ay, Carmela!, Mujeres al borde de un ataque de nervios, Volver, l’oscaritzada Belle Époque, El Sur, La piel que habito o Dolor y gloria, va rebre el Premi d’Honor de mans d’una de les seues últimes actrius, Nora Navas. Alcaine, l’esposa del qual va nàixer a Balaguer, va voler treure’s el barret simbòlicament davant d’“un festival de l’interior del país tan obert a Amèrica”. Amb 5 Goyas al seu historial i nominat a l’Oscar amb Almodóvar, Alcaine va assegurar que “és un honor rebre el premi de la Mostra a una trajectòria”. Va competir en aplaudiments amb un pes pesant de l’escena catalana, Josep Maria Pou, que va rebre de mans de la directora Rosa Vergés el Premi Jordi Dauder, que l’actor va dedicar a “la meua família a Lleida, que em va ensenyar a estimar aquesta ciutat”. L’il·lustrador Horacio Altuna (Premi Talent Llatí) i la plataforma Filmin (Premi Fernández-Santos) van completar l’elenc de guardons abans de la cinta inaugural, l’argentina Camino sinuoso, el director de la qual, actriu protagonista i productors van saludar el públic.

“El cine sempre ha sigut bastant masclista”

Història viva dels últims 50 anys del cine espanyol, el director de fotografia José Luis Alcaine va començar al cine el 1973 a les ordres d’una directora, Josefina Molina. Això sí, no es va tallar a criticar que “el cine ha sigut sempre bastant masclista, encara que les directores han tingut un gran problema: han de demostrar que ho fan millor que els homes, fet que condueix que dirigeixin com homes”. D’altra banda, Josep Maria Pou va rebre el reconeixement de la Mostra com “un regal de la gent que t’estima, com un petó”. Pou, que ha complert 50 anys en escena, va recordar amb emoció Jordi Dauder, amb qui va compartir pel·lícula a Amic Amat, que va dirigir el 1998 Ventura Pons, que ahir a la nit no es va perdre la gala a Lleida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next