Guia de recomanacions per celíacs 'novells'

REDACCIÓ | Disanta Nutrició
Publicat: 
24-03-2022
Actualitzat: 24-03-2022 10:34
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Guia de recomanacions per celíacs 'novells'

El gluten és una proteïna que es troba en diversos aliments com el blat i els seus derivats, l'ordi, el sègol, el triticale i la civada. El consum d'aquesta proteïna s'ha associat a algunes malalties, en les quals el tractament principal és l'eliminació del gluten de la dieta habitual.

El cas més greu d'intolerància es coneix com a celiaquia, que és una malaltia autoimmune on la ingesta de gluten produeix una atròfia de les microvellositats de l'intestí la qual cosa, produeix una malabsorció de nutrients, però, a més existeixen altres patologies associades al seu consum com l'atàxia per gluten, la dermatitis herpetiforme, l'al·lèrgia al gluten i la sensibilitat al gluten no celíaca.

Causes

Es desconeix amb exactitud per què una persona desenvolupa la malaltia celíaca, però se sap del cert que hi ha factors genètics que predisposen a la seva aparició. Sembla, això no obstant, que el component genètic no és determinant perquè la malaltia s'arribi a desenvolupar i que calen també factors ambientals.

Tot i tenir un origen genètic, no es pot dir que sigui una malaltia hereditària, encara que, si es compara amb la població en general, el fet que una persona la pateixi incrementa les possibilitats que els seus familiars la puguin patir. La probabilitat de patir-la si algun familiar la té és del 10%.
Les persones que sofreixen aquest tipus de patologies han d'eliminar el gluten de la seva dieta habitual per a així eliminar la simptomatologia associada.

La malaltia celíaca se sol manifestar durant la infància, però pot aparèixer a qualsevol edat, amb un o més símptomes, o bé presentar-se de manera asimptomàtica (sense símptomes). Canvia d'unes persones a unes altres.

Símptomes

És important diagnosticar la malaltia celíaca aviat, abans que faci massa mal a l'intestí. Però com que és fàcil confondre els símptomes amb altres trastorns intestinals, com per exemple la síndrome de l'intestí irritable o la intolerància a la lactosa, pot ser que els adolescents amb malaltia celíaca no sàpiguen que la pateixen.

Alguns símptomes comuns són fatiga i debilitat, diarrea crònica, dolor i distensió abdominal, flatulències, pèrdua de gana i de pes, i irritació de la pell. Les persones que pateixen la malaltia poden presentar erupcions cutànies i nafres a la boca i es poden sentir cansades, irritables o deprimides. Els adolescents celíacs poden tenir una pubertat tardana.

De vegades, és possible que la persona celíaca no mostri símptomes fins que passi per un esdeveniment emocional o físic estressant, com ara una lesió.

Altres símptomes freqüents són:

 • Restrenyiment.
 • Canvis i alteracions de la conducta.
 • Mal de cap.
 • Dolor muscular generalitzat.
 • Dolor i fragilitat d'ossos.
 • Esmalt de les dents desgastat o descolorit.
 • Nafres a la boca.
 • Formigueig a les mans i els peus.
 • Fragilitat d'ungles i caiguda dels cabells.
 • Absència de la menstruació (amenorrea).
 • Avortaments repetits.
 • Infertilitat.

Tractament

La dieta estricta sense gluten és l'únic tractament actual de la malaltia celíaca en qualsevol de les seves manifestacions. En la majoria dels casos s'aconsegueix una recuperació total i permanent de la lesió intestinal, sempre que no es tornin a menjar aliments amb gluten. El règim sense gluten s'ha de seguir durant tota la vida, tant en pacients simptomàtics com asimptomàtics.

La causa més freqüent de manca de resposta al tractament és l'incompliment de la dieta o la ingesta insospitada de petites quantitats de gluten en l'alimentació. En general, la recuperació és més ràpida en la infància que en els adults.

La dieta sense gluten s'ha de basar, fonamentalment, en aliments naturals i frescos que no contenen gluten, com ara, les carns, els peixos i mariscs, els ous, la llet i els derivats, les fruites, verdures, hortalisses, llegums i els cereals que no tenen gluten, com el blat de moro, l'arròs, el mill i el sorgo, combinant-los entre si de forma variada i equilibrada.

És important llegir bé l'etiqueta dels productes manufacturats per detectar-ne la presència de gluten. Cal evitar els productes on no es pugui comprovar la llista d'ingredients, com els productes a doll, els elaborats artesanalment o aquells que no estiguin etiquetats.

Com plantegem una dieta sense gluten equilibrada i variada?

D'una manera molt simple perquè les matèries primeres com són verdures, hortalisses, fruites, carns, peixos, lactis, arròs, blat de moro i un llarg etcètera no contenen gluten, és a dir, la gran majoria d'aliments saludables no contenen aquesta proteïna. En general, aquest tipus d'aliments solen venir sense etiquetatge perquè en ser matèries primeres sense cap transformació, no es requereix que s'etiqueti "sense gluten". A excepció, podem trobar els lactis que si sofreixen processos de transformació i en el seu cas sí que venen etiquetats com "sense gluten".

Però, encara que posi l'etiquetatge "sense gluten" hauríem d'utilitzar-lo en la nostra dieta usual? Perquè depèn.

La dieta de les persones celíaques hauria de basar-se en els aliments anteriorment esmentats i evitar tots aquells que estiguin molt processats com podrien ser unes natilles, uns cereals de desdejuni, uns filets empanats congelats o una crema de cacau, ja que, encara que hi hagi reformulacions "sense glútens" continuen sent aliments superflus que no aporten cap benefici amb la seva ingesta.

Per tant, hem de ser crítics quan llegim l'etiquetatge "sense gluten" i no deixar-nos convèncer exclusivament per això, perquè unes galetes, encara que no tinguin glútens no deixaran de contenir una infinitat d'ingredients com a sucres i greixos refinats, additius. És per això que una dieta sense gluten no ha de basar-se només en l'etiquetatge "sense gluten".


Disanta Nutrició

Comparteix

També t'interessarà