ℹ️ Així serà la Nit dels Museus 2023 a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
08-05-2023
Actualitzat: 11-05-2023 13:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Així serà la Nit dels Museus 2023 a Lleida
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Un any més, els museus i equipaments culturals de la ciutat de Lleida celebren conjuntament la Nit dels Museus, que enguany tindrà lloc el dissabte 13 de maig, amb la participació de vuit equipaments, que oferiran un seguit d’activitats adreçades a tots els públics i portes obertes des de les 20.00 hores i fins a mitjanit. La Nit té com a novetat la incorporació a la celebració de la nova Sala d’exposicions de l’Ajuntament de Lleida i de la reincorporació de la Fundació Sorigué, amb una nova proposta expositiva. Enguany, a més, destaca l’absència del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, immers en les obres per a la seva propera inauguració al nou edifici de la rambla Ferran, així com de la Seu Vella, que tampoc hi participa.

La Nit dels Museus va néixer l’any 2005 com a iniciativa del Ministeri de Cultura de França i promoguda pel Consell Europeu. S’emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, que enguany té com a lema “Museus, sostenibilitat i benestar”, proposat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM). A Lleida ja fa anys que els museus i equipaments culturals de la ciutat celebren de manera conjunta aquesta Nit, amb portes obertes i amb diferents activitats lúdic culturals per a tothom.

El Museu Hidroelèctric de Capdella programa dues activitats per la Nit dels Museus
Peu de foto: 
Museu Hidroelèctric de Capdella

El Centre d’Art La Panera acollirà les exposicions “Imaginaris multiespècies #Terres de Lleida, a cura de Christian Alonso; “Simon Contra. Misticisme tecnopop”, també a cura de Christian Alonso; “Mariona Tolosa Sisteré + Equip Panera. Vides compartides. Dins i fora”, a cura d’Helena Ayuso; i “Alba Feito. El desig és una línia que no s’acaba”, a cura de Gisela Chillida. Pel que fa a les activitats, a les 20.00 hores hi haurà una visita comentada a l’exposició col·lectiva “Imaginaris multiespècies #Terres de Lleida”, a càrrec del seu comissari, Christian Alonso. A les 21.00 hores, l’artista Ferran Lega realitzarà la performance sonora “Concert entre plantes”. I a les 22.00 h, hi haurà una altra visita comentada, en aquest cas de l’exposició individual “Misticisme tecnopop”, a càrrec de l’artista Simon Contra.

Pel que respecta al Museu de l’Aigua , hi haurà portes obertes a tots els espais del museu: el Campament de la Canadenca, el Dipòsit del Pla de l’Aigua i el Molí de Sant Anastasi, recentment incorporat a l’equipament. Precisament, aquest darrer espai acollirà a les 20.00 hores la xerrada “Per què Sant Anastasi, fill i patró de Lleida, donà nom al molí de la Bordeta?”, a càrrec de Jordi Curcó. Posteriorment, es farà una visita guiada al molí. De les 22.00 a les 23.30 hores, al Campament es farà una Observació astronòmica, una plantada de telescopis amb explicacions sobre l’univers que ens envolta, a càrrec de la Societat Astronòmica de Lleida, una activitat inclosa en l’Any Joan Oró 2023.

A CaixaForum Lleida, fins a mitjanit, es podrá visitar l’exposició “Faraó. Rei d’Egipte”, on a través d’una destacada selecció formada per 137 peces, distribuïdes en vuit àmbits, entre les quals hi ha escultures, elements arquitectònics, relleus, papirs, joies i objectes rituals procedents de la col·lecció egípcia del British Museum (que conserva una de les col·leccions egípcies més importants del món), explora els ideals, el simbolisme i la ideologia dels faraons, així com les realitats de la vida a la vall del Nil. Prèviament, a les 17.30 hores, s’ha programat una visita comentada per al públic familiar, recomanada per a famílies amb infants a partir de 8 anys; i a les 18.30 hores, s’oferirà una visita comentada per al públic general. A més a més, durant tota la Nit, hi haurà un educador o educadora a la sala a disposició del públic per a qualsevol dubte o comentari sobre l’exposició.

El Castell Templer de Gardeny oferirà visites guiades a la Poderosa Comanda de Gardeny a les 19.00 h, 19.30 h, 20.00 h, 20.30 h, 21.00 h i 21.30 h, amb les quals conviden a descobrir la comunitat de monjos guerrers que van viure a la comanda templera de Gardeny, un dels principals centres de decisió de la Corona d’Aragó. Les visites guiades giren al voltant de la història i el mite de la Casa de Gardeny. A més, a les 22.30 h, a l’església de Santa Maria de Gardeny, hi actuarà la Coral Maristes Montserrat. Cal inscripció prèvia a l’Oficina d’Informació de Turisme de Lleida (c/ Major, 31), al telèfon 973 700 319 o al correu electrònic infoturisme@paeria.es.

El Roda Roda Museu de l’Automoció de Lleida oferirà l’activitat “Engeguem el Dedion Bouton”, el cotxe més antic exposat al museu, del 1907, que es conserva en un excel·lent estat. El seu propietari el posarà en marxa i n’explicarà les principals característiques. A més, les portes obertes permetran visitar lliurement la col·lecció permanent del museu i les peces exposades: cotxes, motocicletes, vehicles de serveis, miniatures a escala i motos. El Roda Roda destaca entre els museus d’automoció per la diversitat de les col·leccions, per la qualitat de les peces exposades i per l’accessibilitat.

A la Fundació Sorigué es podrà visitar l’exposició “La vida en emergència. Juan Zamora”, que traça un recorregut a través de les peces i sèries de Zamora i reflexiona sobre la fragilitat dels ecosistemes. A partir de l’obra “Soplando una flor”, de la col·lecció Fundació Sorigué, l’artista inicia un procés de coneixement que el durà a analitzar l’ésser humà de manera col·lectiva. La biodiversitat en perill d’extinció, la contaminació ambiental, les energies verdes o la cooperació entre espècies són algunes de les qüestions presentades a través de suports tan diversos com el dibuix, la instal·lació o el vídeo. De les 20.00 a les 24.00 h, a l’espai polivalent, es farà la presentació d’una selecció de peces audiovisuals de Juan Zamora, seleccionades pel mateix artista entorn la sostenibilitat i el benestar.

La Sala d’exposicions de l’Ajuntament de Lleida acollirà dos exposicions. D’una banda, “Tot el que no es menja. Banc dels aliments”, que recorre el territori català amb l’objectiu de mostrar i conscienciar sobre l’impacte climàtic del malbaratament alimentari i la garantia del dret a l’alimentació al nostre entorn, dos problemàtiques que continuen vigents 35 anys després de la fundació del primer Banc dels Aliments a Catalunya. A les 22.00 h i a les 23.00 h es faran visites comentades, per a les quals cal inscripció prèvia a teresa@bancalimentslleida.cat. L’altra mostra, “Les llengües no moren, les maten”, proposa posar en valor la riquesa lingüística i cultural del món i alertar de la ràpida pèrdua de diversitat. Però sobretot, vol mostrar els efectes del multilingüisme i el multiculturalisme per a les persones i les societats.

Per últim, al Museu de Lleida es podran visitar les exposicions “Guillem Viladot i els creadors de Ponent” i “Jaume Gort: art i ofici”. La primera és una exposició produïda per la Xarxa de Museus de les terres de Lleida i Aran, amb la qual es commemora el centenari del naixement de l’artista agramuntí. La mostra explora les relacions que va establir Guillem Viladot amb diversos creadors de Ponent. Pel que fa a “Jaume Gort: art i ofici”, mostra el llegat de la família Gort al Museu de Lleida i explica el procés de creació de l’escultor. A més, a les 20.30 h i a les 21.30 h, hi haurà la representació teatral “Els titelles del Sr. Gort”, a càrrec de la companyia La Màxima, dirigida per Jaume Belló, de la Fundació Ilersis.

Nits dels Museus 2023
Comparteix

També t'interessarà