ℹ️ Els ‘Museus i Col·leccions del Segrià’ proposen activitats per posar-los en valor

REDACCIÓ
Publicat: 
19-05-2023
Actualitzat: 19-05-2023 12:31
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Els ‘Museus i Col·leccions del Segrià’ proposen activitats per posar-los en valor

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, que se celebra el 18 de juny, l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià posa en marxa la segona fase del projecte ‘Museus i Col·leccions del Segrià. Cada espai, mil històries’, amb la implementació d’activitats dinamitzadores en quatre espais expositius de la comarca. Aquest projecte té com a objecte donar a conèixer i difondre el contingut de 26 espais expositius de 18 municipis del Segrià, amb especial atenció als que no disposen de reconeixement oficial com a museus ni de recursos, però que ofereixen peces de col·leccionisme o difonen elements patrimonials.

Cal recordar que, en una primera fase, es va dur a terme una tasca de recull d’informació i l’edició d’un quadríptic informatiu amb un directori d’espais i un mapa, una publicació que s’ha distribuït als ajuntaments i espais museístics, i que també està a disposició del públic a la recepció del Consell. 

Ara el projecte entra en una segona fase, conduïda per un equip de la Universitat de Lleida, que ha fet un estudi sobre les característiques i les possibilitats dels museus i col·leccions del Segrià amb l’objectiu d’impulsar-los i posar-los en valor, i ha dissenyat la programació d’activitats dinamitzadores. De moment seran quatre triades per la seva singularitat temàtica i dispersió geogràfica en la comarca, a l’espera d’implementar-ne de noves en properes edicions.

La primera d’aquestes accions, que servirà com a tret de sortida de tot el gruix d’activitats que es faran, arribarà el dissabte 3 de juny a Montoliu de Lleida, i es dedicarà a la Col·lecció d’escultures i relleus de Jaume Gort. La jornada inclourà, a les 10.30 hores, una xerrada sobre l'obra de Jaume Gort a càrrec de Jordi Curcó, un acte que es durà a terme a la Sala d'actes de l'Ajuntament, on s'exposa l'obra escultòrica cedida per la família de l’artista. Posteriorment l’activitat es traslladarà al cementiri, on es farà una visita per descobrir l'art funerari d’aquest escultor de la mà de Glòria Jové, professora de la UdL.

La segona de les activitats programades se celebrarà el dissabte 10 de juny al Museu gràfic de nines antigues de Benavent de Segrià, on a partir de les 17 hores es farà una jornada de portes obertes amb visita guiada per part d'Adriana Vara, propietària de la col·lecció, que ha cedit les obres a l’Ajuntament. També es farà una xerrada al Casal Cultural conduïda per l’equip de la Universitat de Lleida sobre la història del joc, relacionant el Museu amb altres museus adherits al projecte que també ens mostren jocs de diversos períodes històrics. També es reflexionarà sobre la visió contemporània del joc i la seva perspectiva social. A més, es convocarà al públic assistent a participar de la tertúlia podent portar algun joc ple d'història.

Tret de sortida a la 17a edició del cicle 'Segrià Corals', dedicada a la pau
Peu de foto: 
Consell Comarcal del Segrià

El 8 juliol serà el torn per al Museu etnològic Casa Jan d’Almenar, on en durà a terme una jornada de portes obertes a l'espai per poder visitar una casa de principis del segle XX i així conèixer el llegat de roba de la vida quotidiana: roba de treball, roba de la llar o la roba interior. La dissenyadora tèxtil i educadora social Lluïsa Gabarra oferirà una xerrada sobre el reaprofitament de la roba al llarg de la història a partir de peces de roba del mateix Museu Casa Jan. També es preveu fer una acció exterior on teixits exposats al museu surtin al carrer i es convidarà al públic assistent a participar de manera activa a l'acció, portant alguna peça de roba que estigui amb desús.

Finalment, la quarta acció dinamitzadora arribarà el 9 de juliol al Museu d'història local Pepe Guillermo d’Almatret, amb una jornada de portes obertes al museu i una visita guiada per part del mateix impulsor i propietari del museu, així com de l'equip de la Universitat de Lleida. Acabada la visita, l'equip presentarà dos accions molt relacionades amb les eines del camp: el  projecte ‘Metamorfosis mecànica’, una instal·lació escultòrica d’un zoòtrop amb projecció de vídeo-art, on veurem l'eina de la falç en moviment i evolució fins a la mecanització, presentat per David Uribe Salazar, Maria Torres Bergadà i Marta Pons Rodríguez. La segona acció és la proposta ‘Art-era’, presentada per Susanna Rosell Novell, Sílvia Pastells Masià, Sara Godoy Medina.  Basant-se en la cultura del blat i les eines que envolten el treball del blat recuperen paraules antigues que les màquines agrícoles van deixar obsoletes quan la forma de treballar el camp es va mecanitzar. Una recuperació d’eines i paraules que mostren en una instal·lació artística transitable i oberta al diàleg.

Un cop s’hagin celebrat aquestes quatre accions en els quatre espais esmentats, se n’aniran implementant altres en la resta d’espais museístics que, ara per ara, s’han integrat al projecte, que són:

La idea és que el projecte esdevingui una activitat anual més dins la programació cultural del Consell, i cada any es puguin dinamitzar espais diferents. Tot plegat amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor els petits museus i col·leccions que hi ha als pobles del Segrià per tal de fer visible allò que resta encara molt invisibilitzat, donant valor a tots aquells objectes que han format i formen part de la nostra història i afavorint que aquest llegat esdevingui patrimoni, que tingui valor per a la ciutadania i així evitar en la mesura del possible que es perdi i que quedi en l’oblit. 

La informació al voltant del projecte ‘Museus i Col·leccions del Segrià’ estarà actualitzada en tot moment mitjançant un codi QR i a la pàgina web del Consell Comarcal, on a més es detalla informació de cadascun dels espais que formen part d’aquesta iniciativa.

Comparteix

També t'interessarà