ℹ️ Les 3 al·lèrgies més habituals a l'estiu

REDACCIÓ / Vithas
Publicat: 
21-08-2023
Actualitzat: 21-08-2023 10:44
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Les 3 al·lèrgies més habituals a l'estiu
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Les al·lèrgies no són propietat exclusiva de la primavera, l'estiu també té les seves pròpies, a les quals cal prestar-li la merescuda atenció, així ens ho expliquen els professionals de Vithas a LLEIDA.COM.

A més de l'al·lèrgia als pòl·lens estivals, artemísia, salsola, chenopodium, gira-sol, parietària... són altres les patologies al·lèrgiques que poden aparèixer durant els mesos d'estiu, menys conegudes, però no per això menys rellevants. Diagnosticar-les i tractar-les correctament és clau per evitar manifestacions al·lèrgiques greus, sobretot quan es tracta de determinats aliments o picades d'insectes.

Al·lèrgies alimentàries

Amb l'arribada de l'estiu i el consum de les fruites de temporada com són les rosàcies (préssec, cireres, prunes, nectarina, nesprer, albercoc, paraguaià, maduixes i altres) i fruites tropicals (pinya, kiwi, alvocat...) poden aparèixer les al·lèrgies alimentàries. Sobretot en aquells pacients al·lèrgics al pol·len, a causa de l'existència de proteïnes al·lergèniques presents en pòl·lens i aliments d'origen vegetal.

Les proteïnes causants d'aquest tipus de quadres són de dos tipus, les anomenades profilines que habitualment produeixen símptomes lleus i normalment localitzats a nivell orofaríngic (picor oral o en gola, inflamació de llavis, llengua i a vegades úvula); i les LTP que a causa de la seva estabilitat solen ser responsables de manifestacions al·lèrgiques greus (anafilaxi on es produeix afectació de múltiples òrgans amb aparició de símptomes a nivell cutani, digestiu, respiratori o cardiovascular).

Aquest fenomen, l'al·lèrgia a pòl·lens i als aliments d'origen vegetal, és molt prevalent en l'àrea mediterrània, sent de vegades una al·lèrgia persistent i potencialment severa. En aquests casos cal que un especialista en Al·lergologia realitzi un estudi i indiqui quines fruites pots prendre i quines has d'evitar.

Picades per himenòpters

Les picades per himenòpters (vespes i abelles) es produeixen més durant aquests mesos, ja que l'activitat d'aquests insectes augmenta i a més l'exposició de la població també és més gran, a causa de la realització d'activitats a l'aire lliure.

Les reaccions per picades poden ser locals amb una escletxa, enrogiment, dolor, i picor a la zona de la picada. Són molestes, però no greus. Quan tornen a picar la reacció sol ser similar. No necessiten tractament específic, només mesures higièniques: neteja i desinfecció de la zona, aplicar fred local, antihistamínics orals en cas de picor o corticoides en crema si apareix inflamació. Però davant les picades d'himenòpters també ens trobem reaccions sistèmiques, urticària, ronxes generalitzades o figa d'algunes parts del cos, mareig, baixada de tensió arterial, tos, petons, ofec, dificultat per tragar, fins i tot pèrdua de consciència. En cas de presentar aquesta reacció s'ha d'acudir a l'especialista en Al·lergologia per al diagnòstic i dur a terme un tractament correcte.

Al·lèrgia al sol

A la urticària solar, les manifestacions clíniques són l'aparició de picor o ardor, enrogiment i ronxes a les zones del cos exposades al sol que sol desaparèixer en unes hores. No obstant això, entre les respostes anormals de la pell a l'exposició solar la més freqüent és el que es coneix com a erupció polimorfa solar, que consisteix en l'aparició de petites ronxes o granits, èczemes o taques vermelles a la pell als 2-3 dies de l'exposició solar i que, a diferència del cas anterior, les lesions poden persistir durant diversos dies. El tractament consisteix en una adequada foto-protecció, associada a la presa d'antihistamínics que pot arribar a controlar-la, facilitant l'exposició regular al sol i la inducció natural de tolerància al mateix.

Comparteix

També t'interessarà