Israel ‘reviu’ la fugida de jueus dels nazis a través del Pirineu

REDACCIÓ
Publicat: 
14-12-2018
Actualitzat: 14-12-2018 9:44
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Israel ‘reviu’ la fugida de jueus dels nazis a través del Pirineu
  • Israel ‘reviu’ la fugida de jueus dels nazis a través del Pirineu

Entre el 1939 i el 1944, prop de 10.000 jueus van arribar a Catalunya creuant el Pirineu, després de fugir de la persecució nazi. Uns 5.000 ho van aconseguir a través del Pirineu de Lleida. Aquesta història es reconstrueix a l’exposició itinerant de la Diputació de Lleida Perseguits i salvats, que ahir es va inaugurar a la biblioteca central de la Universitat de Tel-Aviv, a Israel. L’acte, al qual va assistir el vicepresident segon de la corporació provincial, Gerard Sabarich, i l’ambaixador d’Espanya a Israel, Manuel Gómez-Acebo, va comptar amb la presència i el testimoni d’una de les persones que van fugir de l’Alemanya nazi a través del Pirineu, Jacques Arad, que va fugir de l’Holocaust l’any 1944 arribant fins a la Seu d’Urgell.

L’exposició, que podrà veure’s en aquest espai de la ciutat israeliana fins al 16 de gener, forma part del projecte Perseguits i salvats –que es va posar en marxa en l’època del president Joan Reñé–, que té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu de Lleida de milers de jueus que van fugir de la persecució nazi durant la II Guerra Mundial i que ha permès recuperar i senyalitzar quatre rutes d’evasió que transcorren per la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. La mostra, que recorda la solidaritat de lleidatans anònims que van ajudar les persones que fugien de l’Holocaust, va iniciar la seua itinerància el passat mes de juny a l’Espace du Judaïsme de Tolosa, a França, i des d’aleshores també s’ha pogut veure a Sort i Vielha. Al gener viatjarà a l’Institut Cervantes de Cracòvia, a Polònia.

Conferència i projecció d’un documental

El comissari de l’exposició Perseguits i salvats, l’historiador Josep Calvet, impartirà una conferència dilluns vinent a la Universitat de Tel-Aviv dins de la jornada acadèmica Espanya i els jueus, 1933-1950, en la qual també es projectarà el documental sobre aquest projecte de recuperació de la memòria històrica. Aquest film també s’exhibirà dimarts a l’Institut Cervantes de Tel-Aviv.

Comparteix

També t'interessarà