Josep Mallol: "Els Perseids passen en mil·lèsimes de segon, observar-ne un és una experiència personal"

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
12-08-2021
Actualitzat: 26-08-2021 20:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Josep Mallol: "Els Perseids passen en mil·lèsimes de segon, observar-ne un és una experiència personal"

Els Perseids tornen a conquerir el cel de Ponent. La nit entre dijous i divendres es podrà gaudir de la pluja de meteors més coneguda d’aquesta època. Les també conegudes com a Llàgrimes de Sant Llorenç, dibuixaran al cel un magnífic paisatge digne d’admiració. La podem definir com la nit més màgica i romàntica de l’estiu. Tot i que, enguany, els experts auguren una observació “òptima” i preveuen que passin prop de 100 meteors per hora.

Parlem amb el astrònom i professor lleidatà, Josep Mallol Gurguí, sobre què són exactament els Perseids, d’on provenen i des de quin punt del territori es pot gaudir d’aquest fenomen.

  • Què són els Perseids?

És un conjunt de particules, de petit tamany que es desprenen d’un cometa que es diu Swift-Tuttle. Hem de pensar que al Sistema Solar hi ha uns objectes que no són planetes, ni estels, ni satèl·lits, són els cometes. Alguns d’aquests cometes passen periodicament, cada cert temps, per diferents orbites i cada any passen pel mateix lloc durant la mateixa temporada.

El cometa més famós de tots és el Halley, que té un periode d’uns 86 anys. El mateix li passa al cometa Swift- Tuttle, que també és un cometa periòdic i quan aquests s’acosta al sol perd una quantitat determinada de la seva massa, per què l’escalfor del sol el sublima i fa que perdi el plasma (gel) que porta a la capa més exterior. Tot aquest plasma que es descongela i deixa unes partícules que floten en l’espai exterior, el que coneixem com Perseids.

Quan el cometa passa per la rodalia de l’orbita de la Terra deixa un camí de partícules flotant i un cop la Terra passa per la seva orbita de translació i travessa aquest camí, que no està “net”, es troba amb totes els petits meteors flotants. Aquestes partícules flotants entren a l’atmosfera i, com que la Terra va a gran velocitat i les particules están suspeses sense moviment, un cop penetren l’atmosfera, es desintregen, produïnt el fenomen dels Perseids; la llum que veiem passar molt de pressa i que es coneix com a la “pluja d’estels” o les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Els meteors entran a una velocitat de 60.000 quilòmetres per hora, tenen el tamany d’un gra d’arròs i quan entren a l’atmosfera es volatilitzen 100%, creant aquesta llum de curta durada, però ni es pluja ni són estels.

  • Durant quants dies es pot veure aquest fenomen?

Durant setmanes aproximadament i aquests dies el fenomen arribarà al seu punt més àlgid, però he d’entendre el per què. L’exemple més clar és amb una bossa de serradura. Imagina que agafes una bossa plena de serradura i l’escampes per terra seguint una línia, la part central és on hi haurà més serradura i cap als extrems més poca quantitat. El mateix passa amb les partícules en suspensió que deixa el cometa Swift- Tuttle. És un ampli ventall de particules, molta quantitat en un espai molt gran. Aleshores, aquestes partícules que estan flotant romanen entre dues i tres setmanes en aquest espai. El fenomen dels Perseids comença al juliol i acaba a l’agost. Els dies 10,11 i 12 d’agost es quan la Terra es troba en mig de totes les partícules que hi ha en suspensió, per això es veuen tants Perseids.

  • Des de l’astronomia com saben quantes particules hi hauran escampades?

No se sap mai. Sempre sabem el lloc exacte per on ha passat el cometa, però mai quantes partícules hi haurà. El que si que es pot saber és quants meteorits passaran per hora, que aquest any es preveu que siguin prop dels 100 per hora. Hi han hagut anys que es preveuen una mica més i sembla una pluja de veritat, però mai hem de pensar que ens poden arribar a fer mal. Són particules que es desintegren completament en entrar a l’atmosfera, no cauen a terra, mai. Quan entren i arriben a caure a terra, es diuen d’una altra manera.

  • Per què es veuen ara a l'agost?

Precisament per què la Terra fa uns 940 milions de quilòmetres en 365 dies i el lloc per on travessa la Terra durant aquests dies és justament on es troben les partícules flotants, les restes del cometa.

  • En quins llocs del territori lleidatà es podran veure?

En alguns lloc, per desgracia, tenim molta contaminació lluminosa i per observar aquests fenòmens s’ha d’anar a un lloc fora d’aquesta contaminació lumínica. El que fa que qualsevol lloc del territori on no hi hagi contaminació lluminica sigui idoni per veure els Perseids. Les millors zones són les que estan orientades cap al nord-est. El Parc Astronomic d’Ager és un bon lloc per anar a veure els Perseids, per la qualitat del cel que tenen.

  • Per què s'anomenen Perseids?

Totes les pluges d’estrelles tenen un punt d’origen, aquest punt es diu radiant, però no és un punt d’on surtin directament, sembla que és així però no. Llavors, el punt radiant d’on “sorgeixen” els “estels”, és la constel·lació de Perseu. Per aquesta raó s’anomenen Perseids.

  • Per què són conegudes com les Llàgrimes de Sant Llorenç?

Per què aquest fenomen es dona en dates proximies a la festa de Sant Llorenç, que se celebra el dia 10 d’agost. D’altra banda, també, en l’antiga saviesa popular –sobretot en àmbits rurals- deien que per Sant Llorenç queien les llàgrimes lluminoses al cel.

  • Té alguna funció concreta aquesta pluja d'estels?

Es desconeix fins al moment cap funció. És simplement un fenomen admirable del cel, tot un espectacleSobretot pels fotògraf aficionats que capten els colors dels Perseids, perquè cadascun té un color diferent, tot i que nosaltres amb els nostres ulls els veiem una llum groga o blanca. Això passa perquè cada meteor té una composició química diferent i el seu color revel·la quins components químics portava la pedra.

  • Han sigut estudiats els Perseids?

Sí, tot i que són més observats que no pas estudiats. Els que si que s’estudien són els bòlids, els meteors grans que deixen tot un rastre al cel.

  • Aquest fenomen pot ser un punt important per promoure l'interès per l'astronomia?

És un factor molt interessant que passi aquest fenomen perquè la gent es pot interessar. Que es doni a l’estiu encara el fa més atractiu.

  • Quina utilitat tenen els Perseids dintre de l'àmbit astronòmic?

Molt poca, perquè és un fenomen que és simplement admirable. Es poden estudiar sempre els components químics que tenen els Perseids però res més enllà, però com a espectacle, les pluges d’estels són molt interessants. Hi ha unes 11 o 12 cada any, una per mes, més o menys. Això es pot veure en el calendari d’estels i efemèrides astronomiques.

  • Tots els Perseids són visibles a l'ull humà?

Sí. Si tens una vista raonablement normal, els pots veure sense cap inconvenient.

  • És necessari l'ús d'un telescopi per veure'ls?

Al contrari, és necesita una hamaca (riu). En realitat, poca llum i poques distraccions, perquè quan estàs assegut has de mirar al cel contínuamentEls Perseids són un fenomen que es veu en qüestió de segons o mil·lèsimes de segon, el que fa que cadascun dels meteors que entren en l’atmosfera, siguin una experiència personal. Aconstumen a anar de pressa, que quan tu dius “mira”, ja no es veu. El procés que fa el teu cervell d’adonar-se i dir-ho, és més lent que el pas dels Perseid pel cel. Si la gent que està amb tu, no estan mirant el cel al mateix moment que tu, no els veuran. És necessari mirar en direcció nord-est, per poder veure’ls amb més facilitat.

  • Quins consells dones als lectors per veure aquest espectacle?

Que evitin les llums intenses. Es calcula que quan un rep la lluentor d’una llanterna, aquest enlluernament dura uns deu minuts. Durant aquest temps, ets incapaç d’apreciar el cel amb tota la seva precisió. El millor es que portin llums vermells i si no en tenen que s’ho facin amb un paper celofan de color vermell, perquè aquest tipus de llum no distorsiona la vista, per això es posa als laboratoris fotogràfics. I per últim, que mirin cel tant com puguin.

Comparteix

També t'interessarà