La Capella del Peu del Romeu, un indret de llegenda

LLEIDACOM / Sònia Cascón
Publicat: 
14-11-2019
Actualitzat: 27-11-2019 15:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Capella del Peu del Romeu, un indret de llegenda
    Peu de foto: 
    Sònia Cascón

La Capella de Sant Jaume del Peu del Romeu, està ubicada a la cruïlla entre el Carrer Major i el Carrer Cavallers de la ciutat de Lleida. Per saber de la seva història i els seus orígens, em poso en contacte amb el recentment nomenat President de l'Associació Ilerdenca de Pessebristes de Lleida i historiador de la nostra ciutat, el Jordi Curcó. El Jordi em conta que, 'Els orígens del Peu del Romeu, remunten a l'any 1399, quan Berenguer Marqués, va manar construir en aquest precís indret una capella dedicada a la Mare de Déu de les Neus - que per cert és la imatge que presideix la façana principal de la capella -.

Sònia Cascón

Tot i això, tot sembla indicar que l'hereu i nebot de Berenguer Marqués, que era el comte Berenguer Gallart, va demanar que també s'hi col·loqués una imatge de Sant Jaume, atenent així la demanda de molts lleidatans de l'època que no volien perdre la referència que els entroncava amb l'Apòstol i la llegenda dels Fanalets.

El President dels Pessebristes m'explica la increïble llegenda de la capella del Peu del Romeu: "la llegenda diu que en aquest punt és on Sant Jaume es va clavar la punxa al peu i va ser quan els àngels van baixar del cel amb fanalets per il·luminar-lo en aquella fosca nit, perquè pogués continuar el seu pelegrinatge apostòlic, i a partir d'aquí, continua el Jordi, va sorgir aquesta tradició i aquesta encantadora Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, una festa de nens, però sobretot, una festa de ciutat".

La capella, fou ràpidament anomenada, 'el Peu del Romeu' i en el seu interior es venera la imatge de Sant Jaume, obra de l'escultor lleidatà Jaume Gort, realitzada l'any 1964, i que tots els anys encapçala la Romeria dels Fanalets.

Sònia Cascón

Un preciós mural, del també lleidatà, Miquel Roig i Nadal, de l'any 1965, presideix l'altar, tot idealitzant l'escena del miracle de la punxa que com m'explicava el Jordi Curcó, Sant Jaume es va clavar al peu i l'auxili 'miraculós' dels àngels il·luminant-lo amb els seus fanalets.

La Capella del Peu del Romeu s'obre a tota la ciutat durant les festes Nadalenques on es converteix en 'la Casa dels Pessebres' durant el Nadal. I és que l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que es va constituir l'any 1962 per conservar i promoure les tradicions populars cristianes del pessebre i la Romeria dels fanalets de Sant Jaume disposa del Peu del Romeu com a seu social de l'entitat.

És per això, que les plantes superiors de la capella, estan totes elles dedicades a exposicions permanents de pessebre i diorames. 'Pensa, em diu el Jordi Curcó, que aquí hi ha més de 100 diorames i pessebres, que els tenim acollits i formen part d'aquest patrimoni pessebrista jo crec que únic no solament a la ciutat de Lleida, sinó que diria que a tota Catalunya'.

Sònia Cascón

I molts de vosaltres que ens esteu llegint potser us preguntareu Què és un diorama? Doncs el President de l'Agrupació de Pessebristes de Lleida, ens treu de dubtes: 'Un diorama és una representació artística i plàstica d'un naixement de Jesús, podríem dir que gairebé en tres dimensions, és com una caixeta on hi ha les escenes del naixement, de la infància de Jesus, que la particularitat que té és que es mira com per una mena de finestreta amb tota una perspectiva i amb tots uns elements que el fan molt singular. No és un pessebre tradicional, m'explica el Jordi Curcó, sinó que és un pessebre artístic, de cara al que mira aquest pessebre sigui el més real possible'.

A la primera planta de la Capella es pot veure un conjunt de 35 diorames bíblics, obra del Mestre Pessebrista, Emili Tordera i la seva esposa, la Martha Pérez. La col·lecció, encara sense acabar, es va iniciar al 2011 evoca les escenes més importants de la vida de Jesús: l'Anunciació, el naixement, la infància, la vida pública, la Passió, la Mort i la Resurrecció. També s'hi apleguen dos pessebres en miniatura, considerats els més petits no només de Catalunya, sinó de tota Espanya, construïts, atenció, en l'interior d'una nou i d'una avellana!!! Ja us dic ara mateix que si no els heu vist, correu al Peu del Romeu perquè valen molt la pena.

La segona planta de la Capella, fa a la vegada de Sala de Juntes de l'entitat i és on també s'exposa un conjunt de 16 diorames en miniatura, fets en la dècada dels anys 60 i 70 del segle passat, per la que fou una de les pessebristes lleidatanes més destacades: la Paulina Atmeller.

Sònia Cascón

I arribem a la tercera planta que està dedicada íntegrament a l'exposició permanent del llegat de 19 diorames de la qui fou Mestre Pessebrista i Pessebrista d'Honor, Joaquima Barrufet, i on es pot veure tota la seva singular obra de l'art de fer betlems, des del seu primer diorama, fins al del Nadal de l'any 1993, que fou el seu darrer pessebre.
Pel Jordi Curcó la Capella del Peu del Romeu contribueix al fet que la tradició dels Fanalets de Sant Jaume sigui una de les més importants i conegudes de la nostra ciutat, 'I tant que sí, em diu sense dubtar ni un segon, és un referent, perquè aquest espai recorda tot l'any la tradició dels Fanalets de Sant Jaume de la nostra ciutat. Es fa real i evident i es manifesta públicament el 24 de juliol al vespre on l'any passat van sortir al carrer amb el seu fanalet més de 3000 persones, però aquí en aquesta capella on estem tu i jo ara, hi ha una presència durant tot l'any d'aquesta llegenda dels fanalets de Sant Jaume, una de les tradicions més lleidatanes que hi ha, si no la que més, per la seva antiguitat i per la seva vivència, ja que no és una tradició que s'hagi perdut, sinó al contrari, és una tradició, encara que tingui més de 400 anys d'història".

M'acomiado del President dels Pessebristes, el Jordi Curcó i surto de la Capella del Peu del Romeu, camino pel carrer Major i penso que hagués sigut de Sant Jaume aquella nit de juliol clavant-se aquella punxa al peu, si no haguéssin baixat amb els seus fanalets aquells angelets del cel.

Sònia Cascón
Comparteix

També t'interessarà