La central hidroelèctrica de Llavorsí compleix mig segle

SEGREcom
06-03-2016
  • La central hidroelèctrica de Llavorsí compleix mig segle

La central hidroelèctrica de Llavorsí, al Pallars Sobirà, celebra el seu 50è aniversari. Després de cinc anys d’obres, la Sociedad Fuerzas Eléctricas de Catalunya, SA (FECSA), actualment integrada a Endesa, va connectar a la xarxa estatal el 1966 el primer grup hidroelèctric, en proves des del desembre del 1965. El segon grup, també en període de proves des d’aquell mateix mes, es va connectar dies abans de la inauguració oficial, dotze mesos després.

La central aprofita les aigües del riu Noguera de Cardós, a la confluència amb la Noguera Pallaresa, mitjançant una presa de planta recta i de gravetat que té una longitud de coronació de 56,60 metres i una altura sobre el llit del riu de 28,70 metres, per produir electricitat mitjançant els dos grups generadors, consistents en dos turbines de tipus Francis, amb una potència de 54,8 MW, la qual cosa suposa donar llum a una població de més de 45.000 habitants.

La central hidroelèctrica de Llavorsí està integrada dins del complex hidroelèctric de la Vall de Cardós, juntament amb la central hidroelèctrica de Tavascan superior, construïda entre el 1962 i el 1971; la central hidroelèctrica de Tavascan inferior, edificada entre el 1963 i el 1971, i la central hidroelèctrica de Montamara, que es va començar el 1962 i es va finalitzar el 1971. Milers de persones van treballar en aquestes instal·lacions de túnels i canals subterranis i, en concret, la de Llavorsí ja forma part del paisatge de la localitat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com valores la convocatòria d'Eleccions Generals del 28 d'abril?