La defensa de la llengua catalana serà un dels eixos de la 33a edició del Dansàneu

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
17-05-2024
Actualitzat: 17-05-2024 13:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La defensa de la llengua catalana serà un dels eixos de la 33a edició del Dansàneu
    Peu de foto: 
    Presentació del Dansàneu 2024 ©Diputació de Lleida
  • La defensa de la llengua catalana serà un dels eixos de la 33a edició del Dansàneu
    Peu de foto: 
    Ballarina Èlia Genís, interpretant ‘Vetlla’ a la presentació del Dansàneu 2024 ©Diputació de Lleida

Aquest passat dijous, 16 de maig, el claustre de la Seu Vella de Lleida ha acollit la presentació de la 33a edició del Dansàneu-Festival de Cultures del Pirineu, que tindrà lloc del 26 de juliol al 4 d’agost.

L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; Albert Turull, director en funcions dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida; Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu; i Rut Martínez, directora del Dansàneu. També hi ha hagut una petita actuació de la ballarina Èlia Genís, que ha ofert un tast de la peça 'Vetlla', una coreografia de Magdalena Garzón que formarà part del Dansàneu 2024.

El festival mantindrà els seus eixos temàtics de música, dansa, memòria democràtica i patrimoni. Aquest any, segons ha explicat Rut Martínez, s'inclourà un eix específic centrat en la defensa de la llengua catalana, amb la participació d’artistes dels territoris de parla catalana, especialment de les Illes Balears i del País Valencià. "En el context actual, creiem que és més necessari que mai defensar els drets culturals i lingüístics", ha afirmat la directora del festival.

El Dansàneu "de rècord" reforça el patrimoni, l'ètica i la pedagogia com a valors del territori
Peu de foto: 
Dansàneu / Rut Soler (ACN)

Estefania Rufach ha destacat la feina feta pels organitzadors durant 33 anys i ha reafirmat el suport de la Diputació i de l’IEI. "El Dansàneu ha obert el camí a altres festivals i ho ha fet defensant el patrimoni, la cultura, el territori i la llengua", ha dit.

El festival també commemorà el 600è aniversari de la llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, inclosa dins el llibre de Privilegis i Ordinacions de les Valls d’Àneu, amb l'exposició 'Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals', que es podrà visitar a la Guingueta d’Àneu i posteriorment a l’IEI al novembre.

A més, el festival recordarà el 80è aniversari de la invasió maqui, amb fets especialment cruents a Alós d’Isil, i el 50è aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich.

Seran deu dies de programació intensa, amb activitats organitzades en franges horàries de migdia, tarda i nit, i amb la participació d’artistes com Joan Isaac, Alidé Sans, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Marala, Joan Miquel Oliver, La Ludwig Band, Lara Brown, IT Dansa-Cor Jove Nacional de Catalunya i Arnau Obiols, Maria Hein, Montse Colomé, Júlia Colom, Victor & Raúl Perez Armero, Pau Alabajos, Anna Ferrer, L’Esbord i Pere Seda, Kukai Dantza & Brodas Bros, Trio Fortuny amb la col·laboració de Mal Pelo, Cia Berta Baliu & Malfargats del Pallars, Inka Romaní, Rufaca Folk Jazz Orchestra & Esbart Català de Dansaires i Carlota Gurt, Sol Picó, Anna Hierro, Raquel Gualtero, Sònia Gómez i la Barcelona Art Orchestra, per esmentar-ne només alguns.

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura, el Departament de Territori (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran), el Departament d'Igualtat i Feminismes (Institut Català de les Dones), el Departament de Justícia, Drets i Memòria, la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs), així com dels Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, l’Alt Àneu (EMD d'Isil i Alós i Sorpe), Espot i la Guingueta d'Àneu, la Mancomunitat de Municipis de les Valls d’Àneu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

Comparteix

També t'interessarà