La Diputació posa en valor la recerca sanitària el metge Oriol Yuguero

REDACCIÓ
Publicat: 
02-03-2021
Actualitzat: 02-03-2021 4:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Roda de premsa d'Oriol Yuguero
    Peu de foto: 
    Roda de premsa d'Oriol Yuguero
  • La Diputació posa en valor la recerca de qualitat en l’àmbit de la salut
  • La Diputació posa en valor la recerca de qualitat en l’àmbit de la salut
  • La Diputació posa en valor la recerca de qualitat en l’àmbit de la salut

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa la investigació portada a terme per l’equip de recerca de l’IRBLleida liderat pel metge i doctor en medicina i professor de la UdL, Oriol Yuguero, sobre la infecció per clamídia en població jove asimptomàtica. Es tracta d’una malaltia de transmissió sexual que provoca esterilitat i malaltia inflamatòria pelviana i sobre la qual es creu que hi ha molta població asimptomàtica, i sobre la qual no s’havia fet cap tipus d’investigació d’aquestes característiques.

Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l’àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport de l’Àrea de Salut de la Diputació de Lleida en col·laboració amb l’IRBLleida i la UdL i s’ha fet en població d’entre 18 i 25 anys, durant un any, amb una mostra similar entre homes i dones.

Segons ha explicat Yuguero, aquest estudi és important perquè la infecció per clamídia ha augmentat de forma exponencial en els últims anys (com la majoria de malalties de transmissió sexual) i es creu que hi ha molta població asimptomàtica. El principal problema se centra en les dones joves, ja que la infecció per clamídia provoca esterilitat i malaltia inflamatòria de la pelvis.

Així, s’ha detectat un 7,4% de pacients positius, que puja quasi al 10% si s’hi afegeixen les parelles. Això vol dir que de cada 100, hi ha 10 persones que tenen la malaltia i no ho saben. Aquesta és una descoberta important perquè amb aquests resultats es parlarà amb el Departament de Salut per implantar un cribratge en joves asimptomàtics, com recomana el CDC. Aquest treball s’ha fet amb 298 mostres, de les quals 31 van donar positiu, essent 22 les detectades inicialment i 9 més com a parelles de les testades.

Una vegada s’hagi superat la pandèmia sanitària, es pretén un cribratge en joves fora de l'Hospital amb els recursos que no s’hagin utilitzat.

El resultat d’aquest estudi acaba de ser publicat a ‘Frontiers in Public Health’, la plataforma de divulgació de ciència oberta líder al món.

Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat la feina feta per l’equip que ha liderat Yuguero, i que ha estat format per José Manuel Fernández-Armenteros, de la Secció de Dermatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova; Álvaro Vilela, doctor del CAP Onze de Setembre de Lleida; Jesús Aramburu, professor de la Facultat de Medicina de la UdL i membre de la Secció de Microbiologia del Laboratori Clínic de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i Pere Godoy, membre de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública.

En aquest sentit, s’ha felicitat –igual que ho ha fet Albert Bajona– perquè aquesta investigació és una prova del potencial investigador que té Lleida, al qual dona suport efectiu la Diputació de Lleida, perquè Lleida també ha de poder ser reconeguda pels seus equips d’investigació científica.

Oriol Yuguero és metge i doctor en medicina. És professor de la UdL, on imparteix classes de bioètica. Yuguero també és professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Facultatiu del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i membre del Comitè Científic de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències, és el responsable del grup de recerca d’Urgències i Emergències de l’IRBLleida i president del Comitè d’Ètica Assistencial de la Regió Sanitària de Lleida.

A més, ha estat escollit per formar part del comitè d’experts per a la transformació del sistema públic de salut català, adscrit al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. És molt actiu a les xarxes socials (@oyuguero) relatant, des de dins, l’experiència viscuda per un metge durant la pandèmia.

La Diputació de Lleida fa molts anys que col·labora amb l’IRBLleida i la UdL, així com els diferents proveïdors de salut i el Departament de Salut perquè es puguin portar a terme estudis que tinguin impacte en la salut de la població del mateix territori, però també fora.

Aquesta estratègia ha permès, al llarg dels anys, que el talent científic no hagi de marxar sinó que Lleida segueixi essent un pol d’atracció per científics tant en etapa de formació com consolidats amb ajuts pre i post doctorals.

Es tracta d’un projecte que finança la Diputació de Lleida des de l’any 2017. És la primera vegada que a Catalunya es feia un programa de cribratge de la infecció a gent sana asimptomàtica.

Pel pròxim dia 4 de març, està prevista la presentació sobre l’estudi de la fatiga crònica post-covid, a càrrec de l’equip que encapçala el doctor Lluís Rosselló, i una altra, el dia 8 de març, sobre l’estudi de la teràpia Aventura, a càrrec de la psiquiatra Yolanda Batalla.

Comparteix

També t'interessarà