La factura del mes de la llum supera els 100€ per primer cop, segons l'OCU

REDACCIÓ
Publicat: 
01-11-2021
Actualitzat: 01-11-2021 11:16
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La factura del mes de la llum supera els 100€ per primer cop, segons l'OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) denúncia que la factura mitjana del mes d'octubre aconsegueix els 100,7€. De nou, com en mesos anteriors el fort increment del preu de l'electricitat ha anul·lat les mesures que el Govern ha pres per a intentar reduir la factura i que no han aconseguit reduir la factura que paguen els consumidors.

Durant el mes d'octubre el preu majorista de l'electricitat s'ha situat en 204,09 euros MWh, Un 31% més que el preu majorista del mes de setembre (156.15 €/MWh). Per quart mes consecutiu s'ha batut el rècord històric de preus i en 2 de cada 3 dies, el preu s'ha situat per sobre dels 200 €/MWh. Es tracta sens dubte d'una situació històrica sense precedents coneguts i que segons el parer de l'organització requereix de mesures també excepcionals per a limitar aquest inusual increment en el mercat.

Com en mesos anteriors, aquesta desproporcionada pujada del preu de l'electricitat té importants efectes en la factura dels consumidors residencials que s'eleva fins als 100,7€ per a una llar mitjana (4.6 kW de potència i 292 kWh de consum mensual) subjecte a la tarifa PVPC. Suposa un increment del 13,2% respecte a la factura de setembre, que es va elevar fins als 87,4€.

OCU denuncia que un altre mes més la pujada del preu de l'electricitat anul·la l'efecte de les mesures aprovades pel Govern (reducció de l'Impost d'electricitat i revisió dràstica a la baixa dels càrrecs del sistema) que completaven la reducció de l'IVA al 21% ja aplicada des del mes de juny. Sense aquestes mesures la factura d'octubre hauria aconseguit els 132 €.

En el que va d'any la factura acumulada s'eleva fins als 736,22€. A l'octubre de 2020 els consumidors havien pagat 554,05 €, la qual cosa suposa 181 € en un any (un 33% més). OCU considera que és pràcticament impossible complir el compromís del Govern de pagar enguany, el mateix que en 2018 més l'IPC. En 2018, fins a octubre, la factura va arribar fins als 668, per la qual cosa per a complir aquest compromís, les factures de novembre i desembre no haurien de superar els 50 €, una cosa impensable amb els actuals preus.

OCU adverteix que les últimes mesures del Govern obren la porta al fet que una part important de la generació elèctrica eludeixi la compensació pel preu del gas i els drets d'emissió de CO2 aprovada amb anterioritat i posen en risc la compensació dels càrrecs en la factura, la qual cosa pot donar lloc a un futur dèficit en pròxims mesos.

Comparteix

També t'interessarà