La Fira de la Mel col·laborarà en la protecció de les abelles

REDACCIÓ
Publicat: 
03-04-2022
Actualitzat: 03-04-2022 1:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Fira de la Mel col·laborarà en la protecció de les abelles

L’Associació d’Amics de les Abelles està reactivant el projecte mediambiental Redicat de salvaguarda del món de les abelles amb diverses mesures destinades a protegir aquestes insectes i contribuir a evitar la seva desaparició. Una de les accions que ja promou és el “rescat” d’eixams d’abelles que estan situats en espais “delicats” com ara monuments, edificis històrics o altres espais (generalment urbans) a través de caixes-niu i el seu trasllat a zones rurals. Aquests eixams provoquen molèsties als veïns i la les accions per a la seva eliminació poden danyar el patrimoni (és a dir, els monuments en els quals estan instal·lats). Les caixes-nius atreuen aquests eixams, que abandonen el seu emplaçament original, i permeten el seu trasllat als municipis “receptors” que ho sol·licitin. Un problema afegit és que les abelles d’eixams situats en zones urbanes estan generalment parasitades i poden contagiar altres eixams.

Aquesta és una de les mesures a implementar que s’ha exposat en el decurs de la jornada tècnica celebrada en el marc de la 5a edició de la Fira de la Mel de Riner, que s'obre aquest diumenge al gran públic al pati i a la Casa Gran del Miracle. L’associació també està treballant per ampliar els seus membres amb la col·laboració del consells comarcals catalans.

El projecte Redicat treballa per salvaguardar el patrimoni apícola a través d’accions de “rescat” d’eixams, de sensibilització i divulgació social i de creació d’una guia ambiental, entre altres. L’Associació d’Amics de les Abelles treballa creant una sinèrgia entre els municipis “emissors”, que proporcionen els eixams d’abelles, i els municipis “receptors”, que els reben. La “implantació” d’eixams en aquests darrers suposa un benefici mediambiental ja que les abelles pol·linitzen la brolla (formació vegetal on predominen arbusts i mates), mantenen la cadena tròfica, serveixen d’avís de la presència de la vespa vel·lutina i redueixen el seu impacte.

Els municipis que actualment participen en el projecte o estan gestionant el seu ingrés són Riner, Pujalt, Arnes, Alcover, Reus (a través de l’Institut d’Horticultura i Jardineria) i Valls.

Quan a la Fira de la Mel, ofereix més de 30 parades de productes artesanals i de proximitat i una dotzena d’activitats paral·leles. L’oferta que els visitants podran trobar a la fira inclou mel i altres productes derivats de l’apicultura, aliments diversos (formatges i altres lactis, embotits), licors i caves, cistelleria, llibres, objectes de fusta, bijuteria i material per a l’apicultura.

Aquesta edició de la fira s’ha ampliat també a la tarda del diumenge (de 16.00 a 18.00 h)  i coincideix amb una jornada de portes obertes a l'Espai Barroc, a l'Espai Natura i al Pati de la Casa Gran. Igualment, els visitants podran fer la degustació de tapes elaborades amb mel pels restaurants del municipi i de menges ucraïneses (com el borsch i les creps de mel) elaborades per la família d’aquell país acollida a Riner. Els més petits podran gaudir d’activitats infantils com el concurs-taller de dibuix sobre el món apícola i de coneixença del territori, el taller de construcció d'un hotel d'insectes i el taller de maquillatge.

La jornada dominical inclourà també el lliurament del guardó L’Abella Rinerenca, un reconeixement a les persones o institucions que hagin tingut una implicació rellevant amb la fira o amb el món apícola, amb un suport important des de les Administracions o qualsevol altre àmbit.

La Fira de la Mel ha incorporat 3 exposicions temàtiques centrades en les “Pintures rupestres relacionades amb la mel”, “La mel i la cera” i “Manual d’apicultura”, a més d’una quarta exposició de tipus pictòric titulada “Penjant d’un fil/A vol d’ocell”, de l’artista Jaume Barangué.

Comparteix

També t'interessarà