La Fira de la Mel, pol d'atracció turística i de promoció de Riner

REDACCIÓ
Publicat: 
04-04-2022
Actualitzat: 04-04-2022 8:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Fira de la Mel, pol d'atracció turística i de promoció de Riner
  • La Fira de la Mel, pol d'atracció turística i de promoció de Riner
  • La Fira de la Mel, pol d'atracció turística i de promoció de Riner
  • La Fira de la Mel, pol d'atracció turística i de promoció de Riner
  • La Fira de la Mel, pol d'atracció turística i de promoció de Riner
  • La Fira de la Mel, pol d'atracció turística i de promoció de Riner

La Fira de la Mel de Riner (Solsonès) va tancar portes aquest diumenge amb “un bon èxit de participació i vendes”, segons Joan Solà, alcalde del municipi, qui considera que “la fira s’ha consolidat com un pol d’atracció turística i de promoció del municipi”. La cinquena edició de la fira ha tingut lloc aquest cap de setmana al pati i a la Casa Gran del Miracle –després d’una suspensió de dos anys provocada de la pandèmia—amb 30 parades de productes artesanals i de proximitat i una dotzena d’activitats paral·leles. La fira ha tingut el període de màxima afluència entre les 11.00 i les 14.00 h, i el balanç per part dels expositors ha estat “positiu o molt positiu”. Entre altres novetats, s’ha repartit més de 300 tastets gastronòmics, entre menges ucraïneses (com el borsch i les creps de mel) i tapes elaborades amb mel pels restaurants locals i la Formatgeria del Miracle, així com vi del Celler del Miracle i cervesa amb mel de la cerveseria Torrent Beer.

Lliurament de L’Abella Rinerenca

Un dels actes centrals de la jornada ha estat el lliurament del guardó L’Abella Rinerenca, acte que ha tingut lloc l'Ajuntament de Riner i ha anat a càrrec de la consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera. El guardonat enguany ha estat el doctor de capçalera Antoni Fernàndez, per la “gran tasca” desenvolupada a favor la gent de Riner al llarg dels pitjors mesos de la pandèmia. Fernàndez “es va oferir a trucar a visitar qualsevol veí i veïna amb problemes de salut, evitant desplaçaments a un hospital o a un centre de població més gran sense el seu consentiment, per aconseguir que ningú s’infectés de Covid-19”. Els organitzadors consideren que el metge va assumir una gran responsabilitat i consideren “una gran sort comptar amb una persona que entengui tant bé la realitat del territori i trenqui esquemes a favor dels seus pacients i de les preocupacions del consistori rinerenc”.

El guardó és un reconeixement a les persones o institucions que hagin tingut una implicació rellevant amb la fira o amb el món apícola, o que hagin desenvolupat una tasca destacada al municipi de Riner en qualsevol altre àmbit.

La consellera de Drets Socials, després de destacar que Riner “és un municipi amb una cultura i un patrimoni excepcionals, però sobretot un municipi ric en la seva gent, una gent compromesa amb el seu país, treballadora i entranyable”, ha felicitat a l’Ajuntament de Riner per la “tasca de recuperació del patrimoni” –en referència a la rehabilitació de la Casa Gran del Miracle i del seu entorn– i ha afirmat que iniciatives com la Fira de la Mel “serveixen per fer comunitat entre els veïns de Riner, per donar a conèixer el municipi i monuments com la Casa Gran, un patrimoni que deixareu a tot el país”.  Cervera ha afegit que la Generalitat implementarà les eines necessàries “per defensar els micropobles i perquè la seva gent no hagi de marxar”.

Joan Solà, de la seva banda, ha indicat que la Fira de la Mel “ha permès gaudir d’un cap de setmana a l’entorn d’un producte que identifica la nostra terra a través dels fruits, de l’esforç i de la preservació de valors històrics, aspectes que creiem importants donar a conèixer i conservar de cara al futur. Cal fer-ho si volem que el futur dels micropobles també es basi en els productes autòctons, de qualitat i de proximitat”. 

L’oferta que els visitants han pogut trobar a la Fira de la Mel inclou -entre altres- mel i altres productes derivats de l’apicultura, aliments diversos (formatges i altres lactis, embotits), licors i caves, cistelleria, llibres, objectes de fusta, bijuteria i material per a l’apicultura. La fira s’ha ampliat enguany a la tarda del diumenge i ha inclòs una jornada de portes obertes a l'Espai Barroc, a l'Espai Natura i al Pati de la Casa Gran, recentment remodelat.

La trobada firal ha inclòs activitats infantils i 4 exposicions titulades “Pintures rupestres relacionades amb la mel”, “La mel i la cera”, “Manual d’apicultura” i “Penjant d’un fil/A vol d’ocell”, mostra pictòrica del pintor Jaume Barangué.

Prèviament, el dissabte va tenir lloc la Jornada tècnica de la Mel, amb xerrades (una, sobre el projecte Redicat per a la protecció del medi ambient i la biodiversitat a partir de les abelles) i degustacions de mel adreçades tant a apicultors professionals com a petits apicultors que tenen arnes per consum propi.

Comparteix

També t'interessarà