La llum no dona treva al juliol i assoleix el preu més alt de la història

REDACCIÓ
01-08-2021
  • La llum no dona treva al juliol i assoleix el preu més alt de la història

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteix que tal com era previsible, el preu de l'electricitat no ha donat un respir ni un sol dia durant el mes de juliol. El preu mitjà diari no ha baixat en cap moment per sota dels 74 €/MWh i els preus màxims s'han disparat fins als 106,57 €/MWh. El resultat ha estat que juliol tancarà el mes amb un preu mitjà de 93,2 €/MWh; el més elevat de la història.

Aquest increment suposa pagar per l'energia un 12% més que el mes de juny passat (82,93 €). Així mateix, gairebé triplica el preu mitjà del mes de juliol del passat any (34,64 €).

OCU denuncia que aquest fort increment del preu de l'energia elevarà la factura mitjana de les llars amb tarifa PVPC (llar amb 4.6 kW de potència i consum mensual de 292 kWh fins als 72,50 € al mes, la qual cosa suposa un increment del 5,4% respecte a la ja elevada factura del passat mes de juny (68,80 €), però es dispara en un 17% respecte a la factura pagada durant el mes de juliol de 2020 (55.70 €).

OCU assenyala que sense la reducció de l'IVA del 21% a 10% que de manera transitòria s'aplica fins a final d'any la factura s'hagués elevat fins als 79,80 €.El preu de la llum, el segon més car de la històriaLes llars estan sofrint durant 2021 un fort increment de preus en el subministrament elèctric que els està portant a acumular durant 2021 (de gener a juliol) una factura de 470 euros enfront dels 381,28 euros que una llar mitjana acumulava en el mateix període del passat any. Una factura acumulada un 23% més elevada que suposa haver desemborsat ja 89 euros més.

Aquest increment de factura impacta de manera directa a les llars que tenen contractada la tarifa regulada PVPC, i a altres tarifes indexades al mercat majorista, però OCU ha detectat també un fort increment de preus en moltes de les ofertes que les comercialitzadores ofereixen per a nous clients. A més, algunes d'aquestes ofertes, malgrat que s'ofereixen amb preu fix, el seu contracte recull la possibilitat d'actualitzar preus quan l'empresa ho estimi oportú amb el preavís estipulat, per la qual cosa el consumidor no tindria garantida la confiança de comptar amb un preu fix assegurat.

OCU denuncia que el desencadenant d'aquests elevats preus és l'encariment del preu del gas (continua marcant preu entorn dels 35€ MWh) i els drets de CO₂ (amb preus al juliol entorn de 53 euros). No obstant això, OCU assenyala que el responsable últim és el sistema oportunista de fixació de preus que facilita que tecnologies com la hidràulica que generen electricitat amb baixos costos, aprofitin de manera sistemàtica els elevats costos dels seus competidors per a fixar preus desproporcionadament alts.

OCU critica a més que algunes companyies elèctriques estiguin aprofitant aquests elevats preus en el mercat majorista, per a plantejar com a solució l'eliminació de la tarifa regulada PVPC. La desaparició de la tarifa PVPC de cap manera influirà a rebaixar aquests preus majoristes. Com a comercialitzadores que operen en el mercat lliure, sempre tenen l'oportunitat, poques vegades aprofitada, d'oferir preus no indexats atractius per als consumidors.

Per tot això, OCU demana una vegada més al Govern i la CNMC que accelerin la presa de mesures eficaces que redueixin el preu de l'electricitat per a alleujar la situació de les llars, especialment els més vulnerables. Per a això OCU ha posat en marxa una campanya que recull 10 mesures entre les quals destaca la reducció permanent de l'IVA i la reforma del sistema de fixació del preu de l'electricitat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta