La majoria de municipis lleidatans no tenen la comptabilitat energètica actualitzada

ACN
Publicat: 
17-12-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La majoria de municipis lleidatans no tenen la comptabilitat energètica actualitzada
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (ACN)

El 93% dels municipis lleidatans no tenen la comptabilitat energètica actualitzada. Aquest fet els fa més difícil que puguin adoptar actuacions per millorar l'eficiència energètica i aconseguir estalvi econòmic en les factures de gas i llum. Així es desprèn de l'enquesta efectuada pels cinc Grups d'Acció Local (GAL) de les comarques de Lleida i que han respost 218 dels 231 ajuntaments de la demarcació. Tot i aquests resultats, una àmplia majoria de consistoris mostren interès en aplicar mesures d'estalvi i eficiència energètica (sobretot canvi de l'enllumenat públic a tecnologia LED i instal·lacions de solar fotovoltaica), participar en inversions col·lectives, augmentar la cultura energètica i desenvolupar projectes de mobilitat elèctrica.

Els cinc Grups d'Acció Local de la demarcació de Lleida han elaborat un informe que fa una diagnosi de la situació energètica municipal al territori. Els resultats els han obtingut a partir de l'enquesta que han adreçat a 229 ajuntaments lleidatans (exceptuant els de Lleida i Gósol) i que s'ha dut a terme entre els mesos de maig i juliol. En concret, l'han respost 218 consistoris. Aquest informe pretén analitzar l'estat de la comptabilitat energètica, identificar mesures per millorar l'eficiència energètica i promoure l'expedició de certificats d'eficiència energètica per optar a subvencions i ajuts.

Dels resultats obtinguts, destaca que la immensa majoria dels municipis lleidatans no tenen la comptabilitat energètica actualitzada. Aquest que els pot dificultar millorar l'eficiència energètica i aconseguir un estalvi econòmic, malgrat que la majoria dels ajuntaments mostren interès es aplicar mesures per rebaixar les factures se subministraments energètics. Els resultats també posen de relleu quines comarques han estat treballant la gestió energètica als seus municipis des de fa més temps doncs aquelles comarques presenten millors resultats. A la vegada, l'enquesta també recull l'interès de més de 87% dels consistoris lleidatans per expedir Certificats d'Eficiència Energètica.

L'enquesta també ha servit per recollir diferents propostes d’actuació que els grups d'acció local prioritzaran per tal de poder millorar els indicadors i reforçar la tasca feta fins al moment en matèria de gestió i transició energètica en clau municipal.

La realització d'aquest informe s'emmarca en el conveni de col·laboració amb els Grups d'Acció Local lleidatans i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, signat el novembre passat, i pretén contribuir al treball que s'està desenvolupant per impulsar la Transformació Econòmica de la demarcació, aprofitant totes les potencialitats del territori.

Comparteix

També t'interessarà